TWITTER-ANGREP: Donald Trump får kritikk for helgens tirade mot Russland-granskingen. Foto: AP

Republikanere advarer Trump etter Twitter-tirade

Flere partikolleger advarer nå Donald Trump mot å sparke spesialetterforsker Robert Mueller.

 • Siri Eggen

Artikkelen er over to år gammel

– Dersom han forsøker å gjøre det, så kommer det til å bli starten på slutten av hans presidentskap, sier South Carolina-senator Lindsey Graham.

Han er en av flere republikanere som nå slår tilbake mot presidenten etter at sistnevnte søndag gikk til angrep på Russland-granskingen til spesialetterforsker Robert Mueller.

les også

Slik ble svigersønnen Trumps mareritt

Pluss content

Den tidligere FBI-direktøren prøver å finne ut om Russland forsøkte å påvirke det amerikanske valget, og om Trump-teamet samarbeidet med russerne for å danke ut Hillary Clinton. Hittil er blant annet Trumps tidligere kampanjesjef Paul Manafort og tidligere Trump-rådgiver Michael Flynn siktet i forbindelse med granskingen. I tillegg er 13 russere tiltalt.

ETTERFORSKER: Robert Mueller leder Russland-granskingen. Foto: SAUL LOEB / AFP

Presidenten har de siste månedene anklaget både FBI-topper og justisdepartementet for å drive en «heksejakt», men har på Twitter kun nevnt Mueller én gang, og da via en retweet, skriver Politico.

Men dette endret seg etter nyheten om at spesialetterforskeren har stevnet Trump Organization - selskapet som nå styres av Donald Trumps to sønner.

les også

Disse har fått sparken av Trump - og disse har gått

Pluss content

På Twitter skrev presidenten at Mueller-granskingen «aldri skulle ha blitt startet fordi det ikke var noen sammensvergelse». Han hevdet blant annet at det hele er basert på den omstridte rapporten fra den tidligere britiske spionen Christopher Steele som ble finansiert av Demokratene.

Dette har blant annet blitt avvist i et notat fra demokratene i etterretningskomiteen, som viser til at FBI startet etterforskningen nesten to måneder før de fikk informasjonen fra Steele.

Noen timer senere fyrte presidenten av en ny Twitter-melding:

– Hvorfor har Mueller-teamet 13 inngrodde demokrater, noen store Crooked Hillary-supportere og ingen republikanere? Synes noen det er rettferdig? Og likevel, det finnes ingen sammensvergelse.

Det hvite hus har gjentatte ganger avvist at det er noen planer om å sparke Robert Mueller, som for øvrig er en republikaner, men de siste uttalelse har fått politikere fra begge partier til å reagere. De er nærmest unisone i sin oppfordring til Trump: La Mueller være i fred.

les også

Russland-etterforskningen: Ville opprette hemmelig bakkanal til Kreml

– Mueller følger bevisene dit de tar ham, og jeg tror det er veldig viktig at han får gjøre jobben sin uten innblanding. Og det er mange republikanere som deler mitt syn, sier South Carolina-senator Lindsey Graham til Politico.

ADVARER: Den republikanske senatoren Lindsey Graham er en av flere som frykter at Donald Trump vil forsøke å kvitte seg med Robert Mueller. Foto: Reuters

Partikollega Trey Growdy sitter i etterretningskomiteen som forrige uke slo fast at det hverken var sammensvergelse eller samarbeid mellom Trump-kampanjen og Russland. Han reagerer spesielt på uttalelsene til Trumps advokat John Dowd, som i helgen gikk ut på CNN og tok til orde for at visejustisminister Rod Rosenstein bør avslutte Russland-granskingen.

les også

Russiske «eks-troll» forteller: Slik var det å jobbe på trollfabrikken

– Jeg tror presidentens advokat gjør ham en dårlig tjeneste når han sier det, og når han fremstiller granskingen på den måten. Hvis du har en uskyldig klient, så opptre som det, sier han til Fox News.

Arizona-senator Jeff Flake sier til CNN at han forventer at kollegene i Kongressen slår tilbake mot ethvert forsøk på å avslutte granskingen.

les også

13 russere tiltalt - Putin-alliert anklages for å stå bak

– Vi handler så fort han går etter Mueller. Jeg tror folk ser det som en stor rød linje som ikke kan krysses, og jeg håper at nok folk vil råde presidenten til ikke å gi dit.

ADVARER: Den republikanske senatoren Jeff Flake. Her på et bilde med Donald Trump fra desember i fjor. Foto: SAUL LOEB / AFP

Han kritiserer også sparkingen av FBIs tidligere visedirektør Andrew McCabe, som i helgen fikk fyken knappe to dager før han skulle gå av med pensjon. «En forferdelig dag for demokratiet», sier Flake.

les også

McCabe har beholdt personlige notater om Trump

Talspersonen til speaker Paul Ryan sier at han hele tiden har vært klar på at «Mueller og hans team må få gjøre jobben sin». Han får støtte av Florida-senator Marco Rubio.

– Jeg er sikker på at spesialetterforskeren gjennomfører en gransking som er rettferdig og grundig, og som vil få frem sannheten.

les også

Putin om anklagene om valginnblanding: - Bryr meg ikke

Demokratenes mindretallsleder i Senatet, Chuck Schumer, mener at republikanerne har en forpliktelse til å fastholde at en sparking av Mueller vil være å krysse en rød linje.

– Presidenten, administrasjonen og hans juridiske team må ikke ta noen skritt for å begrense, forstyrre eller avslutte spesialetterforskningen. I så fall blir det alvorlige konsekvenser fra både demokrater og republikanere, sier han.

Mer om

 1. Donald Trump
 2. USA-valg 2016
 3. Hillary Clinton
 4. Russland
 5. FBI
 6. Det hvite hus

Flere artikler

 1. Mueller har sagt ja til å forklare seg i åpen høring

 2. Trumps «Russland»-advokat trekker seg

 3. Nervøse republikanere

 4. Omstridt FBI-notat er offentliggjort

 5. – Mueller vil avhøre Trump i Russland-granskingen

Fra andre aviser

 1. Det hvite hus: Trump vil ikke sparke Mueller

  Fædrelandsvennen
 2. Trump-administrasjonen venter på Muellers neste trekk: – Forbereder seg på det verste

  Aftenposten
 3. En etter en har fått sparken av Trump. Her er årsakene til at det er noe helt annet å sparke Mueller.

  Aftenposten
 4. Graham: - Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall

  Aftenposten
 5. Flengende kritikk for unnfallenhet venter Trump hjemme

  Bergens Tidende
 6. Mueller: Trump kan straffeforfølges når han går av

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder