KJEMPER OM KONTROLL: Spesialstyrker fra NATO og afghanske regjeringsstyrker har de siste dagene kjempet mot Taliban i håp om å gjenerobre byen. Foto: Stringer/afghanistan , Reuters

Afghanske styrker har gjenerobret by fra Taliban

Ifølge afghanske myndigheter har regjeringsstyrker tatt tilbake kontrollen over provinshovedstaden Kunduz.

Artikkelen er over fire år gammel

I det som ble betegnet som Talibans største seier etter at de ble kjeppjaget fra by etter by under den amerikanske invasjon i 2001, tok terrorgruppen over store deler av byen mandag.

Men ifølge afghanske myndigheter ble seieren kortvarig for opprørsgruppen, skriver CNN.

– Led store tap

Talsperson Sediq Sediqqi for den afghanske innenriksministeren melder natt til torsdag på Twitter at «byen har blitt gjenerobret, og ryddet for terrorister, som led store tap».

Les også: Her kjører Taliban rundt i stjålne hjelpearbeid-biler

Regjeringsstyrkene satte i gang en massiv operasjon natt til torsdag for å gjenvinne byen fra opprørsgruppen Taliban.

– Afghanske sikkerhetsstyrker fikk kontroll over Kunduz gjennom kraftig kamp i løpet av natten. Etter at vi fikk forsterkninger og startet en massiv operasjon inne i Kunduz klarte ikke Taliban å stå imot lenger og rømte, sier fungerende guvernør i Kunduz-provinsen Hamdullah Danishi.

Blodige kamper

Flere er drept og minst 170 personer ble skadet i det plutselige og voldsomme Taliban-angrepet mot provinshovedstaden for tre dager siden.

Hundrevis av opprørere skal ha gått til angrep fra flere hold samtidig. I tillegg brøt de seg inn i byens fengsel, hvor de slapp fri flere hundre fanger.

Les også: Taliban omtaler IS som barbarer

Kunduz var den siste Taliban-bastionen som falt i Nord-Afghanistan da den amerikanske-støttede Nordalliansen tok tilbake kontrollen høsten 2001.

De siste ti årene har det vært en rekke harde kamper rundt byen, s om tyske styrker lenge hadde sikkerhetsansvaret for.

Så sent som i sommer flyktet flere titalls tusen av innbyggerne fra Kunduz etter at Taliban og lokale sikkerhetsstyrker kjempet om kontrollen over byen.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder