Nye voldelige sammenstøt

Folk hamster mat for opptil to uker

Turister advares mot opptøyer

DEMOKRATIMONUMENT: De regimekritiske demonstrantene har okkupert gatene rundt byens demokratimonument for å lade opp til mandagens forsøk på å stenge ned Bangkok sentrum. Foto: ØYVIND GUSTAVSEN

Demonstranter vil stenge hele Bangkok på mandag

BANGKOK (VG) De regimekritiske demonstrantene ønsker å stenge hele Bangkok. Turister advares mot å gå med røde og gule klær, for ikke å havne i opptøyer.

  • Øyvind Gustavsen

Artikkelen er over seks år gammel

Myndighetene i Thailand stålsetter seg foran mandagens protestaksjon fra demonstrantene som siden november har tatt beslag på deler av Bangkok sentrum.

I et forsøk på å tvinge myndighetene til å gjennomføre reformer før det forestående valget 2. februar, vil de nå forsøke å stenge ned hele landets hovedstad.

Det skal gjøres gjennom massedemonstrasjoner i gatene, som vil blokkere trafikken.

En rekke butikker og finanssentrum vil holde stengt, av frykt for opptøyer. 450 skoler i Bangkok har allerede varslet at de gir alle elever og ansatte fri, og byens største universitet, Chulalongkorn, har kansellert alle forelesninger.

Retorikk fra IT-bransjen

Demonstrantene henter retorikken fra it-bransjen og mener landets hovedstad må «slås av» før den politiske ledelse må «startes på nytt».

KRITISK: - Jeg synes alle burde respektere et valgresultat, uansett hva man mener om de som fikk makten. Ellers undergraver man grunnlaget for et demokrati, sier Yotin Jinsance.


Flere tusen mennesker har i ukevis ligget i en enorm teltleir like ved byens demokrati-monument.

Her vaier thailandske flagg og gule vimpler, mens politikere og artister fra scenen og uttrykker sin misnøye med den sittende statsminister Yingluck Shinawatra.

Høyttalere i flere rekker bærer lyden fra scenen til de som har søkt skygge for solen under presenninger.

T-skjorter som annonserer mandagens «shutdown» selges som varmt hvetebrød.

I et forsøk på å roe den politiske situasjonen og skaffe seg fornyet regjeringsmandat, har statsministeren oppløst nasjonalforsamlingen og skrevet ut nyvalg. Demonstrantene vil imidlertid ha reformer før valget og dermed intensiveres nå frontene.

Ambassader advarer

Det forventes at mandagens nedstengning vil kunne vare i flere ganger. 45 utenlandske ambassader har advart sine borgere i Thailand mot uroligheter og den amerikanske ambassade oppfordrer til å handle inn mat for inntil to uker og ha kontanter for en uke.

Turister oppfordres til å unngå røde eller gule klær, for ikke å bli tatt for å være en del av de politiske fløyene som er ventet å barke sammen mandag.

Det har vært fryktet at vannforsyningen vil stenges, men dette er høyst usikkert.

Lørdag ble syv personer ble såret da væpnede menn begynte å skyte mot regjeringskritiske demonstranter.

- Undergraver demokratiet

Studenter ved universitetet Chulalongkorn, er delte i meningene om protestantenes strategi.

- Myndighetene har mistet kontakt med folket. Mange lever i håpløshet og er lei korrupsjon, forklarer Lia Ngarmchee som årsak til at folk protesterer.

MASSEDEMONSTRASJON: Mandag vil tusenvis av mennesker blokkere gatene i Bangkok. I helgen var de samlet rundt byens demokrati-monument for å høre politiske taler og artister. Foto: ØYVIND GUSTAVSEN


Medstudent Yotin Jinsance mener demonstrantene mangler respekt for grunnleggende demokratiske prinsipper.

- Partiet som sitter ved makten er valgt av folket.Demonstrantene hevder at folk stemte uten å være skikkelig opplyst, og at myndighetene derfor ikke er rettmessig valgt. Jeg synes alle burde respektere et valgresultat, uansett hva man mener om de som fikk makten. Ellers undergraver man grunnlaget for et demokrati, sier han.

- Frykter du et politisk kupp?

- Alt kan skje. Det har vært kupp før, og jeg tror det kan skje igjen.

Turistnæringen i Bangkok er lite glad for voldelige sammenstøt, som utfordrer Thailands image som «smilets land». Ifølge den nasjonale avisen The Nation er estimatene for økonomisk veksten i landet nå redusert ned med opptil en prosent.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder