UAKSEPTABELT: Leder John Boenher for republikanerne i Representantenes hus mener atomavtalen med Iran er uakseptabel. Nå frykter han et atomvåpenkappløp. Foto:Win Mcnamee,Afp

Advarer mot atomvåpenkappløp etter Iran-avtale

Atomvåpenavtalen mellom seks stormakter og Iran skaper strid blant amerikanske politikere.

Geir Molnes
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Flere republikanske politikere mener avtalen mellom Iran og de seks stormaktene USA, Russland, Kina, Storbritannia Frankrike og Tyskland, vil gi Iran for stort spillerom. De frykter at landet nå vil bli en større trussel i regionen.

John Boehner, leder for republikanerne i Representantenes hus, mener avtalen er «uakseptabel», skriver AFP. Han frykter at avtalen kan føre til et globalt atomvåpenkappløp.

Avtalen som det nå har blitt enighet om, innebærer at Iran skal trappe ned sitt kjernefysiske program, mot at de kraftige sanksjonene mot landet oppheves.

Bakgrunn: Dette må du vite om atomstriden

Republikanerne har flertallet i den amerikanske Kongressen, som skal stemme over avtalen. President Obama har allerede signalisert at han vil bruke sin vetorett dersom avtalen stemmes ned. For å overstyre denne vetoretten kreves det to tredels flertall både i Senatet og i Representantenes hus.

Netanyahu: – Iran får sikker vei til atomvåpen

Flere har omtalt atomavtalen som historisk. Det gjør også Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Men ikke med positivt fortegn. Statsministeren og Israel har lenge hatt et svært anstrengt forhold til Iran. Netanyahu beskriver avtalen som en «feil av historiske proporsjoner».

Eksperter til VG: Atomavtale vil gi oljeprisfall

– Iran får en sikker vei til atomvåpen. Mange av restriksjonene som i utgangspunktet skulle stoppe denne utviklingen, vil bli opphevet, sier Netanyahu ifølge Reuters.

Flere andre høytstående israelske politikere har kritisert avtalen i lignende ordelag. Men Netanyahu er ikke selv skånet for kritikk. Leder Yair Lapid i det israelske Yesh Atid-partiet mener statsministerens håndtering av situasjonen har vært elendig.

– Netanyahu krysset streken som fikk Det hvite hus til å slutte å høre på Israel. Det siste året har vi ikke vært representert i forhandlingene i Wien, vårt etterretningssamarbeid ble skadelidende og døren til Det hvite hus ble lukket, sier Lapid ifølge The Guardian.

Dypt skeptisk

Boehner er langt fra den eneste amerikanske politikeren som går knallhardt ut mot avtalen.

– Jeg er dypt skeptisk til om denne avtalen faktisk når målet om å forhindre Iran fra å skaffe seg atomvåpen, sier den republikanske lederen i Senatets utenrikskomité, Bob Corker, ifølge AFP.

Enkelte demokrater er også skeptiske.

– Jeg er bekymret for at de røde strekene vi har trukket opp har blitt til grønne lys. At Iran bare vil måtte begrense sitt atomprogram, snarere enn å eliminere det, advarte den demokratiske senatoren Robert Menendez, ifølge nyhetsbyrået.

President Obama er imidlertid klar på at Iran ikke vil kunne lage atombomber med de restriksjonene som ligger i avtalen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder