BEKYMREDE BLIKK: French kongolesiske advokat Marie André Mwila Kayembe, advokat Hans Marius Graasvold og mor Kari Hilde French er bekymret for Joshua Frenchs helse. De håper på en domsavsigelse - uansett utfall i dag. Her fra retten på fredag. Foto: ENDRE ALSAKAKER-NØSTDAHL

Frenchs forsvarer håper på dom i dag

Tredje forsøk for domsavsigelse i Kongo

KINSHASA (VG) Joshua Frenchs (31) forsvarer er bekymret for nordmannens helsetilstand, og håper saken blir avsluttet i dag.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Overfor VG utelukker ikke dommer Serge Kabondo at rettssaken i den militære domstolen i Ndolo-fengselet kan trekke ut ytterligere på grunn av Frenchs helse. Han har også åpnet for å få nordmannen innlagt på sykehus.

Advokat Hans Marius Graasvold, har i helgen fulgt French tett på grunn av 31-åringens alvorlige helsetilstand. Han sier bevisene i saken bare peker i en retning og at det derfor må bli en frifinnelse når dommen etter planen avsies mandag.

VG Direkte: Følg rettsdagen her

Norske leger skal vitne

Søndag kveld ankom den norske psykiateren Lavranz Kyrdalen Kongos hovedstad. Mandag skal han og anestesilege Gunnar Farstad legge frem sine observasjoner av French som ble gjort i midten av januar.

Hele forrige uke gikk med til å vurdere helserapporten som de to undertegnet 19. januar i år.

MÅ VITNE: Den norske legen Lavranz Kyrdalen kom sent søndag kveld til Kinshasa. mandag skal han vitne i rettssaken mot Joshua French. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl

Graasvold sier til VG at han har forhåpninger om at det vil komme en dom i saken mandag, etter at de norske legene har vitnet. Advokaten understreker at French nå har behov for medisinsk hjelp etter den belastningen han har vært gjennom. Samtidig mener han det ikke er behov for å utsette dommen.

- Vi vil argumentere med at French har vært i stand til å gjennomføre rettssaken. Han har gitt en detaljert og konsistent forklaring. Dersom jeg hadde ment at han ikke var i stand til å opptre på en forsvarlig måte i retten, ville jeg grepet inn, sier Graasvold til VG.

Samtidig understreker han at French nå har behov for legebehandling utenfor fengselet, og påpeker at klienten hans har vært utsatt for "et ummenneskelig press" i de ukene rettssaken har vart.

Flere utsettelser

Dommen skulle vært avsagt tirsdag, men dommeren hadde mottatt et brev som den øverste lederen for de militære justismyndighetene, general Joseph Ponde Isambwa, skal ha bedt om å få tilsendt fra den norske generalkonsulen. Brevet med den tilhørende legerapport hvor det står at norske myndigheter frykter for Frenchs helse, ble lest opp i retten.

Da dommen - på andre forsøk - skulle komme fredag, ble den igjen utsatt fordi dommeren mener de norske legene må vitne i retten.

Mor Kari Hilde French, sier til NTB at det er veldig slitsomt for sønnen å sitte som tiltalt i den varme rettssalen i den tilstanden han er i. Derfor mener hun det er bedre at dommen blir gitt, uansett hva utfallet blir.

- Jeg tenker hver dag at han en dag skal bli fri og komme tilbake til Norge, sier French som er i Kongo på ubestemt tid for å støtte sønnen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder