SVERDSVINGER: Donald Trump samen med tradisjonelle dansere under et besøk i Saudi-Arabia i 2017. Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN

Våpen strømmer til Midtøsten

Russland seiler opp som verdens nest største våpenprodusent, ifølge ny rapport. En stor andel av verdens våpeneksport går til Midtøsten.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Da USAs president Donald Trump besøkte Saudi-Arabia i mai 2017, skrøt han av å ha inngått en avtale om salg av våpen for 110 milliarder dollar til kongedømmet.

I ettertid har det kommet frem at dette hovedsakelig er intensjonsavtaler, og ikke faktiske salg. Det som uansett er klart, er at Trump fortsetter en mangeårig amerikansk trend om å markedsføre våpen i Midtøsten.

Ifølge en rapport nylig offentliggjort av Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), er USA verdens desidert største våpenprodusent. Det burde ikke komme som noen overraskelse. Det som er nytt av året, er at Russland seiler opp som verdens nest største våpenprodusent.

GODT FORHOLD: Saudi-Arabias kronprins Muhammed bin Salman fant tonen under G20-møtet i Argentina i november. Russland har doblet våpeneksporten til Midtøsten de siste fem årene. Foto: LUDOVIC MARIN / AFP

Og våpnene flommer til Midtøsten. Ifølge en annen rapport, som SIPRI publiserte i mars, har nesten halvparten av USAs våpeneksport de siste fem årene gått til Midtøsten. Totalt sto regionen for 32 prosent av verdens våpenimport i samme periode. I 2017 kjøpte land i Midtøsten våpen for elleve milliarder dollar, opp fra syv milliarder dollar i 2013.

Saudi-Arabia er den beste kunden i regionen. India er det eneste landet i verden som importerer mer våpen enn det arabiske kongedømmet. Egypt og De forente arabiske emirater er nummer tre og fire på listen over landene som importerer mest våpen.

I grafikken nedenfor kan du se hvilke land som eksporterer våpen til Midtøsten. Velg mottagerland i nedtrekksmenyen:

Kilde: SIPRI

Russland seiler opp

USA er ikke den eneste selgeren. Russland har trappet opp sitt engasjement i Midtøsten de senere årene, både diplomatisk og økonomisk. Og ikke minst militært. Ifølge Washington Post har Russland doblet salget av våpen til regionen i løpet av de siste fem årene.

Også europeiske våpenprodusenter tjener på den enorme etterspørselen i Midtøsten. Ifølge magasinet Middle East Eye har europeiske land godkjent våpensalg verdt 87 milliarder dollar i 2015 og 2016.

les også

Drepte barn og blodig kynisme: Dette må du vite om Jemen-krigen

Norske og norskeide våpenprodusenter øyner også muligheter. Våpenprodusenten Nammo deltok på en våpenmesse i Kairo tidligere i desember, med ambisjoner om å inngå nye kontrakter.

Regjeringen vil ikke lenger gi nye lisenser for salg av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia., noe utenriksminister Ine Eriksen Søreide begrunnet med den siste tids utvikling i Saudi-Arabia og regionen og den uoversiktlige situasjonen i Jemen. Men utenlandske datterselskaper av norske bedrifter er ikke rammet av regjeringens beslutning, og står fritt til å mard\kedsføre produktene sine.

SKRYTER AV SALG: Donald Trump viser frem hvilke våpensalg USA har avtalt med Saudi-Arabia, mens Mohammed bin Salman er på besøk i Det hvite hus. Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN

Utrygge regimer

Ifølge tidligere ambassadør til Saudi-Arabia Carl Schiøtz Wibye ruster arabiske land opp fordi lederne føler seg utrygge.

– De kjøper våpen er fordi regimene er ustabile. De stoler ikke på noen, hverken sine naboland eller innbyggerne i sine egne land, siden regimene i disse landene ikke er folkevalgte, sier han.

Mange av regimene har enorme oljeinntekter, og dermed mye penger å bruke på våpen. Wibye påpeker også maktkampen mellom landene i regionen. Historisk har det vært konflikt mellom persere og arabere og mellom arabere og jemenitter.

les også

Senator om Khashoggi-drapet: – Kronprinsen er gal og farlig

Konfliktene har fortsatt til i dag. For eksempel støtter Iran og Saudi-Arabia hver sin side i krigen i Jemen.

– Regionen har en ekstremt turbulent historie. Det bidrar til en generell følelse av utrygghet, sier han.

Det hjelper ikke at grensene mellom landene i Midtøsten ble trukket opp av kolonimaktene Frankrike og Storbritannia i etterkant av første verdenskrig.

– Det er mange kunstige grenser, som går på tvers av folkegrupper. Det er jo ikke noe fredsskapende, mener Wibye.

VÅPENMESSE: Egypts forsvarsminister Mohammed al-Assar prater med emiratenes forsvarsminister Mohammed bin Ahmed al-Bowardi på våpenmessen EDEX 2018 i Kairo 3. desember. Foto: Amr Nabil / TT NYHETSBYRÅN

Langsiktige konsekvenser

Maaike Verbruggen, stipendiat ved Institute for European Studies i Belgia, har forsket på våpeneksport og konflikt i Midtøsten. Hun mener enkelte land handler våpen for å kjøpe seg støtte fra vestlige land.

– Særlig Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater bruker mye penger på å få støtte til sine politiske regimer, sier Verbruggen.

I tillegg til de umiddelbare konsekvensene, som å holde krigen i Jemen gående, mener hun de store våpenmengdene som konsentreres i Midtøsten vil få konsekvenser på lang sikt.

– Mange av disse våpensystemene kan brukes i flere tiår. Stater som er vennligsinnede nå, er ikke nødvendigvis det i fremtiden, sier Verbruggen.

Våpen kan også ende opp hos andre enn dem man solgte dem til i utgangspunktet. Etter at den libyske diktatoren Muammar al-Gaddafi ble styrtet i 2011, havnet mange av landets våpen i hendene på opprørsstyrker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder