«MACRON HAR DREPT MEG» Mange av demonstrantene er redde for hva liberaliseringen av arbeidslivet president Macron ønsker, vil bety for de statsansatte. Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP

Massedemonstrasjon mot Macron

PARIS (VG) Sinte demonstranter fyller gatene og lammer trafikken i franske byer for å protestere mot president Emmanuel Macron.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Torsdag 22. mars er dagen da grasrota i Frankrike viser makteliten hvor stor innflytelse de kan ha. Kaoset startet allerede onsdag kveld, da de første avgangene med kollektivtransport ble kansellert, og har fortsatt utover torsdagen med en fullstendig lammet trafikk og massive demonstrasjoner i gatene.

Ifølge fagforeningene er det 25.000 demonstranter ved Bastilleplassen i Paris, 8500 i byen Nantes, 6000 i Caen, og minst 5000 mobiliserte i hver av byene Marseille, Rouen, Clermont-Ferrand og Perpignan klokken 15 i dag.

Til sammen 180 protester pågår rundt i landet, og demonstrantene er, på tvers av yrkesgruppene, samlet bak ett felles opprop: President Emmanuel Macrons forlag til arbeidslivsreformer vil gjøre Frankrike til et verre sted å leve.

MOT MAKTA: «Macron dreper velferdssystemet», står det på denne demonstrantens plakat i Bordeaux. Foto: MEHDI FEDOUACH / AFP

les også

Solberg møtte den franske presidenten: Macron takker Norge

Togfast

VG besøker torsdag morgen en av de mange streikerammede togstasjonene i Paris sentrum. Selv om demonstrasjonen har vært varslet lang tid på forhånd, har mange fått seg en dårlig overraskelse på Châtlet – Les Halles. Nede på plattformen til et RER-tog som aldri kommer, står nederlandske Yves Nolten forvirret med dresspose og stresskoffert i hendene.

– Har de sagt noen over høyttaleranlegget? Jeg har ikke fått noe informasjon i det hele tatt! Jeg skal på jobb på andre siden av byen, og jeg aner ikke hvordan jeg nå skal komme meg dit, sier Nolten, som kom til Paris med morgentoget fra Tyskland.

Også internasjonale linjer er rammet: Både Thalystoget, som går til Belgia og Nederland, og Eurostar, som pendler mellom Paris og London, melder om tidvis stopp i trafikken, både i dag og videre utover våren. Én av tre fly fra landets største flyplasser er kansellert.

DEL PÅ MAKTEN: I Paris tok titusenvis av demonstranter til orde for å dele på både kunnskap og makt. Foto: STEPHANE MAHE / X02520

Tre måneder

Torsdagens demonstrasjon er bare en smakebit på hva Frankrike har i vente dersom myndighetene ikke går med på fagforeningenes krav. I de neste tre månedene, frem til 28. juni, streiker togansatte i to dager hver femte dag, med mindre regjeringen går med på å droppe innstrammingen av goder for arbeiderne, heter det fra fagforeningene.

Franskmenn er kjent for sine årlige streiker, men denne er forespeilet å ramme flere enn normalt. Det er første gangen at fagforeningene sprer streikedagene i mange drypp ut over flere måneder.

Det gir organisasjonene fordeler: Ved å rullere på de streikende kan de holde streiken i gang lenge, selv om streikedager i Frankrike er ulønnede. Når de i god tid kan varsle reisende om hvilke tog som er innstillte, håper fagforeningene dessuten å holde på folkets tålmodighet lengre, slik at ikke opinionen vender seg mot de streikende.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder