FORDØMMER KONFLIKTEN: Utenriksminister Børge Brende sier at kvinner, menn og barn har blitt slaktet ned i store antall i Sør-Sudan. Foto: ANETTE KARLSEN/NTB SCANPIX

Norge fordømmer massakre i Sør-Sudan

Norges utenriksminister Børge Brende krever at den etniske massakren som skal ha skjedd i Bentiu i Sør-Sudan, må etterforskes.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Ifølge FN-styrken i Sør-Sudan (UNMISS) begikk nueropprørere en etnisk massakre da flere hundre ble drept i Bentiu forrige uke.

- Norge fordømmer massakrene i Sør-Sudan på det sterkeste. Dette må etterforskes og de skyldige må straffes, sier utenriksminister Børge Brende.

Massakren som fant sted i Bentiu 15. april, skal være en av de aller verste i den krigsherjede, ferske nasjonen. Bare i hovedmoskeen i byen skal mer enn 200 sivile dinkaer ha blitt drept av nueropprørerne, mens over 400 ble såret.

Utenriksministeren reagerer med forferdelse på påstandene fra FN-styrken.

- Kvinner, menn og barn er regelrett blitt slaktet ned i store antall, til og med inne på sykehus og i religiøse bygninger. Situasjonen i Sør-Sudan er svært kritisk. Jeg gjentar at begge parter i konflikten har ansvar for å stanse volden, og løse sine uoverensstemmelser gjennom politikk og ikke ved å drepe sivile for å spre skrekk og uro, sier Brende.

Han påpeker at UNMISS mangler kapasitet for å beskytte de sivile i Sør-Sudan. Rundt om på FN-baser i landet har titusener søkt tilflukt for den voldelige konflikten.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder