Edward Snowdens pappa snakker ut - eksklusivt i VG

KJEMPER FOR SØNNEN: Lonnie Snowden, her fotografert i juli i år, hyller sønnen for avsløringene han har kommet med. Foto: Linda Davidson/The Washington Post/Getty Images/All Over Press

Varsler nye skandaler

ALLENTOWN (VG)Pappa Lonnie Snowden (52) hevder at det fremover vil komme langt større og viktigere skandaler om amerikansk overvåkning og avlytting enn de som er blitt avslørt til nå.

  • Eirik Mosveen

Artikkelen er over seks år gammel

- Jeg elsker min sønn. Jeg visste at han var en mann av prinsipper og karakter. Jeg støtter hans handlinger fullt og helt, sier faren til den verdensberømte varsleren Edward Snowden (30) i dette eksklusive intervjuet med VG.

Lonnie Snowden har jobbet mesteparten av sitt yrkesliv i den amerikanske kystvakten, som er en del av militæret.

Han bruker nå sin tid på å forsvare sønnen som er etterlyst rømling i USA, siktet for spionasje og tyveri av statens eiendom. Edward Snowden har fått midlertidig asyl i Russland i ett år, og bor i Moskva.

Tidslinjen: Les hva som skjedde når

- Dokumentene avslører massive ugjerninger og, etter min mening, kriminalitet. Og det er grunnen til at jeg, som en amerikansk borger, fullstendig støtter min sønn. Og hvis jeg var en borger av andre land, som Norge, ville jeg ha støttet min sønn. For det han har avslørt er så farlig for alle som vil leve i frihet, som vil ha sitt privatliv beskyttet, sier han.

Har avvist mediegiganter

Det velholdte og rolige villastrøket i utkanten av småbyen Allentown i Pennsylvania gir ingen assosiasjoner til hverken supermakter, verdenspolitikk eller spennende spionfilmer.

Snarere minner området Upper Macungie ikke så rent lite om den idylliske gaten der TV-serien «Frustrerte fruer» utspiller seg.

Edward Snowden har fått seg ny jobb

En enslig jogger er den eneste personen vi kunne observere bevege seg langs fortauene. Ingen biler er å se. Det er mørkt i huset når VG ringer på. Og ingen åpner.

HJEMME: I dette huset bor foreldrene til Edward Snowden, Lonnie og Karen. Foto: ALLENTOWN MORNING CALL/MCT/GETTY IMAGES/ALL OVER PRESS

Men langt om lenge kommer mannen som bor der til døren, faren til han som gjennom tidenes mest omfattende lekkasjer av amerikanske statshemmeligheter har satt USAs gode navn og rykte kraftig tilbake i det internasjonale samfunnet.

Tidspunktet viser seg å være maksimalt uheldig. Lonnie Snowden er sengeliggende, med tung influensa, og nå har VG dratt ham ut av sengen.

Han er, for å si det svært forsiktig, lite glad for å se oss. Og han legger ikke skjul på hvilken forakt han har for journalister som kommer til hjemmet hans uten å ha en avtale.

Han har avvist intervjuforespørsler fra en rekke av verdens største mediehus.

Men Lonnie Snowden viser seg ganske snart å være en mild mann.

Han sier tvert nei til å bli intervjuet, men snakker likevel med oss i nærmere 20 minutter.

Og han lover å ringe oss tilbake. Han kan kanskje tenke seg å bli intervjuet av en norsk avis.

Les også: Nye Snowden avsløringer kan skape vansker for Norge

- Elsker min sønn

Etter to uker får vi omsider kontakt med ham igjen på telefon.

Han beklager på det sterkeste at han ikke har ringt oss. Han vil ikke møte oss for et intervju, men kan godt svare på noen spørsmål hvis vi har noen.

ETTERSØKT: Edward Snowden har fått midlertidig asyl i Russland. Foto: REUTERS

Den 9. juni offentliggjorde den engelske avisen The Guardian at amerikaneren Edward Snowden var kilden for avisens mange oppsiktsvekkende og detaljerte avsløringer av flere dypt hemmelige amerikanske overvåkningsprogrammer.

For Lonnie Snowden var dette et sjokk.

Overfor flere medier bønnfalt han sønnen, som da befant seg på en ukjent adresse i Hong Kong, om ikke å lekke mer.

I stedet oppfordret han sønnen om å komme hjem til USA.

I dag har Lonnie Snowden et helt annet syn på saken.

- I begynnelsen fikk mange et inntrykk av at du ikke støttet din sønns handlinger, men nå er det klart at du har skiftet syn på dette helt og holdent?

- La meg få korrigere det, fordi det er feil.

- OK.

- Du sier at jeg i utgangspunktet ikke støttet min sønns handlinger?

- Man kunne få det inntrykket.

- OK, det er i orden. I utgangspunktet, akkurat som alle andre innbyggere i USA eller andre land, så hadde jeg ingen kunnskap utover det som ble rapportert i mediene. Jeg kjenner min sønn. Jeg elsker min sønn. Jeg visste at min sønn er en mann av prinsipper og karakter, og en ærlig person. Alle som noen gang har kjent ham, vil ikke motsi at han er en ærlig person. Så det vil ikke være korrekt å si at jeg i begynnelsen ikke støttet ham. I begynnelsen inntok jeg ikke et standpunkt, fordi jeg ikke hadde nok fakta til å gjøre det.

REISEDOKUMENT: Her er kopi av et midlertidig dokument som tillot Edward Snowden å krysse grensen til Russland. Foto: AP/ASSOCIATED PRESS TELEVISION

- Så tok du standpunkt?

- Det som fikk meg til å ta stilling, var at jeg etter hvert fikk vite at de ansvarlige amerikanske politikerne, og britiske politikere, løy. Jeg vet at de er løgnere. Jeg vet også at min sønns 12 minutter lange video på YouTube, som alle kan se, og som i lys av tiden som har gått...ingenting av innholdet i videoen kan bestrides. Det var det som forandret det. Og det er det som burde forandre denne saken for andre også. En ungdomsskoleelev kan gå gjennom materialet min sønn har offentliggjort og finne ut at det er sant, sier Lonnie Snowden.

- Ute av kontroll

Han er uhyre kritisk til mediene og journalistene, spesielt de amerikanske. Dette handler særlig om «mainstream media», som han mener er mer opptatt av å holde seg inne med myndighetene enn å få frem sannheten.

- Men du vil snakke om hva som har forandret seg i faren til Edward Snowdens hode? Eller ting om Edward Snowden. Det er virkelig å gjøre saken en bjørnetjeneste, ikke bare overfor ditt land, men innbyggere i alle land, fordi den store saken er at vi så absolutt har en overvåkningsstat i USA som er ute av kontroll. Som viser absolutt ingen respekt for rettighetene til sine innbyggere. Etter hvert som mer fakta er kommet frem, er jeg personlig blitt overbevist om at om det min sønn avslørte trengte å komme frem. Og det er langt mer som kommer, fastslår han sikkert.

Lonnie Snowden snakker som en foss. Han er velformulert og tydelig, men av og til avsporer han seg selv også.

Amerikanske politikere som enten har hatt direkte ansvar eller har samtykket til at disse systemene kunne bli satt ut i livet, bør straffes, mener han.

- Som et minimum må amerikanske politikere bli stilt til ansvar. Å endre de forskjellige programmene er ikke godt nok. Reformering av programmene kommer nok, fordi de vet at det de gjør er galt, men de som er ansvarlige for det, og de som har støttet det, og de som har prøvd å holde sannheten skjult, disse politikerne trenger å bli stilt til ansvar. Enten det er ved å bli stemt ut av velgerne, eller gjennom tiltale. Dette er det som er forandret i mitt syn, og det forandret seg etter om lag 30 dager etter at saken ble kjent. Så der står jeg nå, men sammen med millioner av andre borgere.

- Også i USA, men særlig i Europa, så virker det som om inntrykket av hva Edward Snowden har gjort har forandret seg totalt etter hvert som det har kommet stadig nye avsløringer?

- Riktig. Men det er så mye mer som kommer. Jeg har ikke dette fra min sønn, men etter å ha snakket med andre. Det er mye mer som kommer. Mye, mye mer som kommer. Og det kommer til å fortsette å komme, sier han.

I USA har debatten gått hett for seg helt siden Edward Snowden selv bestemte seg for å røpe sin identitet.

Er han en varsler, en forræder, en dissident eller en patriot?

- Edward Snowden er ingen patriot, fastslo president Barack Obama i begynnelsen av august.

Obama og hans regjering var da fly forbannet på Vladimir Putin som innvilget Snowden midlertidig asyl.

- Dypere enn «pinlig»

- Nå prøver regjeringen å forvrenge saken, de håper at tiden skal roe ned folks interesse slik at ting bare kan fortsette som før. Men akkurat det kommer ikke til å skje, sier pappaen svært så bestemt.

Snowdens amerikanske advokat Bruce Fein har antydet at forsvaret av Edward Snowden i fremtiden vil fokusere på hans rolle som varsler av kritikkverdige forhold, og at han kan bli beskyttet av det første grunnlovstillegget, som garanterer ytringsfriheten i USA.

- De som er ansvarlige kommer til å bli stilt til ansvar, for det er veldig mange som jobber veldig hardt for det. Vi har et rettssystem her i USA, som vil bli anvendt på rette tidspunkt, når alle fakta har kommet ut til befolkningen.

Lonnie Snowden har gitt få intervjuer, men er opptatt av at saken skrives om internasjonalt, ikke minst i Europa.

- Dette er mye større enn USA. Mye større. Dette er globalt i sin natur. Og mange av våre valgte ledere er sinte over alle disse avsløringene. De angriper Edward Snowden, og sier at avsløringene angående Tyskland, Brasil, eller Spania eller Frankrike eller Canada, ikke skulle ha kommet frem. Og jeg forstår hvorfor de sier det, fordi ikke bare er det pinlig, det går mye dypere enn det. Dette er seriøse ugjerninger, og jeg vil tro at noen land kommer til, hvis de ikke holder USA ansvarlig, og helt sikkert være meget forsiktig med hvordan de samarbeider med USA i fremtiden, fastslår han.

- De første reaksjonene fra den amerikanske regjeringen i forhold til Snowdens avsløringer var fiendtlige. Men nå må de enten forandre lovene eller begrense deres virkefelt, de må be statsledere over hele verden om unnskyldning. Dette gjør det svært vanskelig å forstå hvordan amerikanske myndigheter senere skal håndtere juridisk en eventuell hjemkomst for din sønn?

I MOSKVA: Her er Edward Snowden på båttur i Moskva. Bildet er tatt i september, men ble distribuert først 1. november. Foto: AP/LIFE NEWS VIA TV KANALEN ROSSIA 24

- Jeg tror ikke det vil være trygt for Edward å komme tilbake til USA nå eller i nær fremtid. Det er ikke bare på grunn av den amerikanske statsmakten. For den virkelige korrupsjonen bak hva som skjer er i de store konsernene som profitterer på disse programmene. Og de er multinasjonale, enten det er Boz Allen Hamilton eller andre. Det er kilden til all denne korrupsjonen: Profitt. De er truet hvis det blir nedskjæringer i bevilgningene til disse programmene, eller de fjernes helt.

Men pappa Snowden later til å være mer pessimistisk når det gjelder sønnens utsikter.

- Det er et paradoks. Og det er dobbeltmoral. Fordi det er ingen god vilje her. Faktum er at disse folkene lyver fortsatt. I lederskapet i den amerikanske Kongressen er det ingen som har mot til å stå frem og fortelle sannheten. De er alle løgnere. De prøver å redde sine politiske karrierer. Nei, det er ingen god vilje i forhold til Edward Snowden.

- Jobber du full tid med dette nå?

- Det vil jeg ikke si noe om. Men jeg er heldig nok til å være i en situasjon som gjør at jeg kan gjøre det jeg trenger å gjøre. Det jeg kan forteller deg, er at 24 timer etter at saken sprakk, hadde jeg et møte med regjeringen. Jeg ga dem mye informasjon. Jeg ble forsikret om at i løpet av kort tid ville president Barack Obama ha blitt brifet. De prøvde etter dette å skape et bilde av ham som en fyr som hadde droppet ut av skolen, og som umulig kunne forstå konsekvensene av hva han hadde avslørt. Folk som kommer med informasjon om kritikkverdige forhold, kan veldig fort bli nøytralisert av myndighetene, fordi de enkelt kan undersøke deres liv. Det er veldig farlig når en statsmakt har en slik mulighet.

Jobber daglig med saken

Lonnie Snowden har en moralsk tilnærming og begrunnelse til hele sitt engasjement i saken.

- Ja, jeg er Edward Snowdens far, men jeg er også en amerikansk borger og en global borger, jeg er godt utdannet og velinformert om amerikansk etterretning og forsvarskontraktering. Jeg vil ikke gå inn på min bakgrunn, men jeg har jobbet for den amerikanske staten i over 30 år. Jeg jobber nå sammen med folk som ikke søker berømmelse, de søker ikke rikdom eller å fremstå som viktige. De ønsker bare å gjøre «the right thing». Og jeg jobber med dem hver dag.

Faren er også opptatt av sønnens ettermæle.

- En person sa til meg i juli: Om to måneder er det ingen som vil huske Edward Snowden. Jeg sa til ham at jeg garanterer at ikke bare om to måneder, men om 14 måneder kommer de til å huske hvem Edward Snowden er. Det kommer til komme langt mer i denne saken, og langt viktigere ting enn det som har kommet frem til nå. Dette kommer til å bli en lang historie. Jeg har ingen idé om hva som kommer til å skje med min sønn i morgen. Men forutsatt at han overlever, og det tror jeg han vil gjøre, så blir dette langvarig. Myndighetene hadde håpet at dette ville vare i to uker, og så forsvinne fordi folk mistet interessen. Det kommer ikke til å skje.

Mer om

  1. USA
  2. Russland

Flere artikler

  1. Dagbladet: USA overvåket 33 millioner norske mobilsamtaler

  2. Snowden sier han var spion «på alle nivåer»

  3. Snowden: - Oppdraget utført

  4. Snowdens far er kommet til Moskva

  5. Kompromissløs Snowden! Bokanmeldelse: Edward Snowden: «Systemfeil»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder