PÅ UKJENT STED I USA: Ni år gamle Edy er alene i USA etter at han ble separert fra sin pappa. De var på jakt etter et nytt og bedre liv i USA. Foto: PRIVAT

Trumps grensepolitikk: Edy (9) har vært splittet fra pappa i 85 dager

GUATEMALA/NEW YORK (VG) Det er 85 dager siden Amón Mateo Juc Choc og hans 9-årige sønn Edy ble separert på Trump-administrasjonens ordre. De er ikke gjenforent.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

VG kan i dag fortelle historien om en familie fra Playa Grande Ixcan i Guatemala som er blitt hardt rammet av Trump-administrasjonens utskjelte grensepolitikk.

Intervjuene med Amón er gjort i flere telefon- og videosamtaler med hjelp av en oversetter i Guatemala.

les også

Ble separert av Trump - gjenforent etter 81 dager

Pluss content

Amón lånte penger av sin bror i Houston, Texas, for å betale menneskesmuglerne på den livsfarlige reisen gjennom Mexico og til USAs grense.

Der krysset han ulovlig ved Rio Bravo i Texas sammen med sin 9-årige sønn Edy.

TATT: Amón Mateo Juc Choc ble tatt av grensepolitiet i Texas etter å ha forsøkt å komme seg inn i USA ulovlig. For ham var det aldri aktuelt å søke asyl, for det mener han er umulig å få. Foto: ICE

De ble pågrepet 13. juni. De to første dagene satt de i samme fengsel. Så ble de splittet 15. juni, før pappa Amón ble deportert til Guatemala noen dager senere.

Ni år gamle Edy ble holdt igjen i USA. Siden har Amón og Edy ikke sett hverandre. De har heller ikke snakket sammen.

Dette er et resultat av Trump-administrasjonens omstridte nulltorelanse-politikk, som hadde til hensikt å skremme immigranter fra å ta seg inn i USA ulovlig.

– Ingen har fortalt meg hvor han er. Det er enormt trist. Det gjør vondt at jeg aldri fikk ta farvel med min sønn, sier Amón fortvilet.

Edy er vanligvis en blid og snill gutt, som elsker å spille piano.

les også

Her splitter Trump familier: – Hjerteskjærende og forferdelig

Dommer Dana Sabraw i San Diego - utnevnt av den republikanske presidenten George W. Bush - bestemte tidligere i sommer at Trump-administrasjonen måtte gjenforene alle familiene innen 26. juli.

Dette har de ikke klart. Over en måned etter at fristen gikk ut, viser nye tall fra Justisdepartementet og den amerikanske borgerrettighetsorganisasjonen ACLU at 497 barn fortsatt er igjen i USA, uten sine foreldre.

Dette inkluderer 22 barn som er under fem år gamle. Totalt er 1937 barn blitt gjenforent med sine foreldre.

VG I GUATEMALA: USA-korrespondent Robert Simsø (til venstre) og fotograf Thomas Nilsson.

Amóns historie er lik den mange andre har fortalt VG tidligere:

På grunn av dyp fattigdom, søkte de lykken i USA. Han etterlot kona Olivia Tiul Sep og deres seks andre barn i Guatemala.

Målet var å få seg en jobb og sende penger hjem. En dag skulle begge vende tilbake til hjemlandet med nok penger til å kjøpe en tomt og bygge et hus med plass til hele familien.

– Jeg hadde ikke råd til å ta med alle sammen. Jeg betalte 36000 guatemalanske quetzal (nær 40.000 norske kroner) for reisen for oss to, sier Amón.

DET SISTE BILDET: Her er Amón sammen med kona Olivia Tiul Sep og Edy hjemme i Guatemala på det siste bildet de tok før den mislykkede reisen til USA. Foto: PRIVAT

– Det var en forferdelig reise. Menneskesmuglerne låste oss inne i en lastebil uten vann, mat og med lite oksygen i tre dager. Vi så venner fra landsbyen vår som døde inne i den lastebilen, sier Amón Mateo Juc Choc.

Nå er han tilbake i Playa Grande Ixcan i det lille huset han leier sammen med kona.

les også

Trump-biograf tror presidenten kan trekke seg: – Tror Trump vil unngå skammen

Derfra gjør han det han klarer for å få tak i sønnen. De har forsøkt å snakke med myndighetene i Guatemala by. Nå er han i kontakt med amerikanske advokater som tidligere har hatt suksess med å gjenforene familier.

les også

Mannen som Donald Trump ikke kan fordra

Pluss content

Direktør Julia Gonzalez Deras i Menamig, en paraplyorganisasjon som jobber med migranters rettigheter, tar imot VG på sitt kontor i Guatemala by.

Hun forteller at de fleste betaler opp mot 50 000 norske kroner til såkalte «coyotes» for å smugles inn i USA.

HJELPER FLYKTNINGER: Julia Gonzalez Deras forteller om årsakene til at så mange velger å reise fra Guatemala. Foto: Thomas Nilsson / VG

Mange tar opp lån hos lokale gjenger. De har ofte lånt store summer på eiendommen de bor i.

Mange forlater familie i Guatemala når de legger ut på den lange reisen.

les også

Han ble separert fra sønnen: – Vi var livredde

Betaler de ikke gjelden, risikerer de besøk fra truende gjengmedlemmer.

– Folk i Guatemala vil bare bort herfra. De er desperate, sier Deras, og ramser opp årsaker som fattigdom, en nedslående drapsstatistikk, vold og sexovergrep i hjemmet – og de kriminelle gjengene.

les også

Guatemala-vulkanen: Blir nektet å lete etter sine døde

FARLIG: Bevæpnet politi er dagligdags i Guatemala. På kvelden tar de på seg masker, slik at de ikke skal bli gjenkjent av de kriminelle bandene. Foto: Thomas Nilsson / VG

Hun forteller at mange mister livet på veien. Noen blir også solgt til trafficking-industrien.

Hun rister på hodet når vi sier at Trump fremstiller det som at det kun er kriminelle gjenger som vil til USA.

– Overhodet ikke. Dette er vanlige mennesker på jakt etter et bedre liv.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder