Mann skutt av politiet under ran i Sverige

Dramatiske opptak viser skuddveksling og flukt ** Massiv politijakt pågår

UTENRIKS

(VG Nett) Foran flere øyenvitner ble den antatte ransmannen skutt i hodet under flukten fra gullsmedbutikken i Södertälje.

Publisert: Oppdatert: 05.01.13 02:46

Under ranet oppsto en skuddveksling mellom ranerne og politiet, der begge partene avfyrte flere skudd.

Dramatiske opptak viser en sivilkledd politimann, i skjul bak en søppelbøtte, i skuddveksling med ranerne. Så blir en av ranerne truffet. Kort tid etterpå forsvinner bilen med de andre ransmennene fra stedet, mens mannen ligger igjen på bakken. Ved siden av ham ligger et AK-47 Kalasjnikov automatvåpen.

NY ØYENVITNEVIDEO: Se hele skytedramaet her (sterke bilder)

Et øyenvitne VG har snakket med satt og spiste lunsj med en venn da de ble oppmerksomme på det som skjedde utenfor, og fikk fanget deler av det som skjedde på film.

- Jeg så alt. Det ekleste var da han ble skutt. Jeg så at de skjøt mot hverandre. Så sparket de mannen ut av bilen, rullet over ham og kjørte fra stedet, beskriver øyenvitnet overfor VG.

Et annet klipp viser flukten. Først hører man en rekke skudd, så kommer en sølvgrå bil ryggende i voldsom fart ut på veien og kjører ned et skilt, før de setter kursen vekk fra stedet. Se opptaket på VGTV

Automatvåpen

En massiv politijakt pågår nå etter ranerne som skal være bevæpnet med automatvåpen. En av fluktbilene, en kapret Volvo, er funnet i et nabolag i Södertalje. Et politihelikopter søker nå etter en rød BMW som er satt sammen med fluktbilen.

Innsatsleder Anders Bjärgård beskriver det som skjedde slik overfor TV4:

- Da politiet kom til stedet ble konfrontasjon med ranerne, som var på vei bort. Ranerne siktet med automatvåpen mot politiet, og politiet skjøt mot ranerne.

VGTV: Innsatslederen forteller om dramaet og jakten på ranerne

Bilder tatt i etterkant viser hvordan ambulansepersonell og sivile politifolk står bøyd over mannen. Han er kjørt til sykehus, og skal ifølge Aftonbladet være meget alvorlig skadet.

- En av ranerne har skuddskader i hodet og er brakt til sykehus. Jeg antar at det er meget alvorlig, sier politiets innsatsleder.

Saken fortsetter under bildet.

Kulehull i dørene

Ifølge Aftonbladet skal tre ranere ha gått inn i butikken, som ligger i et kjøpesenter. En fjerde raner skal ha holdt vakt utenfor.

- To av dem hadde AK-47. De var kledd i snekkerklær, grove rutete murerskjorter og finlandshetter, forteller et øyenvitne til avisen.

Etter å ha lastet svarte vesker inn i ventende biler, stakk ranerne fra stedet.

- Minst ett dekk på Audi-en var skutt i stykker, og det var flere kulehull i dørene, sier et annet øyenvitne til Aftonbladet.

- Politiet kom etter et par minutter. Politiet åpnet ild først. En av ranerne som sto bak høyre bakdør ble truffet ganske ille, sier øyentvitnet.

Et vitne som var på jobb inne på senteret gir følgende beskrivelse til lokalavisen LT.se:

- Vi hørte at det smalt, men forsto først ikke hva som skjedde. Min kollega trodde kanskje var en filminnspilling. Men folk reiste seg opp og begynte å skrike og gråte. Noen skrek noe sånn som at han er bevæpnet, og da forsto vi at det var riktig. Mange forsøkte da å ta seg lengre bort fra vinduene ut mot gata, sier et vitne.

Det er andre dag på rad at bevæpnede ranere slår til i Sverige. Da ransforsøket mot en verditransport i Stockholm i går ettermiddag gikk skeis, kastet ranerne ut røykbomber og spikerfeller - såkalte spanske ryttere - for å riste av seg politiet.

Det samme gjorde ranerne som stakk fra kjøpesenteret i Södertalje i dag, skriver Aftonbladet.

Her kan du lese mer om