ØKER PRESSET: Mandag talte USAs president Donald Trump til en forsamling av for det meste venezuelanske og cubanske innvandrere, og la press på Venezuelas militære ledere. Foto: KEVIN LAMARQUE / X00157

Trump advarer Venezuelas militære ledere: – Ikke følg Maduros ordre

Mens Venezuela blokkerer nødhjelp fra å komme inn i landet, advarer USAs president Donald Trump landets militære om at de risikerer alt ved å ikke bytte side.

I slutten av januar erklærte opposisjonsleder Juan Guaidó seg som Venezuelas midlertidige president. Landet er inne i en dyp politisk krise, men også en dyp økonomisk krise, med hyperinflasjon og en kollapset oljeindustri.

– Jeg har en beskjed til de som beskytter Maduros posisjon: Hele verdens øyne er på dere, sa Donald Trump i en tale sent mandag kveld norsk tid.

les også

Tidligere Maduro-alliert: – Han er redd

I talen advarte han medlemmer av Venezuelas militære styrker, som beskytter Nicolas Maduros maktposisjon, om at de risikerer egne liv og fremtid.

– Dere må ikke følge Maduros ordre om å blokkere humanitær bistand, og dere må ikke true med noen form for vold mot fredelige demonstranter, opposisjonsledere, eller president Juan Guaidó og hans familie, sa Trump.

Etter talen formidlet han en lignende beskjed på Twitter:

Nicolás Maduro ble gjenvalgt som president i Venezuela fjor, i et valg som ble betegnet som ufritt og fordømt av store deler av verdenssamfunnet.

les også

Kamp om militærets gunst: Derfor har de ikke snudd ryggen til Maduro

Den økonomiske krisen i Venezuela, landet med verdens største påviste oljeressurser, overgår kriger, finanskrisen og Den store depresjonen i omfang. 

Les mer på E24: Venezuelas krise i tall

Nødhjelps-lås

Selv om store deler av befolkningen i Venezuela lider under alvorlig mat- og medisinmangel, kommer ikke nødhjelp inn i landet. Regjeringssoldater blokkerer nødhjelp som skulle sendes inn via den colombianske grensebyen Cacuta.

les også

Maduro anklager Trump for å beordre ham drept

Mandag annonserte også landets informasjonsminister Jorge Rodriguez at Venezuela vil sende store mengder nødhjelp til nettopp grensebyen Cacuta i Colombia.

MATKØ: Venezuelanere står i kø for å kjøpe matvarer i en butikk. Siden starten av den økonomiske krisen i 2014, har snittvekten til befolkningen i landet falt med 11 kilo. Foto: MARCO BELLO / X03707

– Vi skal sende mer enn 20 000 kasser mat til brødrene og søstrene våre i Cacuta for å hjelpe på situasjonen med ekstreme behov guttene og jentene i Cacuta står overfor, sa informasjonsminister Jorge Rodriguez mandag, ifølge Reuters.

Opposisjonslederen Guaidó, som har lansert en stor kampanje for å be om bistand i form av mat og medisiner inn til Venezuela, beskrev kontrabeskjeden fra informasjonsministeren som «kynisk». Venezuelas regjering sendte også fredag 100 tonn med humanitær bistand til Cuba fredag, ifølge NTB.

les også

Titusenvis demonstrerer mot Maduro

Nicolás Maduro hevder selv at den siste nødhjelpsforsendelsen blokkert ved grensen, koordinert av opposisjonen og en rekke regionale land, bare er en forsmak på det han omtaler som en USA-ledet invasjon.

STENGT UTE: Store lagre av humanitær bistand står lagret i Cacuta, Colombia, og slipper ikke inn i Venezuela. Foto: LUISA GONZALEZ / X06728

Utelukker ikke bruk av militærmakt

Trump gikk mandag langt i å advare Maduros støttespillere, som han sa har plyndret nasjonen. Han utelukker ikke å intervenere militært i Venezuela:

– Vi ønsker en fredelig maktovertagelse, men holder alle muligheter åpne, sa han i sin tale.

les også

Avslørte han Trumps hemmelige militærplan?

Guaidó, som er leder av Venezuelas nasjonalforsamling, utropte seg selv til president for to uker siden, men har fortsatt liten reell makt og tilsynelatende lite støtte fra landets væpnede styrker. Han har selv tidligere henvendt seg direkte til militære ledere og bedt dem bytte side.

Latin Amerika-kjenner Leiv Marsteintredet ved Universitetet i Bergen (UiB), har tidligere sagt til VG at militærets rolle er avgjørende, og at det er derfor Guaidó retter seg mot dem:

– Han har sagt at hvis militæret støtter ham og ikke Maduro, vil de få amnesti. Og det militæret frykter for er sine egne liv, posisjoner og familier, skulle Maduro falle, sa han.

les også

General i Venezuela anerkjenner Guaidó som president

Hittil har USA og en lang rekke europeiske og latinamerikanske land anerkjent Guaidó som Venezuelas president. Norge er ikke blant dem.

les også

Norge vil bidra til politisk løsning i Venezuela

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har uttalt at Norge oppfordrer begge parter til dialog, og har tilbudt assistanse i en eventuell inkluderende politisk prosess som kan lede til nyvalg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder