INNSPURT: USAs utenriksminister John Kerry fotografert søndag på terrassen til Palais Coburg, der atomforhandlingenes innspurt går inn i sin 16. og kanskje avsluttende dag mandag Foto:Leonhard Foeger,Reuters

Fristen for å inngå historisk avtale utløper mandag: Ingen avtale søndag, men Kerry er fortsatt håpefull

Iran og stormaktene som i to uker har ført en intens maratonsluttspurt i Wien, kan omsider være i ferd med å spikre en atomavtale. Men det skjer tidligst mandag.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Da partene samlet seg i Wien for 15 dager siden, var planen at en intens, men kort sluttspurt skulle munne ut i en avtale der iranerne ville kunne få sanksjonslettelser i bytte mot en garanti om at atomprogrammet er fredelig.

Siden har det dukket opp en rekke hindre, og de mange signalene fra den østerrikske hovedstaden har gitt inntrykk av at forhandlerne er fanget i en seig stillingskrig.

Søndag syntes imidlertid optimismen å ha vendt tilbake til forhandlingsbordet – dagen før en ny selvpålagt frist utløper mandag.

Forsiktig

Men både iranske og vestlige forhandlingsdelegater avviste etter hvert at en avtale kunne komme på plass før fristen.

– Vi har fortsatt en jobb å gjøre i morgen. Ingen avtale i dag, sa Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif til pressen fra hotellbalkongen i Wien.

Zarif legger til at mandagens frist ikke kan forlenges, men det kan likevel ikke utelukkes at partene vil trenge enda mer tid.

HVA STÅR PÅ SPILL: Dette må du vite om atomavtalen med Iran

USAs utenriksminister John Kerry maner også til forsiktighet.

– Jeg tror vi nærmer oss noen ordentlige avgjørelser snart. Så jeg vil si, siden vi har noen tøffe ting å gjøre, at jeg forblir håpefull, sa Kerry til journalister søndag.

En kilde i den vestlige delegasjonen minner dessuten om at både Teheran og Washington vil behøve tid til å konsultere sine regjeringer straks en avtale er i havn.

Tvil i Washington

Med optimismen fra Wien kom også pessimismen fra Washington. Republikanernes flertallsleder i Senatet valgte søndag å så ny tvil om hvorvidt USAs president Barack Obama vil kunne få grønt lys for en iransk atomavtale i Kongressen.

I GODT HUMØR: Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif smiler og gestikulerer fra balkongen til hotellet Palais Coburg i Wien, der forhandlingene pågår. Foto:Carlos Barria,Reuters

– Jeg tror den kommer til å bli veldig vanskelig å selge, hvis den blir ferdig, sier Mitch McConnell i et intervju med Fox News søndag.

Flere republikanere har lenge kritisert atomforhandlingene mellom stormaktene USA, Russland, Kina, Storbritannia Frankrike og Tyskland som fikk sitt første gjennombrudd for halvannet år siden.

Frykten er at Iran vil være i stand til å utvikle atomvåpen, men Iran har hele tiden holdt fast på at kjernekraften kun brukes til fredelige formål.

Iransk optimisme

Under samtalene den siste uka har spesielt Irans krav om at våpenembargoen mot Teheran heves, skapt strid. Det har også Vestens krav om tilgang for internasjonale inspektører til iranske militærinstallasjoner, noe iranerne er sterkt skeptiske til.

I ØSTERRIKE: Irans utenriksminister Javad Zarif (til høyre) fotografert fredag sammen med sjefforhandler i atomsamtalene Abbas Araghchi (til venstre) og Hossein Fereydoon (i midten), som er president Hassan Rouhanis bror og nære rådgiver. De står på balkongen til Palais Coburg, hotellet i Wien der forhandlingene pågår. Foto:Leonhard Foeger,Reuters

Tidligere på dagen sa en iransk kilde at en avtale er på trappene.

– Rundt 99 prosent av problemene er løst, og avtalen er klar, sa diplomaten til Reuters.

Eksperter: Atomavtale vil gi oljeprisfall

Også Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius mener tiden er inne.

– Jeg håper vi endelig går inn i den siste fasen av disse maratonforhandlingene. Jeg tror det, sier Fabius før et møte med FNs atomenergibyrå (IAEA) søndag.

Forbehold

Men forbeholdene kom deretter på løpende bånd.

– Vi jobber hardt, men det er tross alt et dokument på 100 sider, påpekte Alireza Miryousefi, talsmann for Irans delegasjon, på Twitter.

Partenes tredje selvpålagte frist på to uker for å komme fram til en endelig avtale, utløper mandag. Dersom de lykkes, vil det bli det viktigste skrittet mot forsoning mellom Vesten og Iran siden revolusjonen som brakte presteskapet til makten i Teheran i 1979.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder