Utsatte domsavsigelsen til fredag etter norsk helsebrev

Norsk konsulbrev opplest i retten - frykter for Frenchs helse

Avsigelsen flyttet etter nye forhandlinger

Etter planen skulle Joshua French få sin dom i dag. Isteden ble hovedforhandlingene gjenopptatt og avsigelsen flyttet til fredag.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Kort tid etter at domsavsigelsen startet 12.40, tok hoveddommeren, kaptein Serge Kabondo, ordet. Han sa da at han mandag hadde mottatt et brev som den øverste lederen for den militære domstolen hadde fått tilsendt den norske generalkonsulen.

- Siden dommen ikke er avsagt ennå, åpner vi for at hovedforhandlingene gjenopptas, sa Kabondo.

Frykter for Frenchs helse

Brevet ble så lest opp i retten. I rapporten vedlagt brevet fra den norske generalkonsulen konkluderes det med at French har utviklet en psykisk lidelse.

Man frykter nå for hans helse og ønsker at French nå får behandling på et sted han kan føle trygghet - ikke i fengselet.

Brevet inneholder også ytterligere informasjon om helsetilstanden til French. Norske myndigheter og familien til French ønsker ikke at dette innholdet skal kringkastes. Dette har VG valgt å etterkomme og vil derfor ikke gjengi brevets innhold i detalj.

Man frykter nå for hans helse og ønsker at French nå får behandling på et sted han kan føle trygghet - ikke i fengselet.
På grunn av det nye brevet valgte dommeren å utsette domsavsigelsen til fredag - til tross for at Frenchs forsvarer sa at han ønsket at dommen skulle leses opp hvis den var klar. Aktor Homère Nkulu avfeide på sin side det nye brevet som et «flygerblad».

- Selvfølgelig var denne dommen klar, men siden vi har hatt en diskusjon om dette dokumentet, må det også fremgå i dommen. Dette er en del av en rettferdig rettergang. Det får som følge at retten trekker seg tilbake for ytterligere rådslagning, sa dommeren.

Dommen skal nå etter planen avsiges på fredag.

Graasvold: Uheldig

Joshua Frenchs norske forsvarer sier det er uheldig for hans klient at dommen blir utsatt til fredag.

- French er veldig syk. Han skulle ikke vært i fengsel, men fått behandling på sykehus. Jo mer saken utsettes, jo verre er det for ham, sier Hans Marius Graasvold til NTB.

Graasvold sier han var forberedt på at noe kunne dukke opp som ville utsette dommen. Tirsdag ble et brev fra en norsk psykiater lagt fram for retten, noe som førte til utsettelsen.

- Dette er et brev som er sendt til domstolen, det er ikke noe som forsvarerne har lagt fram for retten som et bevis. Det virker som om aktor nærmest har oppfattet dette som et nytt bevis, sier Graasvold om brevet.

VG DIREKTE: Sjekk hvordan rettsdagen forløp her

Påstand om livsvarig fengsel

Nkulu har lagt ned påstand om livsvarig fengsel for nordmannen. Frenchs forsvarere har på sin side lagt ned påstand om at nordmannen frikjennes for drap.

Tidligere har Frenchs forsvarere uttalt at de kommer til å anke dommen hvis nordmannen blir dømt for drap. De var også forberedt på at aktor Nkulu vil anke dommen dersom French skulle bli frifunnet.

BAKGRUNN: French tiltalt for drap på Moland

Møtte selv

Joshua French møtte selv opp i retten tirsdag, selv om helsetilstanden hans i det siste ikke skal ha vært særlig bra. Nordmannen kastet opp under den siste rettsdagen tirsdag i forrige uke, og begge de to siste rettsdagene var nordmannens dårlige helsetilstand et tema.

Frenchs norske forsvarer, Hans Marius Graasvold uttalte mandag til VG at han ikke kunne garantere at French ville være til stede under forkynnelsen av dommen.

- Han er ikke noe bedre enn han har vært den siste tiden. I mangel på den hjelpen vi mener han trenger, så har han bare blitt dårligere, sa Graasvold mandag.

Tirsdag sa Graasvold at forsvarerne var enige om at de ville be om at French fikk forlate rettslokalet hvis han i løpet av domsavsigelsen ble for dårlig til å være der.

BILDESPESIAL: Se bildene fra tirsdagens rettsmøte her

Egen Kripos-etterforskning

Norske Joshua French ble tidligere i høst tiltalt for å ha drept cellekameraten Tjostolv Moland, etter at Moland ble funnet død i N'dolo-fengslet i Kongo hovedstad Kinshasa 18. august i fjor.

Påtalemyndigheten i Kongo mener at French dopet ned Tjostolv Moland med sovemedisiner og kvalte ham på cellen. Forsvarerne mener derimot av Moland tok sitt eget liv. Denne påstanden støttes av norske Kripos' egen etterforskning i saken.

Den norske krimteknikeren Tom Luka vitnet under rettssaken, og sa forklarte da hvorfor Kripos mener at Moland ikke ble drept.

- Moland var ikke påvirket av rusmidler, men bare av alkohol da han døde. Det var ingen tegn til vold, forklarte han.

Både Alida Endresen og Jon Otto Brødholt fra Utenriksdepartementet, samt UDs spesialutsending Kai Eide var til stede i retten under tirsdagens rettsmøte. Det var også Joshua Frenchs mor, Kari Hilde French.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder