Svensk politi etter brann i planlagt asylmottak: Vær på vakt

En ny bolig som var planlagt til flykninger, brant ned i Sverige i natt. Nå sender politiet ut en alarmmelding - og leter etter mulige sammenhenger mellom tre branner på under en uke.

 • Guro Hoftun Gjestad

Artikkelen er over fire år gammel

Politiet utreder en ny mordbrann etter at en bygning i Ärla utenfor Eskilstuna brant ned i går kveld. Det skal ha vært planer om å gjøre om det som om sommeren er en barnekoloni, til boliger for flyktninger.

– Vi kommer til å utrede dette som en mordbrann, sier Mia Magnusson, vakthavende ved Eskilstunapolitiet.

Politiet rykket ut på brannen etter melding om kraftig brann i 23-tiden i går kveld. Hovedbygningen skal da ha vært overtent og kunne ikke reddes. Ingen personer var til stede i bygningen, oppgir politiet til Aftonbladet.

Noen timer senere i natt sto asylmottaket i Munkedal i Bohuslän i brann, melder NTB. Det samme mottaket brant også tidligere i uken, men brannen var mindre i omfang og ble raskt slukket. Rosenkullen-mottaket i Munkedal har siden forrige brann vært avsperret, og det var derfor ingen personer til stede natt til lørdag.

Ved brannen tidligere i uken ble 14 beboere evakuert etter at de hadde slukket flammene. Ingen av dem ble skadd. Politiet etterforsker saken som mordbrann

Dermed er tilsammen tre planlagte flyktningeboliger totalskadd av brann på mindre enn en uke, skriver svenske Aftonbladet. Nå sender politiets operative aveling, NOA, ut en advarsel til alle politidistrikt i Sverige: Vær på vakt.

– Vi utelukker ikke at det finnes en sammenheng mellom de ulike brannene, sier Stefan Hector.

Les også: Ti asylmottak har gått opp i flammer i år

BRANT NED: Den gamle delen av Kånna skole i Ljungby i Sverige brant ned til grunnen natt til 19. oktober. Skolen var under ombygning til Flyktningmottak. Foto: LJUNGBY RÄDDNINGSTJÄNST ,

Natt til torsdag begynte det å brenne i et planlagt flyktningmottak i Perstorp i Skåne.

Alle brannene mistenkes for å være påsatt.

Også uken i forveien var det en rekke lignende branner i Sverige.

Nå har politiet i Sverige gått ut med oppfordring til alle politidistrikt om å ha skjerpet oppmerksomhet mot og økt tilsyn ved alle asylmottak.

– Det innebærer at politiet patruljerer oftere for på den måten øke sikkerheten. Vi ser svært alvorlig på hver av hendelsene, sier Stefan Hector til Aftonbladet.

Samtlige branner etterforskes som mordbranner, alternativt grove mordbranner. Politiet arbeider med å gjennomføre tekniske undersøkelser.

LES OGSÅ Protester i Finland

Totalt er 235 plasser som var planlagt for flyktninger skadet av disse brannene. Nå vet ikke kommunene hvordan de skal erstatte plassene.

– Vi hadde satt i stand disse plassene for å kunne ta hånd om flyktningene. Det er forferdelig at lokalene er brent ned. Men vi er takknemlige for at ingen personer er skadet, sier Carina Karlund, informasjonssjef ved Ljungby kommun til Aftonbladet.

Førsteamanuensis Elisabeth Ivarsflaten ved institutt for sammenlignende politikk ved universitetet i Bergen mener at det som skjer i Sverige ikke er så forskjellig fra det vi ser i resten av Europa og i de andre skandinaviske landene.

– Når det blir et økt fokus på flyktningkrisen, vil det mobilisere høyreekstreme partier og personer. Det man ikke vet, er om det er enkeltpersoner løselig knyttet på nett, eller om det er organiserte nettverk. Vi vet heller ikke motivet for brannene i Sverige, men symbolikken er tydelig.

Ivarsflaten mener Sverige har et mer velorganisert ytterliggående høyreekstremt miljø enn i Norge.

– I Sverige er det antiislamske ekstreme miljøer slik vi kjenner fra Norge, men de har også et større miljø av nynazister. I Norge ble de nazistiske miljøene i større grad knust i krigsoppgjøret. I Sverige, der de ikke hadde et krigsoppgjør, lever i større grad retorikk som «hold den ariske rase ren», forklarer Ivarsflaten.

Hun mener det stor grunn til å være på vakt overfor det som skjer i Sverige.

– Det er en økt spenningssituasjon på dette feltet også i Norge.

– Kan det være en smitteeffekt fra Sverige til Norge?

– Det skal jeg være forsiktig med å uttale meg om, men vi ser at disse miljøene har mange forbindelseslinjer, og det er ikke lenger så mange markeringer i gatene. Nettverkene som dannes på internett skaper en ny situasjon

Mer om

 1. Sverige

Flere artikler

 1. Ordfører etter asylbranner: – Vi skal aldri la de brune kreftene vinne

 2. Svensk politi setter inn helikoptre for å hindre asylbranner

 3. Asylmottak-brannene i Sverige: Løfven om asylmottak-brannene: – Ikke det Sverige vi er stolte av

 4. Sverige: Tre branner i asylmottak på én uke

 5. Oppretter asylmottak på hemmelig sted i Sverige

Fra andre aviser

 1. Enda en brann i svensk asylmottak

  Fædrelandsvennen
 2. Enda et asylmottak opp i flammer i Sverige

  Bergens Tidende
 3. Brann nummer 15 på svenske asylmottak

  Bergens Tidende
 4. Enda en brann i planlagt asylmottak i Sverige

  Fædrelandsvennen
 5. Enda et asylmottak opp i flammer i Sverige

  Fædrelandsvennen
 6. Ny brann i planlagt asylmottak i Sverige

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder