Donald Trump vil bli USAs neste president

Demokratene i sarkastisk melding: «Han bringer med seg en seriøsitet den republikanske leiren har manglet til nå»

Milliardæren og forretningsmannen Donald Trump annonserte tirsdag at han vil forsøke å bli republikanernes presidentkandidat til valget i 2016.

Irene Rønold
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter å ha langet ut mot demokratene var han klar på at USA trenger en god leder som kan få landet på rett kjøl.

– Jeg stiller offisielt til valg som USAs president, og vi skal gjøre dette landet stort igjen, sa han til publikum i New York under slagordet «Make America Great Again!».

I den rundt 40 minutter lange talen sa Trump at han er mannen som har kompetansen til å snu det han mener er en farlig utvikling for USA.

Les om hver enkelt kandidat som har kunngjort, se hvordan de ligger an og les ekspertvurdering i VGs store grafikk.

– USA har blitt en søppeldynge

I kunngjøringen angrep han Barack Obamas helsereform og anklaget presidenten blant annet for å ha ført en svak handels- og utenrikspolitikk.

– Landet vårt er i store problemer. Når slo vi sist Kina i en handel? Når slo vi sist Japan i noe som helst? Hva med Mexico? Vi har ingen seiere lenger. USA har blitt en søppeldynge for alle andres problemer, sa Trump til stor jubel fra publikum.

Han var spesielt krass mot Mexico:

– Når Mexico sender sine folk, sender de ikke sine beste. De sender ikke folk som deg og meg, de sender folk som har masse problemer, og de tar problemene sine med seg. De bringer med seg narkotika og kriminalitet, sa Trump.

Trump lovet at hvis han blir valgt, vil han umiddelbart fjerne Obamas helsereform og reversere presidentordren om endringer i innvandringsregelverket. Han lovet også å bygge en høy mur langs USAs grense i sør.

– Og jeg vil tvinge Mexico til å betale, sa Trump.

Trump annonserte også at han går til kamp mot arbeidsledigheten i landet, og at han vil hente tilbake amerikanernes jobber fra Kina, Japan og Mexico.

– Vårt land trenger en stor leder. Vi trenger en leder som kan bringe tilbake jobbene våre, som kan sette i stand forsvaret, og som kan ta vare på veteranene våre, sa Trump til jubel fra salen.

Kommentar: Bush vs. Clinton – igjen?

Møtt med latter

Trumps kandidatur blir møtt med latter i den demokratiske leiren. Demokratenes pressesekretær Holly Shuman har kommet med følgende noe sarkastiske uttalelse i forbindelse med Trumps kunngjøring:

– I dag ble Donald Trump den andre store republikanske kandidaten som annonserer sitt kandidatur i løpet av de siste to dagene. Han bringer med seg en sårt tiltrengt seriøsitet som tidligere ikke har vært å se i republikanernes leir. Vi gleder oss til å høre mer om hans ideer for nasjonen.

Videre gjør demokratene narr av den republikanske leiren for å til nå ha lansert hele tolv kandidater, mot demokratenes fire. De kaller gruppen med republikanske kandidater for «en klovnebil».

Stolt av egen suksess

69-åringen, som aldri har hatt noen politiske verv, uttalte i mars at han har satt sammen en komité som skulle undersøke hvorvidt han bør stille.

Trump har også leid inn personale i både Iowa, New Hampshire og South Carolina, delstatene som holder de første nominasjonsvalgene og -møtene tidlig i 2016.

Kjendisrikingen har allerede annonsert at han er «den mest suksessrike personen som noen gang har stilt som presidentkandidat», og skal ifølge CNN ha uttalt at han eier en Gucci-forretning som er «verdt mer enn Romney».

Og hans egen erfaring og suksess i næringslivet var en viktig del av kunngjøringstalen. Han viste blant annet til at han har ansatt titusenvis av mennesker i løpet av livet sitt, og at han er stolt av sin egen suksess.

– Jeg sier ikke dette for å skryte. Jeg sier det fordi vi trenger denne typen tenkning i ledelsen av dette landet, sa Trump.

Latterliggjort av Obama

Styrtrike Trump har i årevis vært en høylytt kritiker av president Barack Obama. Han har blant annet blitt latterliggjort for gjentatte ganger å ha stilt spørsmål ved om Obama virkelig var født i USA.

Også i denne talen kom Trump med flere spark mot Obama. Mens han rettet skarp kritikk mot Obamacare, tok han seg i en bisetning tid til å invitere Obama til å spille golf:

– Virkningene av Obamacare kommer virkelig til å bli synlige i 2016. Og Obama kommer til å være ute og spille golf, antakelig på en av mine baner, smilte Trump, og la til:

– Jeg synes faktisk han skal slutte tidlig, og heller dra og spille golf.

Les også:Trump til Obama: - Jeg er ditt verste mareritt

Trump ligger for øyeblikket på niendeplass på nettstedet RealClearPolitics ' gjennomsnittsmåling av republikanske kandidater, selv om det er svært lite sannsynlig at han kan vinne nominasjonskampen.

Milliardærens kunngjøring kommer under et døgn etter at Jeb Bush (62) mandag annonserte at han ønsker å bli familiens tredje president.

Han trekkes frem som en av favorittene i den republikanske leiren, mens det på demokratenes side er Hillary Clinton som peker seg ut.

Det er første gang republikanere Trump formelt stiller som presidentkandidat. Han har imidlertid fundert høyt om å stille tidligere, men har trukket seg.

(NTB/VG)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder