FEIRER: Tyrkiske soldater og deres allierte fra opprørsgruppen FSA poserer foran kamera etter å ha tatt kontroll over Afrin by søndag. Foto: OMAR HAJ KADOUR / AFP

Erdogan: Vi har full kontroll over Afrin by

ISTANBUL (VG) Etter to måneder med intense kamper har Tyrkia nådd sitt endelige mål i Nord-Syria. 200.000 sivile har rømt stedet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Den tyrkiske hæren og deres allierte, opprørsstyrkene Free Syrian Army (FSA), tok søndag morgen seg inn i selve Afrin by.

– Vi har tatt fullstendig kontroll over Afrin. Terrorkorridoren ved våre grenser er ødelagt, sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i en tale søndag, melder avisen Hurriyet Daily News.

Det tyrkiske flagget er blitt reist i den kurdiske byen Afrin, kunne Erdogan meddele.

Tyrkias hær har delt denne videoen fra Afrin by på Twitter:

Derfor gikk Tyrkia til krig

Den kurdiske politikeren Salih Muslim fra Partiet for en demokratisk union (PYD) bekrefter at den kurdiske militsen YPG har trukket seg ut av Afrin, ifølge NTB. Men de har ikke gitt opp kampen, skriver han på Twitter:

Kampen vil fortsette, og det kurdiske folket vil fortsette å forsvare seg selv.

Det var lørdag 20. januar at Tyrkia innledet sin militæroffensiv mot den kurdiske enklaven Afrin i Nord-Syria, i den såkalte «Operasjon olivengren». Målet er å drive vekk YPG, som er en del av den USA-støttede opposisjonsgruppen Syrias demokratiske styrker (SDF), fra grenseområdene. Tyrkia mener at YPG er en terrorgruppe i ledtog med det forbudte kurdiske arbeiderpartiet PKK.

les også

Her kriger tyrkiske soldater i Nord-Syria

Siden offensiven startet har den tyrkiske hæren og syriske FSA rykket stadig nærmere Afrin by, og bombet landsby på landsby fra luften før de har satt inn bakkestyrker. Fredag slapp Tyrkia ned flygeblader der de ba sivile forlate Afrin.

YPG har vist motstand, og begge parter har lidd betydelige tap: Den syriske eksilgruppen SOHR melder at 1500 væpnede kurdere og 400 tyrkisk-støttede opprørere er blitt drept i løpet av offensiven.

MASSEFLUKT: 200.000 mennesker har flyktet fra sine hjem i Afrin bare de siste dagene. Bildet viser sivile som løper unna en eksplosjon i Afrin by søndag. Foto: BULENT KILIC / AFP

les også

Tyrkia: Krever hjelp fra NATO-Jens

VG har intervjuet partene i Afrin-krigen:

SOHR: Minst 280 sivile drept

Å innta selve Afrin by er blitt ansett som det kritiske punktet i offensiven. Her er det flere væpnede opprørere, og ikke minst mange sivile.

Det bor over 300.000 innbyggere i Afrin-området, og mange av dem er syrere som har søkt tilflukt her fra krigens syv år lange herjinger. Bare de siste tre dagene skal 200.000 av dem ha lagt ut på flukt på ny. En innbygger som fortsatt er i Afrin, forteller til nyhetsbyrået AFP at de skjuler seg i kjellere. I morgentimene skal de ha hørt kamper utenfor og at folk ropte «Gud er størst».

HAR INNTATT SENTRUM: FSA-militssoldater feirer rundt en statue i Afrin sentrum av den kurdiske mytologiske figuren Kawa. Foto: Hasan Kirmizitas / TT / NTB scanpix

les også

Flere drept i luftangrep mot hovedsykehuset i Afrin

FN og andre humanitære organisasjoner har slått alarm om sivile tap og uttrykt stor bekymring for sikkerheten til alle som bor der. Ifølge SOHR har minst 280 sivile blitt drept, men Tyrkia nekter for dette.

Vi har ikke mottatt rapporter om at sivile i Afrin er blitt drept eller såret. Dette er bare PKK-propaganda, sa Bayram Selvi, sjef for migrasjonsavdelingen i Tyrkia Røde Halvmåne, til VG tidligere i mars.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder