ØDELEGGELSER: Tyrkisk-støttede opprørere har samlet seg rundt en ødelagt statue i Afrin mandag. Foto: BULENT KILIC / AFP

USA advarer Tyrkia etter erobringen av Afrin

USA uttrykker dyp bekymring over at NATO-allierte Tyrkias inntog i den syriske byen Afrin har ført til masseflukt av sivile.

uvakt@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det synes som om brorparten av befolkningen i byen, som er overveiende kurdisk, evakuerte under trusselen om angrep fra tyrkiske militære styrker og tyrkisk-støttede opposisjonsstyrker, sier talsperson Heather Nauert i utenriksdepartementet i Washington.

les også

Kommentar: Det store nederlaget

Tyrkia sto i spissen for en to måneder lang militæroffensiv som i helgen drev den kurdiske YPG-militsen og titalls tusen sivile ut av Afrin.

Usikker på bakgrunnen – få oversikt her:

– Vi er også bekymret over meldinger om plyndring inne i byen Afrin. Vi har gjentatte ganger uttrykt vår dype bekymring overfor tyrkiske tjenestemenn om situasjonen i Afrin, sier Nauert.

les også

Erdogan: Vi har full kontroll over Afrin by

FN antar at rundt 100.000 mennesker er igjen av en befolkning som telte rundt 323.000 mennesker i Afrin i november. Mandag kom det melding om omfattende plyndring i det som har vært et viktig senter for kurdisk kultur og historie i regionen.

PÅ FLUKT: Sivile kvinner og barn som har flyktet fra Afrin kommer her til landsbyen az-Ziyarag i Aleppo-provinsen. Foto: GEORGE OURFALIAN / AFP

– De plyndrer hus, brenner ned institusjoner, knuser religiøse statuer, det samme som Den islamske staten (IS) gjorde i områder som de tidligere invaderte, sier en talsmann for YPG-militsen, Brossik al-Hasaka, til det tyske nyhetsbyrået DPA.

les også

Flere drept i luftangrep mot hovedsykehuset i Afrin

Bilder fra Afrin viser hvordan tyrkiskstøttede styrker river ned statuer av figurer fra kurdiske folkeminnefortellinger. En av opprørerne er maskert og holder en stor kniv.

PLYNDRER: Tyrkisk-støttede opprørere plyndret butikker etter erobringen av Afrin. Foto: BULENT KILIC / AFP

Andre bilder viser hvordan væpnede menn stabler gjenstander som etter alt å dømme er stjålet, opp i lastebiler. I tillegg er det tyrkiske flagget heist over byen, noe som trolig vekker bestyrtelse hos de fleste kurdere.

les også

Tyrkia: Krever hjelp fra NATO-Jens

De siste to døgnene har tyrkiske soldater og tyrkisk-støttede syriske krigere strømmet inn i byen nordvest i Syria. Byen har vært kontrollert av kurdiske YPG, som utgjør brorparten av den USA-støttede militsen SDF.

PROTEST: Kurdere holder skilt med «Nei til den tyrkiske okkupasjonen» under en demonstrasjon i den syriske byen Amude. Foto: DELIL SOULEIMAN / AFP

SDF har vært avgjørende i kampen mot IS. Amerikanske spesialstyrker støtter fortsatt militsen øst for elven Eufrat, men kom ikke YPG til unnsetning i Afrin, som til nå har vært en selvstyrt kurdiskkontrollert enklave vest for elven.

les også

Her kriger tyrkiske soldater i Nord-Syria

Tyrkia fastholder at kampen mot YPG er et ledd i kampen mot påståtte terrorister. Tyrkia regner militsen som en terrororganisasjon og har varslet at militæroffensiven nå skal fortsette mot andre kurdiskkontrollerte byer i Syria.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder