Kvinne (26) er Frankrikes mest ettersøkte.

Tyrkisk sikkerhetstjeneste: - Hun har vært her

Fransk politi: - Muligens på vei til Syria

FLYKTET? Ingen vet sikkert hvor Hayat Boumeddiene er nå. Bildet skal være fra 2010 og tatt i Cantal og er hentet fra Le Monde, men har ukjent opphav. Foto:X,X

Fransk politi søker utenfor Europa: Klappjakten etter den siste terroristen

LA GRANDE BORNE/ OSLO (VG) Fransk politi og FBI jager terrormistenkte Hayat Boumeddiene (26). Mens jakten sprer seg til land utenfor Europa er det et spørsmål alle stiller seg: Hvor er hun?

 • Camilla Fredstad Huuse
 • Harald Berg Sævereid

Artikkelen er over fem år gammel

Boumeddiene er etterlyst av Fransk politi for å ha hjulpet samboeren og kjæresten Amedy Coulibaly (32) i terroranslaget i Paris som endte med at han skjøt og drepte fire gisler.

Hun er også mistenkt i forbindelse med drapet på en 26 år gammel politikvinne i Paris-bydelen, Montrouge-Maleklof onsdag.

TERRORMISTENKT: Her er et bilde av den terrormistenkte kvinnen, Hayat Boumeddiene fra 2010. Foto:-,Afp

VG har vært i byen La Grande Borne utenfor Paris hvor Boumeddiene vokste opp. Det var her hun bodde frem til hun traff Coulibaly.

I La Grande Borne ristet folk på hodet før vi viste dem bildet av Hayat Boumeddiene, hun som satt i kassen på butikken like rundt hjørnet. I går morges var hun Frankrikes mest ettersøkte kvinne. De som ikke visste hvem hun var tidligere, vet det veldig godt i dag. Til VG sier de likevel ingenting.

– Nei, hun vet jeg ikke hvem er. Kvinnen på bildet har jeg aldri sett, sier en mann til VG.

- Slipp brødrene fri

Klokken 13.45 fredag kom den første meldingen om at en mann hadde forskanset seg i en jødisk kosher matbutikk i øst-Paris og tatt flere gisler til fange. Overvåkningsbilder viste en mann på vei inn i butikken rustet med sprengstoffladninger og maskinpistol.

Mannen ble senere identifisert som Boumeddienes kjæreste Coulibaly. Oppfordringen hans til politiet var klar: Slipp Kouachi-brødrene fri, ellers dreper jeg.

Gisselsituasjonen i kosherbutikken foregikk parallelt med at Chérif (32) og Said Kouachi (34), terroristene som drepte 12 mennesker i et angrep mot satiremagasinet Charlie Hebddo onsdag, holdt en person som gissel i et trykkeri utenfor Paris.

LES OGSÅ: Gissel til VG: Slik var mareritt-timene

Hjalp hun kjæresten?

Fredag meldte flere medier at Coulibaly hadde hjelp av Boumeddeine under gisselaksjonen. Senere har hverken overvåkningsbilder eller vitner kunnet bekrefte dette, skriver CNN.

Coulibaly, som var i kontakt med franske medier mens han holdt gislene fanget, ble skutt og drept av spesialstyrker da de tok seg inn i lokalet rundt klokken 17.00.

Hvor kjæresten befant seg da, og hvor hun har vært i tiden etter, er det ingen som vet.

BAKGRUNN: Hun er Frankrikes mest ettersøkte

Den 26 år gamle kvinnen, som blir beskrevet som en "sjenert liten jente" av naboer, skal være bevæpnet og farlig melder fransk politi.

Har hun reist til Syria?

I løpet av lørdagen har det kommet flere meldinger fra store nyhetsbyråer om at politiet nå jobber ut ifra en teori om at Boumeddine ikke var sammen med Coulibaly fredag. Tvert i mot skriver flere medier, blant dem CNN, AFP og Reuters, at 26-åringen trolig reiste via Madrid til Tyrkia mot Syria allerede 1. eller 2. januar.

CNN skriver at opplysningene kommer fra sentrale kilder i fransk politi.

Ifølge franske etterretningstjeneste skal en kvinne som bærer store likhetstrekk med Hayat Boumeddiene ha forlatt Frankrike sammen med en mann, hvis bror skal ha vært kjent for den franske etterretningstjeneste tidligere denne måneden.

En kilde i den tyrkiske sikkerhetstjenesten sier til AFP at Boumeddine kom til Tyrkia 2. januar, men at hun nå muligens har reist videre til Syria. Tyrkerne klarte ikke å pågripe henne fordi Frankrike ikke delte sine etterretningsopplysninger, sier kilden.

Hayat Boumeddiene og Amedy Coulibaly inngikk ekteskap i en muslimsk seremoni i 2010, men ifølge fransk lov vil ikke det være å regne for et lovlig inngått ekteskap.

Saken fortsetter under bilde

SKYTETRENING: Bilde er av Hayat Boumeddine og skal være fra 2010 og tatt i Cantal. Foto:,

Samtidig som det hersker forvirringen rundt hvor Boumeddine nå befinner seg, er store politistyrker mobilisert i Paris før den store minnemarkeringen for terrorofrene søndag.

Frankrike fortsatt i fult beredskap

Det er ventet at flere hundre tusen mennesker vil delta, blant dem flere europeiske statsministere og politikere. Fra Norge deltar både statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende (H).

Beredskapsnivået i Frankrike er fortsatt satt til aller høyeste nivået og vil ikke bli nedjustert før Boumeddine er fanget, sier fransk politi.

Hun er nå den eneste av de fire antatte gjerningsmennene bak terroren i Frankrike som fortsatt er i live.

De tre andre ble alle drept da politiet gikk til koordinerte aksjoner mot kosherbutikken der Coulibaly hadde tatt gisler, og mot et trykkeri der brødrene Chérif og Said Kouachi hadde forskanset seg.

LES OGSÅ: Bernard kom alltid for sent - onsdag reddet det livet hans

Offentliggjorde navnene på de drepte

Lørdag offentliggjorde den jødiske organisasjonen CRIF, som har kontroll på alle jøder i Paris, identiteten til de fire menneskene som ble drept av Coulibaly i kosherbutikken.

De fire heter Yohan Chohen (22), Yova Hattab (21), Philippe Braham (i førtiårene) og François-Michel Saada (trolig i sekstiårene).

- De fire ble drept med kaldt blod fordi de var jødiske, skriver organisasjonen i en pressemelding.

De fire skal være drept i forkant av politiets aksjon. Colibaly fortalte selv til TV-stasjonen BMF at han ville ramme jøder, og derfor valgt denne matbutikken.

Les også

 1. Hun er Frankrikes mest ettersøkte

  Den mystiske Hayat Boumeddine (26) blir av en nabo beskrevet som en sjenert liten jente.
 2. FBI inn i jakten på terroristens kone

  Amedy Coulibaly (32), som nå skal være drept av fransk politi, ble kjent med en av brødrene som drepte 12 personer i…
 3. Overlevde ved å gjemme seg under et bord: – De skjøt inn i klyngen av mennesker

  Journalisten skjønner ikke hvordan han overlevde terrorangrepet på Charlie Hebdo.

Mer om

 1. Terrorangrepet mot Charlie Hebdo

Flere artikler

 1. Gisseltager i kosherbutikk drept - fire gisler døde

 2. Fransk TV-kanal hadde telefonkontakt med de tre gisseltagerne

 3. Paris-terrorist skal ha filmet drapene

 4. Opp til seks kan være på frifot: Franskmann pågrepet - knyttes til Paris-terroren

 5. Tre terroranslag på tre dager i Frankrike

 6. Dette skjedde i Paris time for time

Fra andre aviser

 1. Gisseltager i kosherbutikk i Paris er drept

  Aftenposten
 2. Her får du siste nytt om gisseldramaet i Paris

  Aftenposten
 3. Begge Kouachi-brødrene drept i aksjon

  Bergens Tidende
 4. Dette var terrordøgnene i Paris

  Aftenposten
 5. Gisseltakerne og fire gisler drept i koordinerte aksjoner i Frankrike

  Fædrelandsvennen
 6. - La oss muslimer være i fred

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder