Missouris guvernør Jay Nixon tidligere i november. Foto:Stringer,Reuters

Frykter nye opptøyer: Unntakstilstand i Missouri

Frykt for nye opptøyer gjør at guvernøren i Missouri i USA erklærer unntakstilstand når det besluttes hvorvidt en politimann skal straffeforfølges for drapet på Michael Brown.

Artikkelen er over fem år gammel

Unntakstilstanden innebærer at nasjonalgarden i Missouri settes i beredskap.

En storjury var mandag samlet i Clayton utenfor byen St. Louis for å bestemme om den hvite politimannen som skjøt og drepte den svarte tenåringen for 101 dager siden, skal tiltales.

Samtidig demonstrerte titalls mennesker i Clayton, og det var svært spent i området i forkant av avgjørelsen, som kan komme når som helst.

– Vi vil ha en tiltale. Politiet liker det ikke, ropte demonstrantene utenfor rettslokalene mandag.

Voldelige opptøyer

Mandag ettermiddag kunngjorde guvernør Jay Nixon at han innfører unntakstilstand uavhengig av påtalemyndighetens beslutning.

VGTV: Ny skytevideo gir frykt for nye opptøyer (NB: Sterke bilder)

Dersom det ikke blir noen tiltale, frykter mange en gjentagelse av de voldelige opptøyene som rystet Ferguson for tre måneder siden, da nasjonalgarden ble satt inn for å få kontroll over situasjonen.

PROTEST: En fredelig protestmarsj i Clayton, Missouri mandag. En av demonstrantene holder en plakat med en tegning av den drepte 18-åringen Michael Brown. Foto:Michael B. Thomas,Afp

Ingen dato er satt for når juryens beslutning skal være klar, men den kan komme snart, ifølge Nixon.

Nasjonalgarden i bakgrunnen

– Delstaten Missouri skal være tilstrekkelig forberedt på å håndtere enhver reaksjon, sier Nixon, som tilføyer at innbyggernes rett til å protestere fredelig, vil bli respektert.

Se billedspesial: Opptøyene i Ferguson

Nasjonalgarden som nå utplasseres for å støtte politiet i påvente av juryens beslutning, skal bare ha en støttefunksjon, understreker ordfører Francis Slay i St. Louis på en pressekonferanse.

– Vi kommer ikke til å la garden være i frontlinjen og håndtere eller konfrontere demonstrantene, sa Slay.

Barrikaderte butikker

Mange av butikkene som ble verst rammet av opptøyer i kjølvannet av drapet på 18-årige Brown 9. august, har satt lemmer for vinduene sine i frykt for ny uro.

– Det er noe med måten Mike Brown ble drept på som startet en brann inne i meg, som jeg ikke kan ignorere, sier 24 år gamle Dhorbua Shakur, som var med på å arrangere protesten utenfor domstolen mandag.

Det er ulike versjoner av hva som hendte da politimannen Darren Wilson skjøt og drepte Brown. Noen vitner sier Brown hadde hendene i været og var i ferd med å overgi seg da han ble skutt, mens andre har hevdet at det var en fysisk krangel mellom de to.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder