REISER HJEM: Her går nordmenn ombord i en maskin fra SAS Braathens i Phuket i Thailand. Men det er ikke alle som vil forlate katastrofeområdet i Asia. Foto: Scanpix

- Skadede nordmenn vil ikke reise hjem

Leter etter sine savnede

Nordmenn med skader og infeksjoner som leter desperat etter sine savnede kjære, vil ikke reise hjem fra marerittet i Thailand.

Klaus Eriksen
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Et team på tre sjømannsprester, Hilde Sirnes, Stein Vangen og Carl Ove Fæster, og en representant fra det Norske Misjonsselskap (NMS), Knut Hallen, har siden katastrofen søndag jobbet på Phuket og Khao Lak i Thailand. De har møtt overlevende nordmenn, sett flere døde og ikke minst fått føle desperasjonen til de som savner sine kjære.

Spesial:Her får du informasjon om nettsteder hvor du kan lete etter pårørende.

- Naturlig reaksjon

- Stein Vangen, som er sjømannsprest, sier det er folk i Phuket som må hjem. De er skadet, syke og utsatt for infeksjoner, men vil ikke reise fordi de har personer der de savner. Og det er ikke så rart. Du kan jo tenke deg selv hva du og jeg ville gjort om vi hadde savnet noen av våre, sier utenlandssjef for Sjømannskirken, Espen Feilberg Jakobsen, til VG Nett.

Fra Norge har han daglig tett kontakt med med det norske teamet på Phuket i Thailand.

KIRKELIG ARBEID: Stein Vangen har her - utenfor det internasjonale sykehuset i Phuket - en minnestund sammen med noen av de som ble utsatt for flomkatastrofen. Foto: Harald Henden

Mange kandidater

Sjømannsprestene reiser rundt på sykehusene og snakker med så mange som mulig. De ser hvor store skader den enkelte har, og behovet for å komme hjem oppleves som stort.

- Våre folk sier at det er mange kandidater til å bli med ambulanseflyet hjem. De sier det er mange flere som trenger hjemtransport med legehjelp enn de 20-25 plassene det første ambulanseflyet har, sier Feilberg Jakobsen som inntil videre er hjemme i Norge.

På pressekonferansen til Bondevik torsdag sa statsministeren at 17 personer var med til Norge i det første ambulanseflyet, og at 14-15 av disse var nordmenn.

Stor lettelse

Da VG Nett snakket med Feilberg Jakobsen onsdag, sa han at folkene hans opplevde arbeidsoppgavene som svært krevende og de hadde det tøft. De reiste rundt for å bistå med registreringsarbeid av nordmenn på sykehusene, og de fant også døde nordmenn og bidro med det de kunne i identifiseringsarbeidet.

Nr. 156: En utlending med nummerlappen 156 på et sykehus i Phuket. Feilberg Jakobsen tror det er mange nordmenn som vil forbli savnet - selv etter at identifiseringsarbeidet i Thailand er avsluttet. Foto: AFP

Da VG Nett snakket med Feilberg Jakobsen torsdag, kunne han rapportere om at det nå er stor lettelse fra folkene hans på Phuket. Kripos, medisinsk personale og representanter fra Utenriksdepartementet er nå kommet på plass og dette hadde lettet voldsomt på arbeidsbyrden til sjømannsprestene og Hallen fra NMS.

Mye kunne vært bedre

- Nå kan vi ta vare på de som har mistet sine, eller som er skadet selv.

- Er det ting som burde vært gjort annerledes i denne situasjonen?

- Jeg er sikker på at mye kunne vært gjort bedre i denne situasjonen, men vi skal også huske på dimensjonene i denne katastrofen, sier han.

Fra mange av de reisende i Thailand og deres pårørende er det rettet flengende kritikk mot norske myndigheters håndtering av hjelpearbeidet de første dagene. Feilberg Jakobsen vil ikke gå ut og kritisere Utenriksdepartementet direkte, men sier han registrerer at det ble reagert raskere i Sverige enn i Norge.

GJENFORENT: Onsdag 29.12 ble svenske Hannes Bergström (2) og pappa Marko Karkkainen gjenforent.Foto: AP

- Ambassadens folk fra Bangkok reagerte umiddelbart, og det er dypt urettferdig om de skal kritiseres for arbeidet her. Om det er noen som skal kritiseres, så er det UD for at de ikke reagerte raskt nok. Men jeg tenker ikke på hvem som burde gjort en bedre jobb. Det vil komme en evaluering i etterkant av katastrofen, sier Feilberg Jakobsen.

Øker bemanningen

Etterhvert er det blitt et voldsomt trykk på kirken og flyplassen i Bangkok også, og derfor økes bemanningen disse stedene. Sjømannskirken sender opp to ansatte fra Singapore, og flere vikarer fra Norge.

- Folk trenger å få fortelle sin historie, sier han stille.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder