SYKLER TIL NORGE: Her ankommer to syriske flyktninger Norge etter å ha syklet over grenseovergangen ved Storskog i Øst-Finnmark i september. Foto: MATTIS SANDBLAD , VG

UD om Storskog-samtaler med Russland: – Ga ikke uttømmende
svar

Onsdag krevde Norge svar fra Russland på hvorfor så mange
flyktninger krysser grensen over Storskog i Finnmark.

  • Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Møtet kommer en uke etter at utenriksminister Børge Brende (H) ba sin russiske kollega Sergej Lavrov om å redegjøre for hvorfor Russland opererer med en forskjellig utreise-praksis for Norge og Finland.

Så langt i år har 1685 asylsøkere kommer til Norge via den russiske grensen. Frem til september i år har det kun kommet 35 til Finland.

Ifølge NRK krever russerne at flyktninger skal ha et Schengen-visum for å slippe dem frem til den finske grensen, mens de ikke krever det samme for asylsøkere som vil videre til Norge.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Ane Lunde i UD var møtet med russerne planlagt i lang tid. Gjennom årlige møter mellom konsulærseksjonene i de to utenriksdepartementene, får landene mulighet til å ta opp aktuelle problemstillinger.

– Nå er denne situasjonen på Storskog en aktuell sak. Spørsmålet om syriske flyktninger ble tatt opp fra norsk side, sier Lunde til VG.

Bakgrunn: Her sykler Syria-flyktningene inn i Norge og friheten

– Ga ikke uttømmende svar

UD, som understreker at de generelt er opptatt av å opprettholde en god dialog med Russland, vil ikke kommentere spesifikke detaljer rundt møtet. De opplyser samtidig at samtalene ikke kom til noen konklusjon rundt situasjonen på Storskog.

– Møtet bidro til å belyse viktige spørsmål, men ga ikke uttømmende svar. Vi fra norsk side vil følge opp kontakten med russiske myndigheter på egnet måte.

Da justisminister Anders Anundsen (Frp) besøkte grensestasjonen i Finnmark tidligere i dag, hadde han med seg en ny returinstruks der han instruerer UDI om å sende tilbake flyktninger med opphold i Russland.

Overfor NTB ønsket ikke Anundsen å utdype om instruksen innebærer at asylsøkere med russisk visum alene er nok til at asylsøkere kan bli returnert til Russland.

– Det er opp til UDI å gjøre disse vurderingene, svarte justisministeren.

Sett denne? Flyktninger i Finnmark må vente i telt

– Behandler hver sak individuelt

UDI bekrefter at de har mottatt den nye instruksen fra Justis- og beredskapsdepartementet.

– Vi jobber med å etablere en praksis i samsvar med denne. Hver sak bli fortsatt individuelt behandlet, men vi prioriterer avslagssakene og behandler dem så fort som mulig, skriver seniorrådgiver Therese Bergwitz-Larsen i UDI, i en epost til NTB onsdag.

Fått med deg? Flertall for å la asylsøkere få jobb

Politiets utlendingsenhet i Finnmark anslår at mellom 20 og 30 prosent av dem som kommer over Storskog, kunne ha fått sine saker hurtigbehandlet.

Men så lenge et apparat for hurtigbehandling ikke er til stede, utgjør gruppen med doble statsborgerskap og opphold i Russland en ytterligere belastning på et hardt presset mottakssystem.

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder