PRESSEMØTE: EUs nye utenrikssjef Feredica Mogherini og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg mener valgene som separatistene har holdt øst i Ukraina går imot fredsplanen fra september. Foto:Francois Lenoir,Reuters

NATO: Russiske styrker nærmere Ukraina

Russiske styrker rykker nærmere Ukrainas grenser, ifølge NATO. Samtidig sendes ukrainske soldater til en rekke byer øst i landet.

Artikkelen er over fem år gammel

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og EUs helt ferske utenrikssjef, italienske Federica Mogherini, diskuterte situasjonen i Ukraina og Russlands framferd da de møttes tirsdag.

Russland har sendt soldater nærmere Ukraina, sa Stoltenberg etter møtet.

– Russland fortsetter å støtte separatistene gjennom å trene dem og gi dem utstyr og hjelper dem også ved at russiske spesialstyrker befinner seg i Øst-Ukraina, sa Stoltenberg til pressefolk etter møtet.

– Mot Minsk-avtalen

Mogherini påpekte at sikkerhetssituasjonen blir mer og mer bekymringsfull for hver dag som går, men sa hun likevel håper på en politisk løsning.

– Vi ber Russland genuint arbeide for en fredelig løsning og respektere Minsk-avtalen og våpenhvilen som er en forutsetning for en politisk løsning på den vanskelige situasjonen i Ukraina, sa Stoltenberg.

Han mener det at separatistene har holdt egne valg øst i Ukraina går direkte imot fredsplanen og våpenhvilen som partene ble enige om i Minsk i september.

– NATO-allierte vil ikke anerkjenne disse valgene, sa Stoltenberg.

Mogherini mener valgene kan stenge vinduet for en fredelig løsning.

Beskytter byer

Omtrent samtidig med pressekonferansen i Brussel kunngjorde Ukrainas president Petro Porosjenko at han sender forsterkninger for å beskytte byene Mariupol, Kharkivm Berdjansk og Luhansk. Porosjenko frykter en offensiv fra russiskstøttede separatister, skriver nyhetsbyrået Reuters. Han innkalte sitt sikkerhetsråd etter de omstridte valgene

Tirsdag formiddag ble separatistlederen Aleksander Zakhartsjenko tatt i ed som leder for Donetsk, som opprørerne nå kaller Folkerepublikken Donetsk.

Over hundre fly

Det er ikke bare russisk militær innblanding i Ukraina som bekymrer NATO og EU, men også økt russisk flyaktivitet.

– Vi avskjærer disse flyene enten de er over Atlanterhavet, Østersjøen eller Svartehavet, sa Stoltenberg.

Han opplyste at russiske fly har blitt avskåret over hundre ganger hittil i år, noe som er nesten tre ganger så mange ganger som i hele fjor.

NATO-sjefen mener alliansen reagerer slik den skal på den han kaller russisk maktdemonstrasjon.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder