VG testet halal-hotell: «Her er det deilig å være dame»

ALANYA (VG) På halal-hotell i Tyrkia må kvinner bade i burkini, eller bruke det avskjermede kvinneområdet. Stadig flere av gjestene er fra Norge.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Glem bacon til frokost, kald pils til kvelds, lettkledde og solbrente menn og kvinner om hverandre. Den vanlige Syden-turismen som nordmenn har omfavnet i flere tiår, har fått konkurranse.

Muslimer fra hele verden strømmer til Antalya-provinsen i Tyrkia for en strandferie spesielt tilpasset deres livsstil: Her serveres kun halal-mat, det er strengt alkoholforbud, bønnerom og kjønnssegregerte strender.

Kvinnene har et eget, stort areal fullstendig avsondret fra de andre delene av hotellet. Området er skjermet bak høye, hvite seilduker og gjerder i alle retninger, slik at ingen skal kunne se inn: Hverken fra nabostranden, fra havet eller fra toppetasjene i hotellet. Her inne kan kvinnene føle seg trygge på at ingen menn ser dem i bikini.

Svømte for første gang på ti år

De fleste gjestene er muslimske europeere, blant dem nordmenn. I fjor hadde HalalBooking.com, det største nettstedet for halal-ferier, 250 norske kunder, men forventer en dobling i år.

Hoda al-Zayadi (31) fra Mortensrud i Oslo er på jentetur sammen med sine to små døtre, moren og søsteren på det fem stjerners, «all inclusive» halal-hotellet Wome Deluxe ved Alanya.

– Vi dro hit fordi vi ville bruke bassenget uten å være tildekket, forklarer al-Zayadi.

31-åringen sier hun elsker å bade, men at hun aldri gjør det hjemme i Norge fordi hun tror alle vi se rart på henne dersom hun bruker burkini.

les også

Burkini-forbudet i Frankrike: Sovende kvinne fikk bot

les også

Fransk småbarnsmor: – Føles som om vi er på vei mot apartheid

Men her på halal-hotellet kan hun bade i bikini inne på det avskjermede området for kvinner.

Før jeg kom hit, hadde jeg ikke svømt på elleve år. Jeg var nervøs for at jeg hadde glemt hvordan man gjør det, men det gikk bra, sier hun.

Bryr seg ikke om hva andre vil mene

Hun og moren Ibitsam el-Mosa (54), som opprinnelig er fra Irak, sier at de «føler seg hjemme» på halal-hotellet.

«Her kan vi ta av oss sjalet og være fri. Det er fullt fokus på kvinnevelvære her.»

al-Zayadi sier hun ikke bryr seg om hva andre måtte mene om en kjønnssegregert ferie.

– For å bli godtatt i Norge, må man liksom rive av seg klærne, spise svin og drikke alkohol. Men faktum er at vi dekker oss til, og her kan vi slappe av.

Tjener gode penger på halal

VG besøker to gigantiske halal-hotellkomplekser, Adenya og Wome Deluxe, begge i nærheten av Alanya. Hotellene er fulle til randen med godt over tusen gjester.

– Det bare vokser og vokser. Vi har doblet omsetningen hvert år de siste fem årene. I år forventer vi å tjene 30 millioner dollar (241 millioner kroner journ.anm.), sier Ufuk Secgin, markedssjef i Halalbooking.com.

BIG BUSINESS: Ufuk Secgin, markedssjef i Halalbooking.com, har skapt seg en innbringende nisje i turistnæringen. Foto: CAN SENGUNES

Mens turismen sviktet Tyrkia stort i 2016 etter terrorangrep og kuppforsøk, doblet antallet halal-gjester seg, ifølge Secgin.

– Våre gjester er mer robuste, de er ikke like lettskremte. Kanskje fordi mange har innvandringsbakgrunn, sier den tysk-tyrkiske markedssjefen.

les også

Halvparten lar terror påvirke reiseplanene

Secgin forteller at flere hotelleiere i Tyrkia har hoppet på halal-trenden.

– En hotelleier i Manavgat fikk nok av fulle og gale russiske og engelske gjester, og byttet til halal. Nå er det et av de bestselgende hotellene.

«HALAL-POLITIET»: En ung kvinne blir stoppet av sikkerhetsvaktene på fellesstranden på Adenya hotell fordi hun har på seg badedrakt, ikke burkini. Hun blir bedt om å kle på seg. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Inn i det helligste

På halal-hotellene går de fleste kvinnene med hodeplagg og lange, løstsittende gevanter. På familiestrendene for begge kjønn er det påbudt med burkini, en slags heldekkende badedrakt med hette.

På fellesstranden på Wome Deluxe er VG vitne til en episode der en ung kvinne i vanlig badedrakt uten hijab blir stoppet av sikkerhetsvaktene og bedt om å kle på seg.

«Slikt kan vi ikke akseptere», sier hotelledelsen til VG.

Men da VG finner veien til «ladies only»-området blir scenen en helt annen.

Først blir vi stoppet av de kvinnelige sikkerhetsvaktene, som tar fra oss mobiltelefon og kamera. Det som skjer i kvinneområdet, forblir i kvinneområdet, er mantraet.

Bak avsperringene åpenbarer de seg: De tildekkede kvinnene fra lobbyen, nå med utslått hår og bikini liggende på solsenger eller plaskende i havet.

les også

Nå skal ansiktssløret nikab forbys på norske skoler

les også

Studenten Leyla (31) om forbudet: Vil ødelegge fremtiden for mange

Tyrkisk radiopop tyter ut av høyttalerne, barna hyler av glede i sklien (gutter over seks år ikke tillatt!) og stemningen er avslappet.

«Dette er å vise kvinner respekt»

– Du kjenner meg kanskje ikke igjen? spør en dame i svart bikini med mørkt, langt hår.

Fatma Sertdemir (40) fra København er vanskelig å gjenkjenne fra lobbyen uten hijab og briller. Det er syvende gang hun bor på halal-hotell i Tyrkia, denne gangen med ti dansk-tyrkiske slektninger; kvinner, menn og barn.

– Her er det «dejlig» å være dame, hva? utbryter Sertdemir der hun ligger på solsengen i stekende 33 varmegrader.

ISLAMSK MOTE: Dansk-tyrkiske Fatma Sertdemir (40) kikker på klær på en butikk på hotellet Wome Deluxe. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Nettopp det å ligge slik, er grunnen til at hun valgte halal-ferie.

– Vi er tildekkede muslimer og vi vil ikke vise oss frem. Her kan vi bade og sole oss i bikini siden det ikke er menn til stede. Vi trenger D-vitamin vi også, ler Sertdemir.

– Hva tenker du om at noen kanskje vil mene at halal-reglene er kvinneundertrykkende?

– Tvert imot. Dette er å vise kvinner respekt.

Ensomme menn

Men hva med mennene? VG treffer fransk-marokkanske Youssef (33), som ikke vil la seg avbilde, etter en dukkert alene i badebassenget for menn på Adenya hotell. Kona og sønnen (3) er på kvinneseksjonen. Familien sees frokost, lunsj og middag.

les også

Kommentar: Muslimske kvinner må lære seg å svømme

– Det er litt synd at jeg ikke kan være sammen med dem. Sønnen min spør meg stadig vekk hvorfor. For kona mi er det bra, fordi hun kan bruke bikini. Men jeg er mye alene, sier han, og legger til at han og kona bytter på å ha barnet.

SVENSKE: Venninnene Safia Ali (33) (t.v.) og Nessrin Ansari (30) fra Stockholm er på ferie på Adenya hotell med ektefeller og barn. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Venninnene Nessrin Ansari (30) og Safia Ali (33) fra Stockholm er begge småbarnsmødre og gravide, og synes det er deilig med litt egentid når fedrene tar barna.

– Mennene våre kommer hit for vår skyld, sier de, og legger til at det koster: Hver familie betaler 30.000 kroner for ti dager på Adenya hotell.

les også

Iman fra «Skam» skriver bok om hijab

PS! Halal-industrien får god drahjelp av såkalte «hijabister» (fashionistaer med hijab) med flere hundre tusen følgere i sosiale medier:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder