STUDENT: Norske Marie Sæther Østbø er savnet i Sør-Afrika. VG bruker bildet i samråd med Østbøs familie.
STUDENT: Norske Marie Sæther Østbø er savnet i Sør-Afrika. VG bruker bildet i samråd med Østbøs familie. Foto: PRIVAT

Norske Marie (20) savnet i Sør-Afrika

UTENRIKS

Marie Sæther Østbø (20) ble sist sett på stranden i Sedgefield – hundre meter fra der hun bodde.

Publisert: Oppdatert: 20.04.18 12:39

Politi, kystvakt og sivile deltar nå i en stor leteaksjon etter den norske studenten i Sedgefield i Sør-Afrika.

Politiet leter både på land og i vannet. På stranden har letemannskaper funnet et par sko, en caps og mobiltelefonen som trolig tilhører den savnede kvinnen.

– Med tanke på at vi fant skoene og mobiltelefonen samlet på stranden, så kan det være at hun la ut på en svømmetur i går, men vi ønsker ikke å trekke forhastede beslutninger. Vi har ikke funnet klærne hennes, sier Malcom Poije i det sørafrikanske politiet til VG.

– Det er tungt

Fredag morgen var det fortsatt ingen nye funn etter 20-åringen. Torsdag ettermiddag var VG i kontakt med faren til Marie.

– De var på en luftetur på stranden, men så ble det dårlig vær, så de ville tilbake til hotellet. To eller tre så at Marie stoppet for å ta bilder på stranden. Da de skulle spise middag en halv time senere, så de at Marie var borte. De gikk for å lete og varslet raskt politi og letemannskaper, sier Atle Østbø.

Østbø forteller at familien har det veldig tøft nå.

– Vi har det ikke bra. Det er tungt, men vi prøver å holde motet oppe og prøver å støtte hverandre. Vi håper på det beste utfallet, at hun blir funnet i live. Det er viktig.

Faren tror ikke Marie har dratt fra stranden frivillig og frykter at det har skjedd henne noe.

Avsluttet søket for dagen

Like etter klokken 17.50 skriver Den sørafrikanske kystvakta (NSRI), i en pressemelding, at det ikke er gjort noen nye funn i søket etter 20 år gamle Marie Sæther Østbø.

Malcom Poije i det sørafrikanske politiet forteller at søket snart må avslutte for dagen fordi det blir for mørkt.

– Men vi vil gjenoppta søket så fort forholdene tillater det i morgen tidlig. På stedet har vi redningshunder, politi, kystvakt og frivillige letemannskaper. Vi leter på alle mulige steder og vurderer å utvide søket ytterligere.

Ifølge Yr går solen ned i Sedgefield klokken 18.00 sørafrikansk tid.

Dagbladet var det første norske mediet som meldte om saken.

Sist sett på stranden

Marie Sæther Østbø studerer i Frankrike, og ankom byen med en gruppe internasjonale studenter på onsdag, skriver den sørafrikanske kystvakten.

– Vi er kjent med at en norsk statsborger skal være savnet i Sør-Afrika. Ambassaden i Pretoria er i kontakt med lokale myndigheter og har tilbudt konsulær bistand til familien, sier kommunikasjonssjef Frode Andersen i UD til VG.

Ifølge kystvakten gikk noen av studentene en tur på stranden i 18-tiden. Østbø ble sist sett på stranden klokken 19. Hun var ikledd blå jeans og en hvit skjorte.

Da vennene kom tilbake og la merke til at hun var borte dro de ut igjen for å lete, uten hell.

På sin Facebook-side deler den sørafrikanske kystvakten informasjon om den savnede studenten. På spørsmål fra bekymrede mennesker svarer de: «Alt blir undersøkt. Politiet leder søket, og både dykkere, akuttmedisinsk personell, letemannskap, kystvakten, turgruppen og sivile fortsetter med et omfattende søk. Alle steiner skal bli snudd.»