131 dager etter valget: Löfven valgt til statsminister

Riksdagen stemte ja for Stefan Löfven som statsminister i Sverige, og med det er mer enn fire måneder med politisk kaos over.

Socialdemokraternas leder Stefan Löfven fortsetter som statsminister i Sverige, etter å ha bli stemt frem i Riksdagen i dag. Med det er regjeringsfloken i Sverige endelig løst, mer enn fire måneder etter at valget ble holdt i september i fjor.

115 stemte for Löfven, 153 imot og 77 stemte blankt.

– Jeg tar dette ansvaret både med ydmykhet og besluttsomhet, sier Löfven på en pressekonferanse etter avstemningen.

FÅR FORTSETTE: Socialdemokraternas leder Stefan Löfven fortsetter som statsminister i Sverige Foto: Jessica Gow /TT / TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix

På mandag tiltrer regjeringen som skal lede landet de neste årene.

Veien dit har vært lang og usikker. Ingen av de tradisjonelle blokkene fikk flertall under valget. Det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna fikk stor oppslutning, men ingen av de andre partiene har ønsket å samarbeide med dem.

les også

Liberalerna sier ja til å støtte Löfven som statsminister

Både Löfven og Moderaternas leder Ulf Kristersson har i løpet av perioden både blitt nominert og nedstemt som statsministerkandidater.

les også

Fornuftsekteskap

Dersom talmannens statsministerkandidat blir nedstemt fire ganger i Riksdagen, blir talmannen tvunget til å utlyse nyvalg. Allerede i september i fjor skrev Aftonbladet at hver andre svenske trodde at dette skulle bli realitet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder