USAs utenriksminister John Kerry har de siste dagene hatt en rekke møter om den israelsk-palestinske fredsprosessen under sin reise i Europa, mens palestinerne onsdag formelt la konflikten på FNs sikkerhetsråds bord. Her er Kerry sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu (til høyre) i Roma mandag. Foto: Evan Vucci / Reuters / NTB scanpix

USAs utenriksminister John Kerry har de siste dagene hatt en rekke møter om den israelsk-palestinske fredsprosessen under sin reise i Europa, mens palestinerne onsdag formelt la konflikten på FNs sikkerhetsråds bord. Her er Kerry sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu (til høyre) i Roma mandag. Foto: Evan Vucci / Reuters / NTB scanpix Foto:Pool,Reuters

Palestina ber Sikkerhetsrådet om fred innen ett år

Palestinerne leverte onsdag et resolusjonsutkast til FNs sikkerhetsråd som lister opp vilkårene for en endelig fredsavtale med Israel.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I forslaget gis partene en frist på tolv måneder til å avslutte forhandlingene om en endelig fredsavtale. Innen slutten av 2017 må Israel ha fullført en gradvis tilbaketrekking fra okkuperte palestinske områder, ifølge utkastet som nyhetsbyrået AFP refererer til.

Det var Jordan som på vegne av Palestina resolusjonsutkastet for Sikkerhetsrådet, opplyste den palestinske FN-utsendingen Riyad Mansour sent onsdag kveld norsk tid.

Kan forhandles om

Palestinerne har tidligere varslet at de ønsker en rask avklaring i Sikkerhetsrådet. Nå har de ombestemt seg, tilsynelatende etter press fra blant andre Jordan, som forsøker å legge på bordet et utkast som er spiselig for USA.

Palestinas FN-utsending Riyad Mansour understreket at teksten er gjenstand for forhandling – forhandlinger som ifølge FN-diplomater kan vare i dager eller uker.

– Vi kommer til å fortsette å forhandle med alle, også amerikanerne – dersom de er klare og villige – sånn at vi kanskje kan lykkes i å få noe vedtatt i Sikkerhetsrådet som for alvor åpner døren for fred, sa Mansour.

USA har gang på gang har brukt vetoretten i Israels favør i de tilfellene konflikten har havnet i Sikkerhetsrådet opp gjennom årene.

Spenning

Nå er det imidlertid blitt knyttet stor spenning til om USA vil bryte dette mønsteret, ettersom amerikanske FN-diplomater har nektet å svare på hvorvidt de akter å legge ned veto mot en palestinsk resolusjon.

Utkastet som nå ligger på bordet, tar til orde for en «rettferdig, varig og omfattende fredsløsning som medfører en slutt på den israelske okkupasjonen» og «innfrir visjonen» om en palestinsk stat med Jerusalem som felles hovedstad.

En endelig avtale skal oppnås innen tolv måneder etter at resolusjonen er vedtatt, heter det i teksten.

Motstand

Jordans utkast legger også opp til en gradvis israelsk tilbaketrekking fra palestinske områder, senest innen slutten av 2017.

Det siste punktet kommer etter alt å dømme til å møte motstand fra USA. Den amerikanske regjeringen er imot å binde fredsforhandlere til noen FN-resolusjon, spesielt dersom den inneholder en tidsramme for når Israels okkupasjon av Vestbredden skal avsluttes.

USAs utenriksminister John Kerry mener en palestinsk resolusjon ikke er problematisk så lenge den kan forhindre økte spenninger i regionen.

– Vi har ikke noe problem med at de leverer en resolusjon, så lenge det gjøres med den hensikt å samarbeide for å finne ut hvordan vi på en hensynsfull måte kan gå framover og løse problemet, uten å gjøre det verre, sa Kerry onsdag.

Palestinsk stat

Palestinerne begynte å sende rundt et resolusjonsutkast allerede i slutten av september. Teksten ga Israel en frist til november 2016 på avslutte okkupasjonen og hadde ingen mulighet for å bli godkjent.

I mellomtiden har imidlertid en rekke land løftet Palestina-spørsmålet på FN-agendaen. Frankrike, Storbritannia og Tyskland er i ferd med å utarbeide et eget, alternativt resolusjonsutkast, der fredssamtaler foreslås avsluttet om to år.

Det palestinske forslaget som nå er levert til Sikkerhetsrådet, ser imidlertid ut til å gjenspeile enkelte europeiske oppfatninger, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Forslaget kan legges fram for avstemning allerede et døgn etter at det ble formelt lagt fram, men det er ingen garanti for at det i det hele tatt vil skje. Flere resolusjonsutkast har blitt presentert uten at Sikkerhetsrådet noen gang har stemt over dem. (©NTB)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder