MOTTOK BEKYMRINGSMELDINGER: Lekkasjen hvor 4,6 Snapchat-kontoer ble hacket, kommer mindre enn en uke etter at Snapchat mottok bekymringsmeldinger. Foto: Getty Images

4,6 milloner brukernavn og telefonnumre lekket fra Snapchat

Privat informasjon til mer enn 4,6 millioner nordamerikanske Snapchat-brukere har blitt spredt på nettet.

  • Camilla Tryggestad Visjø

Artikkelen er over seks år gammel

Det er den uoffisielle nettsiden SnapchatDB som står bak spredningen.

Nettsiden drives av en anonym person eller gruppe, og gir åpen tilgang til to filer som viser detaljer om bildedelingstjenestens brukere og deres plassering, skriver The Verge.

Bildedelingstjenesten lar brukerne ta bilder, legge til tekst og tegninger, og sende det til venner.

Vil legge press på Snapchat

Den uoffisielle nettsiden har fjernet de to siste sifrene i Snapchat-brukernes telefonnumre for å forhindre misbruk, men oppfordrer likevel personer som ønsker tilgang til hele telefonnummeret om å laste ned deres usensurerte database.

Brukernavnene til Snapchat-brukerne presenterer nettsiden i sin helhet, og SnapchatDB skriver også at «Mange personer bruker det samme brukernavnet på flere nettjenester».

Snapchat DB har uttalt at målet var å legge press på Snapchat.

- Motivasjonen vår for dette var å gjøre folk oppmerksomme på dette problemet og legge press på Snapchat for å få bedriften i orden. Det er forståelig at de som nyetablerte har begrensede ressurser, men sikkerhet burde ikke være et sekundært mål, uttaler SnapchatDB.

Du kan lese mer av hva SnapchatDB har uttalt HER.

Bagatelliserte trusselen

Lekkasjen kommer mindre enn en uke etter at Snapchat mottok bekymringsmeldinger fra forskningsgruppen Gibson Security. Da valgte Snapchat å bagatellisere trusselen mot brukernes personvern.

Snapchat har foreløpig ikke uttalt seg i saken.

Omkring 200 millioner bilder deles hver dag på Snapchat, og firmaet hadde en estimert verdi på 4,7 milliarder kroner i juli 2013.

Tall fra Ipsos MMI viser at 432 000 nordmenn hadde en Snapchat-profil i mai 2013.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder