TILBAKE: Mads Gilbert er tilbake på Shifa-sykehuset i Gaza. På intesivavdelingen ligger flere barn med alvorlige hodeskader. Foto:Harald Henden,VG

Mads Gilbert til VG - Et uvirkelig døgn

Den norske legen Mads Gilbert sier Shifa-sykehuset mottok over 100 pasienter natten Israel startet sin bakkeoffensiv inn mot Gaza.

 • Emil Mogård

Artikkelen er over seks år gammel

Foto: ,

Minst 26 palestinere og en israeler er drept etter Israels bakkeoffensiv mot Gaza natt til fredag ifølge helsemyndigheter. Den norske legen Mads Gilbert forteller om en grufull natt på Shifa-sykehuset.

- Jeg har vært med på mye, men dette var grufullt, forteller Mads Gilbert om nattens hendelser til VG.

Torsdag kveld beordret Israels statsminister Benjamin Netanyahu militæret (IDF) til å starte en bakkeoffensiv på Gazastripen. Det ble gjort etter at den midlertidige humanitære våpenhvilen på fem timer ble brutt torsdag formiddag.

Skrekkslagne barnefamilier

- Vi fikk inn over 100 pasienter, og alle var sivile. Sårede, døde og døende. Barn med splintskader i kropp og ansikt, og skader vi ikke kunne gjøre noe med. Det var spesielt hjerteskjærende å se alle de skrekkslagne barnefamiliene som kom inn.

Ifølge Gilbert kom det ambulanser inn med til sammen 30 til 40 pasienter. Shifa-sykehuset hadde ikke utstyr til dem alle.

SKADET: En palestinsk helsearbeider bærer en skadet, liten jente til intensivmottaket ved Shifa-sykehuset i Gaza by, tidlig fredag morgen, mens smellene av artillerigranater som ble avfyrt dundret gjennom byen. Foto:Khalil Hamra,Ap

- Det er umulig å ha oversikt over alle pasienter så fort ambulansene er tømt. Det er manko på utstyr, og flere alvorlig skadede har vi ikke engang mulighet til å legge under narkose, sier Gilbert, som selv kjørte ambulanse mellom sykehus i Gaza natt til fredag.

Sykehusets CT-maskin var ødelagt og nordmannen måtte selv kjøre pasienter som behøvde spesiell behandling.

- Ambulanse truffet

- Det ble også bombet ikke langt fra sykehuset. En av våre ambulanser som var på vei hvor det hadde vært et rakettnedslag ble selv truffet. Det gikk heldigivis bra, men det er ingen tvil om at de riskerer sine liv der ute.

Torsdag kveld fikk alle journalister på Gazastripen beskjed om å samle seg på ett felles hotell i byen. Årsaken var at IDF ønsker full kontroll på hvor journalistene befinner seg i det invasjonen startet. Ingen hadde natt til fredag mulighet å komme seg ut.

- Det som skjedde på Shifa-sykehuset og i Gaza i går natt burde vært dokumentert. Men det var ingen internasjonal representasjon i det hele tatt, verken fra pressen eller andre organisasjoner som Røde Kors eller FN.

SMERTER: En helsearbeider forsøker å trøste skadede palestinere i akuttmottaket ved Shifa-sykehuset i Gaza by fredag morgen. Foto:Khalil Hamra,Ap

Over 260 døde

Ifølge den israelske avisen Haaretz sier helsearbeidere i Gaza at minst 20 palestinere ble drept natt til fredag. Samtidig ble én israelsk soldat drept nord på Gazastripen i løpet av natten.

**Av de 27 drepte skal det ifølge talsmann for det palestinske helsevesenet på Gazastripen, Ashraf al-Qudra, ha vært en fem måneder gammel baby som ble drept i et stridsvognangrep mot byen Rafha helt sør på Gaza, melder NTB.

**I morgentimene fredag skal fire medlemmer av samme familie blitt drept i et angrep i Khan Younis, mens to skal ha blitt drept i Beit Hanoun nord på Gazastripen.

Tallene for antall drepte er nå oppe i totalt minst 260 palestinere og to israelere.

Mer om

 1. Gaza

Flere artikler

 1. Gilbert: - Heltene er i Gaza

 2. Elleve drept i nytt Gaza-angrep

 3. Brende: - Redd bakkeoffensiven tar flere liv: Minst 20 drept etter israelsk bakkeoffensiv

 4. Leder ved sykehus: 33 drepte og 250 skadet i israelske angrep

Fra andre aviser

 1. - Det har vært et helvete på jord

  Bergens Tidende
 2. - Vi vil ikke drepe sivile, men ...

  Bergens Tidende
 3. - Helsevesenet i Gaza på randen av sammenbrudd allerede før dette

  Aftenposten
 4. Gilbert: Hjerteskjærende å se de sårede barna

  Aftenposten
 5. Israel varsler ytterligere opptrapping

  Bergens Tidende
 6. Gilbert: Hjerteskjærende å se de sårede barna

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no