Slik ser det ut i Ferguson etter opptøyeneFERGUSON (VG) Dagen etter at de voldelige opptøyene blusset opp igjen, ryker det fra utbrente butikker.

Artikkelen er over fem år gammel

Det lukter bål over hele Ferguson, forstaden til St. Louis i Missouri med drøye 21.000 innbyggerne. Fra det som var kosmetikkbutikken Prime Beauty, stiger røyken fremdeles opp fra ruinene.

Den er en av minst fem bygninger som ble satt i flammer av sinte demonstranter natt til i går. I samme bygg som kosmetikkbutikken er også en kinesisk restaurant, et vaskeri, en neglesalong og et spa plyndret.

– Disse plyndrerne må vite at dette er vårt samfunn. Hvor skal de eldre som trenger å vaske klærne sine – hvor skal de gå nå, spør Sharon Otis (51), mens hun koster opp glasskår utenfor Queen Salon & Spa sammen med sønnen Joshua.

Sinnet eksploderte

I nabobutikken On On Chop Suey sitter 33 år gamle Carol Pounds på kne med kost og støvbrett.

– De som setter fyr på butikker representerer ikke flertallet som vil vise støtte og ha fred, sier 33-åringen som bor i en helt annen del av St. Louis, men som dro hit for å hjelpe til med ryddingen.

Sinnet eksploderte i Ferguson natt til i går, da det ble kunngjort at storjuryen har besluttet at det ikke skal reises tiltale mot politimannen Darren Wilson (28), som skjøt og drepte den ubevæpnede tenåringsgutten med 12 skudd.

«I LOVE FERGUSON»: Innbyggerne i Ferguson vil nå ta byen tilbake. Jeona Crenshaw (28) og hennes bror Darius Crenshaw (20) med skiltet vi ser overalt i Ferguson. Foto:Thomas Nilsson,VG

Minst 150 skudd

VG var til stede i Fergusons gater under demonstrasjonene, som raskt utviklet seg i voldelig retning.

Demonstranter startet med å kaste flasker og andre objekter på politiet, for så å sette fyr på to politibiler.

Ifølge politiet ble minst 150 skudd avfyrt, men ingen ble skadet. Politiet svarte med å skyte røykbomber og store mengder tåregass for å spre demonstrantene.

– Hva vi så i kveld var langt verre enn noen av kveldene i august. Murstein ble kastet mot politiet, to politibiler ble satt fyr på og det ble beslaglagt et automatvåpen, opplyste St. Louis-politiet i etterkant av opptøyene.

I ASKE: Dette er alt som er igjen av kosmetikkbutikken Prime Beauty etter demonstrantenes herjinger. Foto:Thomas Nilsson,VG

Opprøret sprer seg

I går var det en dagen-derpå-stemning i byen. Samtidig som frivillige kostet glass og ryddet i ødelagte butikker, skalket de vinduer og dører på butikkene som ennå står igjen i påvente av nye demonstrasjoner.

Til forskjell fra demonstrasjonene etter drapet i august, har opprøret nå spredt seg med massiv styrke til flere andre amerikanske storbyer.

I Oakland, Seattle og Los Angeles sperret demonstranter hovedårer inn til byene, mens det også var større demonstrasjoner i Chicago, Salt Lake City og Washington, der folk samlet seg utenfor Det hvite hus. I New York gikk flere hundre i fredfull marsj fra Harlem til Times Square på Manhattan.

VANDALISME: Da vi kjørte gjennom Fergusons gater i går, så vi utallige knuste og skalkede vinduer. Foto:Thomas Nilsson,VGMer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder