DØDSLEIR: Dachau-leiren utenfor München ble åpnet 22. mars 1933, bare to måneder etter at Adolf Hitler kom til makten i Tyskland. Leiren var opprinnelig tiltenkt politiske fanger, men ble en dødsleir der over 41.000 mennesker døde under andre verdenskrig. Foto: GUENTER SCHIFFMANN / AFP

Oversettelsestjeneste kritiseres for rasistiske eksempler

Oversettelsestjenesten Reverso får krass kritikk etter at det ble oppdaget en rekke antisemittiske, rasistiske og sexistiske eksempler i oversettelsene.

Fredrik.Moen.Gabrielsen@ntb.no

Brukere som tastet inn «snillere» i en fransk versjon av oversetteren, ble møtt med eksempelet: «Hitler var mye snillere mot jødene enn de fortjente».

Et annet eksempel var «mye bedre» – som ble brukt på følgende måte: «Dachau var mye bedre enn Auschwitz».

les også

Han kjørte ned piggtrådgjerdet i Auschwitz med stridsvogn

Pluss content

Brukere som skrev inn «muslim» i den tyske versjonen av tjenesten, ble servert setningen: «En god muslim , er en muslim som holder kjeft». Den franskbaserte oversettelsestjenesten blir brukt av over 45 millioner brukere hver eneste måned.

Den antirasistiske organisasjonen Licra fordømmer Reverso og ber om øyeblikkelige grep for å fjerne eksemplene. Tjenestens grunnlegger sier dette er første gang slike eksempler dukker opp i tjenesten.

les også

Han var Hitlers barnesoldat

Pluss content

– Vi har aldri sett så sjokkerende eksempler som trenger øyeblikkelig rettelse, sier Theo Hoffenberg, som lover å rette opp i det han omtaler som «uheldige og grusomme» feil.

les også

Ulvebarna – Hitlers ukjente ofre

Pluss content

Hoffenberg, som ikke anklager hackere, lover at siden skal bli gjenstand for en full revisjon. Tjenesten har milliarder av eksempler hvor ord oversettes i en kontekst-funksjon, som ifølge ham styres av algoritmer basert på vanlig brukte uttrykk og spørsmål utformet av lingvister. Reverso benytter også undertekster fra film og internettvideoer for å gjenskape de mest brukte frasene fra dagligdags språkbruk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder