FALNE: Amerikanske soldater tar imot bilene som frakter levninger av falne amerikanske soldater fra Koreakrigen. Her fra Osan Air Base i Pyeongtaek i Sør-Korea. Foto: KIM HONG-JI / POOL

USA henter hjem levninger av soldater som falt i Koreakrigen

USA henter hjem levninger av amerikanske soldater som falt i Koreakrigen, fra Nord-Korea. Onsdag vil de bli hedret med en minnemarkering.

  • uvakt@ntb.no

Ifølge amerikanske myndigheter dreier det seg om levningene av 55 soldater som ble fløyet ut fra Wonsan i Nord-Korea.

– Levningene av amerikanske soldater vil snart forlate Nord-Korea med kurs mot USA. Etter så mange år er dette et stort øyeblikk for veldig mange familier. Takk til Kim Jong-un, skriver USAs president Donald Trump på Twitter fredag morgen.

Nord-Koreas leder gikk med på at levningene fraktes til USA etter møtet med Trump i juni.

ÆRESVAKT: FN-soldater sto æresvakt i det amerikanske soldater bæres ut fra et militærfly i Osan-basen i Sør-Korea. Foto: Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN

– Dagens handling representerer et betydelig første steg i å gjenoppta hjemsendelsen av levninger fra Nord-Korea og søket etter om lag 5.300 amerikanere som ennå ikke er kommet hjem, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

I perioden 1996 til 2005 klarte amerikanske spesialister å finne levningene av rundt 220 soldater i Nord-Korea. I alt mistet rundt 33.000 amerikanske soldater livet under Koreakrigen tidlig på 1950-tallet.

Kamphandlingene i Koreakrigen tok slutt i 1953. I stedet for en fredsavtale, ble en våpenhvile inngått - så krigen pågår formelt sett ennå.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder