MØTTE I RETTEN: İştar Gözaydın møtte til andre høring i rettshuset i Istanbul onsdag. Foto: Ingeborg Huse Amundsen, VG

Prisvinnende professor frikjent i Tyrkia

ISTANBUL (VG) Norgesvennen İştar Gözaydın (58) ble frikjent for terrorisme etter å ha vært under tiltale i ett år; 104 av dagene i fengsel.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I Norge er hun hyllet: Universitetet i Oslo (UiO) tildelte sin årlige menneskerettighetspris til den velrenommerte tyrkiske jusprofessoren i november.

Men i Tyrkia har Gözaydın hatt en helt annen status: Her har hun vært tiltalt for å tilhøre Gülen-bevegelsen, som tyrkiske myndigheter mener sto bak det mislykkede kuppforsøket i 2016. Strafferammen er på 15 års fengsel.

Gözaydın ble arrestert i desember 2016 og satt fengslet i 104 dager, før hun slapp ut mot kausjon.

Etter en kort prosess, ble det onsdag klart at retten frikjenner professoren.

Det føles så bra! Det er en stor lettelse, sier Gözaydın til VG etter retten er hevet.

LYKKE: Gözaydın overøses av klemmer etter at frikjennelsen ble kunngjort. Flere gråt av lettelse. Foto: Ingeborg Huse Amundsen, VG

les også

I Tyrkia kalles hun terrorist, i Norge vinner hun pris

Tyrkias utrenskede

UiO betegner Gözaydın som en «forfulgt akademiker». Hun er én av titusener i sitt hjemland. Etter det mislykkede kuppforsøk 15. juli 2016 har Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan drevet omfattende utrenskinger.

Det er fortsatt unntakstilstand i Tyrkia, og svært mange tiltales for koblinger til terrorstemplede grupper:

  • 64.000 personer er blitt arrestert
  • 131.000 er blitt holdt i varetekt
  • 152.000 er blitt fratatt jobbene sine
  • Blant de rammede er et stort antall akademikere, jurister og journalister

FRATATT PASSET: Jusprofessor İştar Gözaydın håper på å få tilbake passet sitt og muligheten til å reise utenlands, etter ett år med reiseforbud. Her i leiligheten i Istanbul i november. Foto: Ingeborg Huse Amundsen, VG

les også

Norges Amnesty-sjef i Tyrkia: Krever kollega løslatt

«Jeg er ingen terrorist»

Gözaydın har hele veien avvist alle anklager fra den tyrkiske påtalemyndigheten. Da VG var hjemme hos henne i november, sa hun det slik:

– Jeg har jobbet for demokrati og menneskerettigheter hele livet. Mitt arbeid har vært synlig, og jeg har stilt opp på mange intervjuer. Jeg antar at dét er min synd. For guds skyld, jeg er ingen terrorist!

Jusprofessoren er tydelig rørt over frifinnelsen onsdag. Samtidig er det et stort skår i gleden: Ektemannen er blitt diagnosistert med bukkreft. Gözaydın må reise direkte fra retten til sykehuset i Ankara.

Jubel i rettslokalene

Også to etasjer over i det gigantiske rettshuset Çağlayan Adalet Sarayı («Rettferdighetspalasset») i Istanbul var det gledestårer og applaus onsdag.

Der var det tredje høring i den profilerte saken mot elleve terrortiltalte menneskerettighetsaktivister. Tyrkias Amnesty-leder ble løslatt mot kausjon etter åtte måneder i fengsel.

Terrortiltalen mot ham og de ti andre menneskerettighetsforkjemperne består. Norges Amnesty-sjef John Peder Egenæs, som var til stede, kaller det en «halv seier».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder