Prins Henrik av Danmark er død

Den norske kongefamilien minnes prins Henrik av Danmark etter at han gikk bort tirsdag kveld. Prinsen ble 83 år gammel.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Dronning Margrethes ektemann sovnet stille inn klokken 23.18 på Fredensborg Slot. Han var omkranset av dronningen og deres to sønner Frederik og Joachim. Ifølge Ekstra Bladet forlot sønnene slottet i hver sin bil like etter klokken 00.30.

les også

Usikkerhet i Danmark: Vet ikke hva som vil skje når prins Henrik dør

Prinsen døde kun timer etter at han tirsdag ettermiddag ble sendt hjem fra Rigshospitalet. Det danske kongehuset opplyste da at prinsen ønsket å oppholde seg hjemme i sin siste tid. Dødsårsaken er foreløpig ukjent.

STORFAMILIEN: F.v. Kronprins Frederik, prins Vincent, prins Henrik, prinsesse Josephine, prins Christian, prinsesse Isabelle, dronning Margrethe og kronprinsesse Mary. Bildet ble tatt i juli 2016. Foto: SCANPIX DENMARK / X02352

De to siste ukene har han tilbrakt på sykehuset i København, etter at han 28. januar ble innlagt, etter å ha fløyet hjem fra ferie i Egypt samme dag. Han ble undersøkt for det kongehuset opplyste var en godartet svulst i venstre lunge.

Fredag i forrige uke opplyste det danske hoffet at tilstanden hans var alvorlig forverret, og kronprins Frederik forlot da OL i Sør-Korea for å dra hjem på besøk til sin far.

Sprer asken over dansk farvann

I Danmark har mange stilt spørsmålet om hva som vil skje når prins Henrik dør. Inntil for få år siden hadde det vært naturlig at han, når den tid kommer, får en statlig begravelse og et siste hvilested i kongelig sarkofag ved siden av dronning Margrethe.

I nyttårstalen 31. desember 2015 annonserte dronning Margrethe at ektemannen skulle gå av med pensjon. Og halvannet år senere meddelte kongehuset at han ikke ønsker å bli begravet ved siden av dronningen i Roskilde Domkirke.

Avgjørelsen kom av at prinsen opplevde at han ikke hadde blitt likeverdig behandlet med sin ektefelle. En snau måned senere kom nyheten om at prins Henrik led av demens.

Onsdag ble det imidlertid kjent at halvparten av prinsens aske skal bli spredt over det danske farvannet, mens den andre halvdelen skal plasseres i den private deles av Fredensborg Slot, melder Extra Bladet.

– Nektet å være tilskuer

Den danske statsministeren, Lars Løkke Rasmussen, minnes prinsen på Twitter og skriver at han har «satt spor etter seg i hele verden gjennom sitt liv», og at kongefamilien «har mistet et anker».

– Han turte å sette seg selv og sin person i spill og nektet å være tilskuer i livet. Livet skulle leves og oppleves. Derfor var det alltid en engasjert prins man møtte.

Med sitt internasjonale perspektiv var han med på å åpne danskenes øyne for verden, skriver Rasmussen videre i en pressemelding.

– Danmark har mistet en unik representant for vårt land, skriver han.

Den danske utenriksministeren Anders Samuelsen minnes også prinsen på Twitter:

– Hans bortgang er et stort tap for oss alle. Han bidro med langt mer enn det han ble anerkjent for, skriver Samuelsen.

«Fransk blant danskene og dansk blant franskmenn»

Frankrikes ambassadør til Danmark, Francoise Zimeray, skriver at prinsen, som har fransk bakgrunn, var den mest franske blant danskene, og den mest danske blant franskmenn.

– Prins Henriks liv har vært en reise gjennom et århundre. Han var en sann kunstner som satte kulør på Danmark, skriver han.

Frankrikes president, Emmanuel Macron, minnes prinsen i en pressemelding og skriver:

– Han ønsket alltid å fremme det lange og urokkelige vennskapet mellom Frankrike og Danmark, der alliansen aldri har blitt brutt, uttaler Macron.

Den norske Kongefamilien skriver også at det med stor sorg har mottatt budskapet om Prins Henriks død.

– Våre tanker går til Dronning Margrethe og den nærmeste familie ved Prins Henriks bortgang. Våre kondolanser går også til det danske folk.

Hans Majestet Kongen har besluttet at det i forbindelse dødsfallet skal flagges på halv stang fra Slottsbalkongen i dag og på begravelsesdagen.

Sveriges kong Carl Gustaf kondolerer også til dronning Margrethe og hennes familie.

– Dronningen og jeg har i dag med stor sorg tatt imot budskapet om at prins Henrik har gått bort. Jeg vil uttrykke vår dypeste medfølelse med dronning Margrethe, kronprins Frederik og prins Joachim med familier, heter det i en uttalelse.

les også

Prins Henriks utfordrende liv i skyggen

Kongehuset sørger i en måned

Det danske kongehuset har erklært en måneds sorg frem til 14 mars, melder Extrabladet.

I sørgeperioden vil hverken dronning Margrethe, den kongelige familie, eller hoffet delta i selskaper eller andre underholdende arrangementer, heter det i pressemeldingen fra kongehuset.

Det skal flagges på halv stang fra onsdag klokken 8 til solnedgang, opplyser justisdepartementet i en pressemelding.

Til minne om dronning Margrethes ektemann skal det flagges på tilsvarende vis fra statlige bygg fram til 20. februar.

I NORGE: Danmarks prins Henrik sammen med Norges kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit i forbindelse med Grunnlovsjubileet i 2014. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder