Som om Guds vrede var løs

- Det var som om Gud slapp løs sin vrede over oss, sier Haji Ali, fra Indonesia. Flodbølgene som feide innover Sørøst-Asia søndag utraderte mange steder hele samfunn.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Omfanget av søndagens naturkatastrofe kan vise seg å bli langt høyere enn antatt. Så mange som 60.000 mennesker kan ha mistet livet, ifølge uoffisielle tall på omkomne og savnede.

Ifølge FN vil jordskjelvkatastrofen i Sørøst-Asia utløse den største redningsoperasjonen noensinne i verdensorganisasjonens historie. I tillegg til menneskelig lidelse, ser FN for seg et enormt gjenoppbyggingsarbeid som vil koste titall milliarder kroner.

Sri Lanka verst

Myndigheter, lokale innbyggere og turister strevde mandag desperat for å få oversikten i kaoset. Mens myndighetene forsøkte å danne seg et bilde av omfanget, strevde sjokkskadede enkeltpersoner med å fatte konsekvensene av naturkatastrofen for seg og sine. Verdenssamfunnet mobiliserte nødhjelp.

Over 23.300 mennesker var det offisielle tallet på omkomne mandag kveld, men tallet fryktes å øke vesentlig. Så mange som 30.000 mennesker er savnet på de indiske Andaman- og Nikobar-øyene, ifølge en lokal tjenestemann. Det vil si nærmere en tidel av øybefolkningen. 3.000 er bekreftet omkommet.

Verst har det gått ut over lokalbefolkningene i India, Sri Lanka, Indonesia, og Thailand, som opplevde at hele samfunn forsvant da bølgene slo innover tett befolkede landstriper. Men også fjerntliggende Somalia - over 4.000 kilometer unna - fikk føle kjempekreftene, og melder om rundt 100 omkomne.

Aller verst ser det ut til å være på Sri Lanka. I tillegg til mer enn 10.000 omkomne, har flodbølgene gjort enorme materielle skader. Rundt 1,5 millioner mennesker er blitt husløse, og behovet for mat, medisiner og utstyr er skrikende.

Av frykt for epidemier avgjorde myndighetene på Sri Lanka at de ikke kunne ta hensyn til formalitetene og trappet opp arbeidet med å gravlegge de omkomne.

Ikke tegn til liv

Aceh, en fjerntliggende og konfliktherjet region nord på den indonesiske Sumatra-øya som ligger nærmest episenteret for det undersjøiske jordskjelvet, ble også svært hardt rammet. Situasjonen i provinshovedstaden Banda Aceh karakteriseres som en ren katastrofe. På den tidligere sterkt befolkede kystlinja utenfor hovedstaden, ser man nå ikke lenger tegn etter liv. Også her frykter man at antallet døde vil stige til over 10.000.

Tusenvis av omkomne ligger på rekke og rad. Mange er allerede i ferd med å råtne, der de ligger rett på bakken.

På de kjente turistøyene Phi Phi i Thailand sto knapt en bygning tilbake.

- Jeg så lik overalt på land, også i vannet. Jeg tror det er mange flere omkomne under restene av knust hus, sier hjelpearbeider Wira Mansa-ad.

- Jeg så lik flyte i vannet som fisk, forteller italienske Anna Serafino, som bor store deler av året i Paton, i nærheten av Phuket i Thailand.

Hun klarte å flykte før bølgen slo innover land, og forteller om et grusomt syn da hun vendte tilbake til landsbyen.

- Bølgen gjorde store skader. Men strømmen tilbake var nesten verst. Folk, biler og bygninger ble i rasende fart feid av gårde til sjøs, forteller hun.

Turister

Solturistene ble selvsagt heller ikke spart. Slektninger over hele verden ventet mandag i angst på livstegn fra sine kjære. Reiseoperatørene og utenriksdepartementene forsøkte med alle midler både å få informasjon om turistene og å få fly ned for å bringe overlevende hjem. På Sri Lanka har regjeringen opplyst at minst 200 utenlandske turister fryktes omkommet. I Thailand hadde myndighetene mandag oversikt over rundt 130 døde utlendinger.

Hittil har Utenriksdepartementet meldt at 13 nordmenn er omkommet i katastrofen, blant ofrene er en åtte måneder baby.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder