FÅR RINGVIRKNINGER: Det som skjer i Hellas kan ramme hele Europa. Også Norge, forteller finansminister Siv Jensen. Foto:Terje Bringedal,VG

Siv Jensen om Hellas-krisen:
Fornøyd hun valgte sommerferie på hytta

Økonomisk krise i ferielandet Hellas kan få ringvirkninger for norsk økonomi, mener finansminister Siv Jensen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg er fornøyd med at jeg valgte hytta denne sommerferien, sier finansminister Siv Jensen når VG møter henne tirsdag ettermiddag.

Hun kaller allikevel det kriserammede landet et fantastisk feriemål, og har stor forståelse for at titusenvis av nordmenn reiser dit i sommer.

– Til tross for problemene regner jeg med at de kan fortsette med det en god stund fremover også, sier hun.

Ikke skjermet

Selv om Norge ikke er medlem av EU er vi ikke skjermet for konsekvensene av den pågående økomomiske krisen i Hellas, mener finansministeren.

– Vi må være forberedt på at dramatikken vi nå ser kan gi uro i internasjonale finansmarkeder med negative virkninger også for Norge, sier Siv Jensen i en kommentar.

Finansministeren kaller krisen de siste dagene beklagelig. Både for det greske folk som har tatt en rekke smertefulle innstramninger, men også for det internasjonale finsansmarkedet som blir rammet.

Krisen i Hellas tilspisser seg daglig. Landet er på randen av konkurs etter at statsminister AlexisTripras avslo kreditorenes krav på lørdag. Han har i stedet utlyst folkeavstemning for å la grekerne avgjøre selv om de vil godta vilkårene. Landet kjemper nå for å forbli i eurosamarbeidet.

Ni forklaringer:Derfor er Hellas i krise

På skattebetalernes regning

Jensen sier regjeringen er positiv til alle tiltak som kan hjelpe Hellas. Norge har ikke gitt lån direkte til det kriserammede landet, men har bidratt til kriselån i euroområdet gjennom IMF.

Selv om krisen i Hellas er stor, kan en ikke bare løpe fra forpliktelser landets myndigheter tidligere har tatt på seg, sier Jensen.

Dersom Hellas nå får enda mer gjeldslette vil regningen måtte tas av skattebetalere i andre land, forklarer finansministeren. Den største delen av gresk statsgjeld er nå gjeld til andre stater i euroområdet. En avtale mellom Hellas og de andre landene i valutaunionen vil være helt grunnleggende for landets finansielle situasjon, mener Jensen.

Grekere til VG:- Vi kan ikke skrive under vår egen selvmordserklæring

Kan finnes løsning

Tirsdag ved midnatt forfaller et avdrag til IMF på 1,6 milliarder euro, og Hellas' finansminister Yanis Varoufakis har sagt klart fra at landet ikke vil betale avdraget. Han sier imidlertid at han håper den greske regjeringen og landets kreditorer kan få på plass en avtale før fristen går ut ved midnatt.

Tidligere i dag raporterte den greske avisen Kathimerini rapoterte at statsminister Tsipras revurderer EUs krav. Alle parter har sterke insentiver for å finne en løsning, men kilder i den tyske regjeringen mener det er for sent.

Valutaunionen har gitt mange økonomiske bånd mellom deltakerlandene som binder dem tett sammen, sier forklarer Jensen, og understreker at alle partene har en interesse av å finne fram til en løsning som lar seg opprettholde over tid.

– Problemene i Hellas må greske myndigheter først og fremst forsøke å løse i samarbeid med sine EU- og euro-partnere, sier finansministeren.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder