LETEAKSJON: Det israelske militæret har de siste dagene gjennomsøkt området rundt byen Hebron på Vestbredden etter at tre israelske tenåringer har vært savnet siden torsdag. AFP PHOTO/ HAZEM BADER Foto: ,

80 palestinere pågrepet etter at tenåringer forsvant

Israelske myndigheter har pågrepet om lag 80 palestinere i forbindelse med at tre israelske tenåringer har forsvunnet på Vestbredden, opplyser militære kilder.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa lørdag at en terrorgruppe har bortført de tre tenåringene, som har vært savnet siden torsdag.

– Ungdommene våre er kidnappet av en terrororganisasjon, det er ingen tvil om det, sa Netanyahu, som også har gitt Palestinas president Mahmoud Abbas ansvaret for tenåringenes sikkerhet.

Det er flere år siden så mange palestinere er pågrepet i en israelsk operasjon. Blant dem er mange Hamas-medlemmer, blant annet sju folkevalgte politikere som representerer Hamas, samt flere fanger som nylig ble løslatt fra israelske fengsler.

Store mannskaper fra den israelske hæren og grensepolitiet deltar i letingen etter to 16-åringer og én 19-åring. Én av dem skal også ha amerikansk statsborgerskap, og det antas at tenåringene ble bortført ved bosetningen Gush Etzion mellom Betlehem og Hebron torsdag kveld. Tenåringene var elever ved jødiske religiøse skoler sør på Vestbredden.

OFFENSIV: Israels forsvarsminister Moshe Yaalon holdt pressekonferanse i Hebron på Vestbredden lørdag. President Netanyahu holder palestinske myndigheter ansvarlige for forsvinningen. Foto: AFP PHOTO/ HAZEM BADER Foto: ,

Fra dør til dør

Det israelske militæret har sendt forsterkninger til Vestbredden etter forsvinningen, og soldater har gått fra dør til dør i jakten på personer som måtte være innblandet.

300 personer har fått forbud mot å forlate det aktuelle området, og ifølge palestinske kilder er over 100 personer pågrepet, deriblant minst sju Hamas-medlemmer som er representanter i den palestinske folkevalgte forsamlingen, og flere fanger som nylig ble løslatt fra israelske fengsler.

Ingen tar ansvar

Til tross for den omfattende leteaksjonen er det offentliggjort få detaljer om hva som kan ha skjedd. Ingen palestinsk gruppe har påtatt seg ansvaret for å bortført tenåringene.

Palestinske selvstyremyndigheter har reagert sterkt på Netanyahus uttalelse om at det er president Abbas som er ansvarlig for tenåringenes sikkerhet.

– Tre bosettere er savnet, hvorfor er det palestinernes skyld? Vi har ingenting med det å gjøre, sa talsmann Adnan al-Damiri i de palestinske sikkerhetsstyrkene på Vestbredden fredag.

Knapt to uker tidligere ble de to palestinske bevegelsene, Fatah og Hamas, enige om å danne en felles regjering bestående av teknokrater.

Den nye regjeringen har vakt sterke reaksjoner i Israel ettersom regjeringen mener Hamas er en terrororganisasjon.

MISTENKT: Israelske soldater arresterte en palestinsk mann lørdag, etter at tre israelske tenåringer forsvant på Vestbredden. AP Photo/Majdi Mohammed Foto: ,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder