Erdogan vinner flertall i Tyrkia

Partiet AKP har sikret seg et flertall av plassene i den tyrkiske nasjonalforsamlingen når over 95 prosent av stemmene er telt opp.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

To høytstående AKP-medlemmer erklærte allerede tidlig under opptellingen at partiet kom til å vinne tilbake flertallet i nasjonalforsamlingen.

– Dersom denne trenden fortsetter, er det sannsynlig at vi vil ha en ettpartiregjering, sier de.

Ifølge TV-kanalen CNN Tûrk viser opptellingen at AKP få 315 av de totalt 550 plassene i den tyrkiske nasjonalforsamlingen. Ved parlamentsvalget tidligere i år fikk partiet 258 mandater.

Det største opposisjonspartiet CHP får 134 plasser, det prokurdiske partiet HDP, 59 plasser og MHP 42 plasser, viser mandatfordelingen etter at AKP sikret seg 49,6 av stemmene.

VGs journalist Harald Berg Sævereid var på plass utenfor AKPs hovedkontor i Ankara i 18-tiden søndag. Han fortelte da om en dempet stemning:

- Det siger til mer folk her nå, og jeg anslår at det er mellom 1000 og 1500 mennesker her. Det er hovedsakelig tilhengere av Erdogan som er ikledd flagget og roper hyllester. Opposisjonen er også på plass og kommer med hån, sa Berg Sævereid.

Valg i Tyrkia: – Trenger en sterk leder

Det er andre gang på fem måneder og fjerde gang på to år at tyrkerne går til urnene. Likevel var valgdeltakelsen høy i hovedstaden Ankara, opplyser den svenske politikeren Margareta Cederfelt, som er valgobservatør for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i Tyrkia.

– Interessen for å stemme er svært stor, sier Cederfelt, som anslår at mellom 70 og 90 prosent har brukt stemmeretten sin.

FEIRER SEIEREN: AKP sikrer seg et solid flertall i nasjonalforsamlingen. Her utenfor deres hovedkontor i Ankara hvor tilhengere feirer. Foto: Umit Bektas , Reuters

Anspent

I den kurdiskdominerte byen Diyarbakir var stemningen søndag kveld anspent og etter at resultatet ble klart startet sammenstøtene.

Sikkerhetspoliti brukte tåregass mot demonstrantene som kastet stein og sperret av hovedgaten, forteller vitner ifølge Reuters.

– Folk vet ikke riktig hva som vil skje, det er ganske urolig. De vet ikke hva som kommer til å hende i landet, sa Özgur Cenngiz fra Stockholm til nyhetsbyrået TT.

Et stort antall politi- og sikkerhetsfolk har overvåket valget, men det er ingen valgstemning, forteller han. For kurderne i Tyrkia står mye på spill, etter at våpenhvilen mellom den forbudte kurdiske PKK-geriljaen og tyrkiske myndigheter brast i juli.

Les også: Frykter økt terror i Tyrkia

En seier til AKP og president Recep Tayyip Erdogan kan øke den dype splittelsen i Tyrkia, mellom konservative som hyller Erdogan som sin helt, og sekulære, vestligorienterte tyrkere som er svært mistenksomme overfor Erdogans stadig mer autoritære trekk og islamistiske idealer, skriver Reuters.

BEFESTER SIN MAKT: Valgresultatet i Tyrkia kommer ikke til å føre til den helt store endringen, og president Recep Tayyip Erdogan vil uansett søke mer makt, ifølge en Tyrkia-ekspert. Her vinker presidenten til sine tilhengere idet han forlot valglokalet søndag. Foto: Murad Sezer , Reuters

Sikre makten

I valget i juni måtte AKP nøye seg med 41 prosent av stemmene. Etter noen korte og mislykkede koalisjonsforhandlinger med det største opposisjonspartiet CHP, AKPs gamle erkefiende, besluttet Erdogan å skrive ut nyvalg.

Erdogan, som også er AKPs grunnlegger, beskyldes av sine kritikere for å ha tvunget nyvalget igjennom for å sikre AKP flertall i nasjonalforsamlingen og slik sikre sin egen maktposisjon.

Les mer: – Tyrkias farlige gavepakke fra EU

Valgresultatet i Tyrkia kommer ikke til å føre til den helt store endringen, og president Recep Tayyip Erdogan vil uansett søke mer makt, ifølge en Tyrkia-ekspert.

Det kommer til å bli mer av det samme. Erdogan vil fortsette å befeste sin makt, sier Einar Wigen ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo.

Det vil skje enten gjennom en folkeavstemning om et styrket presidentembete – som det kan tenkes at han vinner – eller på annet vis, selv om ikke AKP skulle få to tredels flertall, mener Wigen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder