Presidenten:  - Nasjonal folkehelsekrise i Sierra Leone

Det største utbruddet i historien

SMITTEFARE: Hjelpearbeider frakter en person som er død av ebola-viruset. Et isolat for ofre i den liberiske hovedstaden Monrovia er overfylt av smittede, og helsepersonell er tvunget til å behandle opp til 20 pasienter i sine egne hjem, uttalte en talsperson for myndighetene onsdag. Foto:,Reuters

FHI:  - Liten risiko for ebolasmitte i Norge

Mens britiske myndigheter frykter ebolasmitte, mener Folkehelseinstiuttet her i Norge at faren for utbrudd i Norge er svært lav.

 • Hanna Haug Røset

Artikkelen er over seks år gammel

- Slik jeg tolker Storbritannia er de bekymret for eventuelle britiske statsborgere som oppholder seg i områdenen med ebolautbrudd. De fraråder ikke å reise til områdene, sier overlege Siri Hauge ved Folkehelseinstituttets avdeling for infeksjonsovervåking til VG.

Hun opplyser at Norge, som Storbritannia, likevel har klar råd om hvordan man skal forholde seg om man er i land med utbrudd.

- Det er å holde seg unna syke personer og unngå å spise kjøtt som kan være smittet. Det er de samme rådene som Verdens helseorganisasjon gir, sier Hauge.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) har utbruddet så langt kostet tilsammen 672 mennesker livet i Guinea, Sierra Leone og Liberia siden starten i februar i år.

BAKGRUNN: Plan Norge: Ebola-utbruddet er ute av kontroll

Britene frykter at viruset skal komme til landet via personer som reiser med fly fra et av landene som er rammet. Denne personen kan da smitte både medpassasjerer og andre personer på flyplassen i Storbritannia.

- Storbritannias holdning er nok preget av at de har et helt annet volum av reisende, og at de er opptatt av sikre sine statsborgere som allerede befinner seg i utlandet, sier Hauge.

OVERLEGE: Siri Hauge, ved Folkehelseinstituttets avdeling for infeksjonsovervåking. Foto:Jørgen Braastad,VG

Storbritannia holdt i går krisemøte om ebola-utbruddet i Vest-Afrika. Etter det hasteinnkalte møtet uttalte utenriksminister Philip Hammond at landet nå tar flere forholdsregler for å unngå at sykdommen finner veien til De britiske øyene.

Tidligere har det aldri vært påvist ebola-smitte hos personer som har reist til og fra Norge.

- Det er svært lite sannsynlig at det kommer syke personer hit, men det kan skje. Dersom det skjer vil de umiddelbart bli lagt på isolat, og vi vil kontakt alle personer vedkommende har vært i kontakt med, opplyser Hauge.

- Har dere noen form for beredskap dersom det skjer?

- Vi har en generell beredskap mot smittsomme sykdommer, som også vil komme til anvendelse dersom det blir påvist ebola. Det er lovpålagt å varsle oss umiddelbart dersom man mistenker smitte, slik at vi raskt kan sette i gang tiltak.

Hauge forklarer at siden ebola smitter kun gjennom direkte kontakt med syke menneskers kroppsvæsker er det i utgangspunktet familiemedlemmer og helsepersonell som står i fare for å bli smittet.

Artikkelen fortsetter under grafikken!

Foto:,

Setter inn sikkerhetsstyrker

Presidenten i Sierra Leone, Ernest Bai Koroma, erklærte torsdag at det er nasjonal folkehelsekrise i landet på grunn av ebola-utbruddet, melder nyhetsbyrået Reuters.

Presidenten kaller nå inn sikkerhetsstyrker for å iverksette tiltak mot utbruddet.

Ettersom det ikke finnes noen medisin mot ebola og sykdommen ikke kan helbredes, handler alt nå om å unngå at flere personer blir smittet i det som er det største utbruddet av viruset noensinne.

WHO anbefaler ingen restriksjoner for reise til eller fra områder hvor det er sykdomsutbrudd eller hvor det er blitt påvist ebola-tilfeller, og norske helsemyndigheter følger deres anbefalinger i sine råd til befolkningen.

Frivillig i Liberia

En av de som nå har reist til Vest-Afrika for å hjelpe ebola-rammede er den norske forsvarsveteranen Kenneth Bjerkelund (33).

Mandag reiset han til Liberia for å delta i et prosjekt for å organisere frivillige til Liberia, Sierra Leone og Guines i regi av organisasjonen Making Change.

Ifølge Bjerklund har mange leger slutter å jobbe fordi de er redde for å bli smittet.

– Det er absolutt fare for spredning til Europa. Viruset sprer seg fort her i Afrika, og det er ingen god kontroll ved grensene. Personlig mener jeg at man burde hente inn internasjonale kontrollører til å sjekke alle som skal forlate landet, har han tidligere uttalt til VG.

Også en ikke navngitt kilde i EU sier til nyhetsbyrået AFP at Europa kan bli rammet.

Ny variant

Amerikanske forskere mener utbruddet av ebola i Vest-Afrika skyldes en nyvariant av viruset, og ikke den kjente varianten fra Sentral-Afrika.

- Det kan tenkes at dette viruset har florert i området en tid. Utbruddet i Guinea er en påminnelse om faren for nye utbrudd i hele Vest-Afrika, skriver de 30 forskerne i en artikkel i det medisinske tidsskriftet New England Journal of Medicine.

Sykdommen forårsaker høy feber, kraftige magesmerter, hodepine og smerter i muskler, oppkast og diaré, svekket nyre- og leverfunksjon og indre og ytre blødninger.

Ebola-viruset er svært dødelig og kan ha en dødelighet på opptil 90 prosent.

Les også

 1. Plan Norge: – Ebola-utbruddet er ute av kontroll

  Ebola-epidemien som har tatt livet av over 670 mennesker i…
 2. Norske Kenneth (33) i Liberia: - Mange har blitt smittet

  Den norske forsvarsveteranen Kenneth Bjerkelund (33) har reist til Liberia for å hjelpe Ebola-rammede.
 3. Norsk hjelpearbeider: - Absolutt fare for spredning til Europa

  Storbritannia holdt onsdag krisemøte om ebolautbruddet i…
 4. Leger om ebolaepidemien: - Ute av kontroll

  Det svært dødelige ebolaviruset har den siste tiden tatt livet av 350 mennesker i Vest-Afrika.

Mer om

 1. Ebola

Flere artikler

 1. Epidemi herjer i Vest-Afrika: Topplege ble offer for dødsvirus

 2. Guinea erklært fri for ebola

 3. Politi-isolerer områder med ebolasmitte

 4. Her kommer ebolamedisinen til Liberia

 5. WHO frykter ebolakatastrofe

Fra andre aviser

 1. Ebolavaksine kan snart være klar

  Bergens Tidende
 2. «Jeg har stor respekt for viruset, og forventer tøffe tak. Det er mye menneskelig lidelse

  Fædrelandsvennen
 3. - 1,4 millioner kan være Ebola-syke innen januar

  Bergens Tidende
 4. Frykter at skolebarn er smittet av ebola i Texas

  Aftenposten
 5. Mann innlagt på sykehus i Dallas med ebola

  Aftenposten
 6. Hit fraktes den smittede kvinnen

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no