NOTATBLOKK: Den nederste setningen på denne blokken snakker om 5000 soldater til Colombia. Foto: JIM YOUNG / REUTERS

Avslørte han Trumps hemmelige militærplan?

Under en pressebrief i Det hvite hus mandag holdt Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver en notatblokk i hånden. Der stod det blant annet «5000 soldater til Colombia».

Med håndskrevne, svarte bokstaver på gult papir står to korte setninger. Den første ser ut til å handle om Afghanistan. Den andre sier tydelig «5,000 troops to Colombia», eller «5000 soldater til Colombia».

Og det er ingen hvem som helst som holder notatblokken i hånden. Det er Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton.

les også

USA innfører sanksjoner mot Venezuelas statlige oljesektor

Det var fotografer i Det hvite hus som fanget opp de to setningene på sine kameraer under en pressebrief mandag. Bolton var der sammen med finansminister Steve Mnuchin og presidentens økonomiske rådgiver Larry Kudlow.

De skulle snakke om økonomiske sanksjoner USA innfører mot Venezuela.

Men de kan også ha røpet Trumps videre planer for å håndtere det politiske kaoset som akkurat nå råder i det søramerikanske landet.

les også

LO inviterte regime-allierte fra Venezuela: - Nyttige idioter

Planlegger Donald Trump å sende 5000 soldater i beredskap til nabolandet Colombia? Ifølge kilder Fox News har er det en av tingene som blir vurdert.

Holder alle muligheter åpne

Det hvite hus har vært tilbakeholdne med å kommentere ordene på Boltons notatblokk. I en e-post til nyhetsbyrået AP skriver de kort og godt følgende:

– Som presidenten har sagt ligger alle kortene på bordet.

les også

Norge vil bidra til politisk løsning i Venezuela

Det samme ga Bolton selv uttrykk for da han under pressebriefen ble spurt om USA vurderer militære aksjoner mot Venezuela.

– Presidenten har vært tydelig på at ingenting er utelukket, var sikkerhetsrådgiverens svar.

Allerede sommeren 2017 ga Trump uttrykk for at en militær løsning kan bli aktuelt.

Noen, som Phil Gunson, senioranlytiker i Interntional Crisis Group, spekulerer i om Bolton viste frem notatblokken sin med hensikt, for å drive psykologisk krigføring mot Maduro.

Bolton kom derimot med en klar oppfordring til Venezuelas egne militære ledere;

– Gi makten fredelig over til nasjonalforsamlingens president, Juan Guaidó.

Målet med sanksjonene

I mai i fjor vant president Nicolás Maduro et presidentvalg som ble betegnet som ufritt og illegitimt av store deler av verdenssamfunnet. Opposisjonen har argumentert med at Maduros presidentperiode ikke strakk seg lenger enn til 10. januar i år.

les også

Maduro vil stenge ambassaden i USA

Siden valget til nasjonalforsamling i 2015 blir sett på som det siste demokratiske valget i landet, og der opposisjonen vant, erklærte nasjonalforsamlingens president Juan Guaidó med grunnloven i hånd seg som midlertidig president i Venezuela 23. januar.

PRESIDENT: Ønsker Donald Trump å sende soldater til Colombia for å enkelt kunne ta seg inn i Venezuela? Det spekuleres det i nå. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

De økonomiske sanksjonene USA nå retter mot landet handler blant annet om at Maduros regime ikke vil få tilgang til den venezuelanske staten eller sentralbankens kontoer i USA. Amerikanske statsborgere vil også forbys å gjøre transaksjoner med Venezuelas statlige oljeselskap PDVSA.

Rundt 98 prosent av inntektene til den kriserammede økonomien kommer fra eksport av olje.

les også

Opptøyer i Venezuela: - Frykter at mange vil dø

– Målet er å ramme Maduros evne til holde de militære i sjakk. Uten midler så kan ikke Maduro betale hæren og man håper den vil snu seg mot Maduro, forklarte Leiv Marsteintredet, professor ved Universitetet i Bergen, til VG i går.

En rekke land i regionen, derav USA, Canada, Colombia, Brasil og Chile, har anerkjent Guaidó som midlertidig president.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder