PÅ VEI TIL SVERIGE: En stor gruppe flyktninger gikk langs veien mandag utenfor Rødby mandag. De skal ifløge reportere på stedet ha ropt «Malmö, Malmö» og vandret nordover. Foto: Bax Lindhardt , NTB scanpix

300 flyktninger forsvunnet fra Danmark

230 flyktninger til Malmö på ett døgn

Fem pågrepet for menneskesmugling i Sverige

Rundt 300 av de omkring 800 flyktninger som siden søndag er kommet til Danmark, er forsvunnet. Dansk politi tror de er hjulpet over til Sverige av privatpersoner.

Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

En gruppe flyktninger tok mandag beina fatt og begynte å gå nordover gjennom Danmark i retning Sverige. Mange av dem ble returnert til Rødby på Lolland, hvor flere var kommet i land med ferjen.

– I Syria blir alle drept, sa en av dem som i går gikk langs veien mandag.

Siden søndag har rundt 800 flyktninger kommet til øya Lolland utenfor Skjælland. Ifølge dansk politi er nå 300 av dem forsvunnet. På en skole ved Rødby hvor flyktningene var innkvartert er det nå kun 200 personer igjen.

– Vi har fått tips om at flere private har fraktet en del utlendinger videre. Det er kanskje det som har skjedd, til tross for våre advarsler om at det faktisk er ulovlig, sier politiinspektør Kim Kliver fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Flyktninger forteller: Slik var den dramatisk flukten tilEuropa

Fem pågrepet for menneskesmugling

Natt til mandag ble fem personer pågrepet av politiet i Sverige. Politiet mener disse forsøkte å smugle 14 personer fra Danmark til Sverige over Øresundsbroen. Det melder Aftonbladet.

Siden mandag har det ankommet 230 nye asylsøkere til Malmö i Sverige. En del har dratt videre til Stockholm og Göteborg.

– Mange er svært utmattet. Men det har gått bra. De har fått senger og tak over hodet, sier beredskapsansvarlig Rexhep Hajirizi ved Migrationsverket i Malmö.

Etter hvile og registrering sendes de videre med buss til utlendingsmyndighetenes mottakssentre andre steder i Sør-Sverige. Det er ifølge NTB for tidlig å si om det er den samme gruppen som det siste døgnet har dukket opp i Malmö.

Flyktninger velkommen til Norge: Slik mobiliserte Mona

GIKK LANGS MOTORVEIEN: Syriske flyktninger gikk mandag langs motorveien i Danmark. Mange hadde Sverige som mål. Foto: Bax Lindhardt , NTB scanpix

Holder ikke ekstra kontroll

Motorveien flyktningene gikk langs ble stengt mandag i 20-tiden for å sikre dem. Veien åpnet igjen natt til tirsdag.

Østerriksk grensepoliti: – Vi må få tilbake kontrollen

Hos Københavns politi opplyser vaktsjef Kristian Aaskov at politiet ikke holder ekstra kontroll ved Øresundsbroen for å stoppe biler som ulovlig transporterer flyktninger og migranter til Sverige. Det skriver Ekstra Bladet.

– Vi antar at de har kommet med tog. Vi overvåker stasjonene, men vi har ingen mulighet til å overvåke Øresund. Om vi skal gå inn for full kontroll, er dette noe rikspolitiet bestemmer, sier han til det danske nyhetsbyrået.

Flere i natt

På Sør-Jylland savner ikke politiet noen av dem som er kommet til landsdelen de siste dagene.Dette skriver Politiken.

Rundt 250 personer innkvartert i en skole i grensebyen Padborg. Halvparten av dem har gitt uttrykk for at de gjerne vil videre til Sverige.

– I løpet av natten har vi fått inn i ytterligere 20 personer. 13 kom gående ved Padborg og syv ved Kruså. De befinner seg nå også på skolen i Padborg, sier Jan Lambertsen, vicepolitiinspektør hos Syd- og Sønderjyllands Politi til nyhetsbyrået.

Hos Fyns politi er ingen av de 22 personer som siden søndag er blitt holdt tilbake av politiet forsvunnet.

Siden søndag har politiet ifølge Politiken kjennskap til at 1150 flyktninger har kommet til Danmark.

Grensekontroll

Migrantene og flyktningene har fått fritt leide gjennom Europa til Tyskland. Titusener har ankommet Tyskland, men bare en liten andel av dem drar videre via Danmark til Sverige.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen slår fast at danske myndigheter ikke tillater at landet benyttes som transittland på denne måten. De som ankommer Danmark, skal registreres der, understreker han, men legger til at landet er i dialog med nabolandene om hvordan situasjonen skal håndteres videre.

NTB melder at Danmark nå har skjerpet grensekontrollen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder