SPYLER: Helsepersonell desinfiserer arbeidsklærne til en doktor ved Elwa-sykehuset i Monrovia i Liberia. Foto:Zoom Dosso,Afp

Høie vurderer å sende personell for å bekjempe ebola

Regjeringen har fått kritikk for å somle med å bestemme hvordan Norge kan bidra praktisk i kampen mot ebola. – Det arbeides intenst, forsikrer helseministeren.

Artikkelen er over fem år gammel

Regjeringen tredoblet nylig pengestøtten til ebolabekjempelsen til 60 millioner kroner, men ble beskyldt av hjelpeorganisasjoner for å kjøpe seg fri og ignorere behovet for helsepersonell.

Helseministeren har varslet at det vil komme en beslutning om ytterligere bidrag i løpet av uken. Tirsdag møttes representanter fra fire departementer for å vurdere saken.

– Det arbeides nå intenst med forslag til hvordan Norge kan bidra ytterligere, både med økonomiske midler og mulig helsepersonell. Det vurderes også grundig hvem Norge skal samarbeide med for å få best mulig effekt av virkemidlene, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til NTB.

Venter vesentlige bidrag

Leger Uten Grenser har vært svært frustrert over det de mener er mangel på beslutningsvilje og har kritisert regjeringen for å trenere saken.

– Mens Norge «jobber intenst», dør det folk i de rammede områdene. Jeg forstår at det kan ta tid, men vi har lenge varslet om et kritisk behov. Vi venter på at Norge skal gjøre noe, sier Ole Sebastian Stein, feltarbeider i Leger Uten Grenser.

Hjelpeorganisasjonen forventer vesentlige bidrag av både utstyr og personell under norsk ledelse. Stein understreker at det er behov for mer enn økonomisk støtte.

– Det er ikke spørsmål om penger. Det er enorm mangel på personell og utstyr, og det må være hoveddelen av Norges respons, sier han.

Eksempler på personellbidrag kan være personer som kan hjelpe til med logistikken, ingeniører og soldater, pluss medisinsk personell som leger og sykepleiere. Feltsykehus og kjøretøy er eksempler på utstyr det stort behov for.

Kommuner oppdaterer planer

Folkehelseinstituttet forsikrer at Norge står godt rustet dersom det skulle komme ebolasmitte hit til landet. Utviklingen i epidemien følges tett.

Folkehelseinstituttet mener norske kommuner har gode rutiner for å følge opp mistanke om smitte. I lys av den alvorlige utviklingen i Vest-Afrika, har mange kommuner sett ekstra nøye på smittevern den siste tiden.

– Det er nok mange kommuner som har gått gjennom sine rutiner og laget beredskapsplaner. Det er et kommunalt ansvar å ha beredskap, sier overlege Siri Helene Hauge i Folkehelseinstituttet.

Myndighetene har gjennomgått de fleste scenarioer og er godt forberedt på mulige smittetilfeller.

– Det er lite sannsynlig at det blir noe stort ebolautbrudd i Norge, men det kan skje slik som i USA at det kommer en enkeltperson, sier Hauge.

Ved mistanke om smitte, skal pasienten umiddelbart legges inn på sykehus i isolat. Helsemyndighetene skal varsles, og man vil følge opp alle som pasienten har vært i kontakt med for å se om andre kan være smittet.

Ebola-smittet mann i Texas

Amerikanske helseeksperter kan ikke forklare hvorfor en mann med ebola fikk gå hjemme med symptomer i fire dager før han ble satt på isolat.

Mannen som nå får behandling for ebola i Texas, reiste fra Liberia til USA via Brussel, opplyser liberiske myndigheter.

Mannen skal ikke ha hatt symptomer på sykdommen eller feber da han reiste fra Liberia 19. september.

Ifølge den amerikanske smittevernmyndigheten CDC oppsøkte han legehjelp seks dager etter at han ankom Texas den 20. september, og ble innlagt på isolasjon to dager senere.

– Vil ikke spre seg

Nå stiller flere eksperter spørsmål ved hvordan legene kunne sende den smittede hjem igjen med de symptomene han hadde.

– Dersom legen hadde spurt om pasienten hadde vært på reise, og pasienten hadde svart at han nylig hadde vært i Liberia, burde varsellampene ha lyst rødt. Særlig etter medieomtalen som sykdommen har hatt, sier Anthony Fauci ved det nasjonale instituttet for allergier og infeksjonssykdommer (NIAID) til CNN.

Jesse Goodman, professor i medisin ved Georgetown University, sier hendelsen tyder på at det amerikanske helsevesenet ikke er forberedt på viruset.

– Mye av responsen så langt har vært eksemplarisk, men vet vi ikke hvorfor sykdommen ikke ble oppdaget da mannen først søkte legehjelp, sier Goodman.

Ikke smittet

Amerikanske myndigheter er i full gang med å kartlegge hvor mange som er ebolasmittet i USA.

Tre ambulansearbeidere i Dallas som var i kontakt pasienten, har alle testet negativt for viruset, opplyste myndighetene i byen onsdag. De tre er satt i karantene og vil bli fulgt nøye de neste 21 dagene.

– Vi har et team på syv personer i Dallas som skal sørge for at vi kartlegger alle den smittede har vært i kontakt med, sa sjefen for den amerikanske smittevernmyndigheten CDC, Tom Frieden, til NBC onsdag.

Personer han har vært i kontakt med, skal nå overvåkes i tre uker. Dersom de får feber, vil de bli isolert og testet for ebola, lover helsemyndighetene, som på nåværende tidspunkt ikke har mistanke om at flere er smittet.

Sender 1.400 til Nigeria

Amerikanske sykehus har flere ganger tidligere behandlet ebola-smittede personer som er blitt fløyet til USA fra Vest-Afrika. I disse tilfellene ble diagnosene stilt før de smittede ankom USA.

En person med symptomer som kan tyde på ebola, ble innlagt på sykehus i nærheten av hovedstaden Washington i helgen, men det er foreløpig uklart om vedkommende er smittet.

I Vest-Afrika er så langt over 3.000 mennesker døde som følge av ebolaepidemien. Mens viruset er på retur i Nigeria, opplyste Pentagon nylig at de sender 1.400 soldater til Liberia som et ledd i kampen for å bekjempe ebola. Også i Sierra Leone sprer viruset seg raskt.

(©NTB)

Les også

 1. WHO: Antall ebolasmittede kan tredobles

  Antallet ebolasmittede ligger an til å tredobles til 20.000 innen november, dersom ikke drastiske mottiltak…
 2. Første ebola-tilfelle oppdaget i USA

  En person i Dallas i Texas er smittet av ebola-viruset, opplyser amerikanske smittevernmyndigheter tirsdag kveld.
 3. WHO: Ebola-epidemien forverrer seg

  Ingenting tyder på at ebola-epidemien i Vest-Afrika er i…
 4. Lydia (16), Blessing (11), Pauline (9) og Paul (5) har bare bestemor igjen: Mamma døde av ebola - nå er de fire barna alene

  Her ser de fire barna mellom 4 og 16 år mamma Juana bli båret ut av ebola-teamet. Nå er de alene.

Mer om

 1. Ebola

Flere artikler

 1. Slik kan ebola forveksles med influensa

 2. Kritisk for ebolapasient i USA

 3. Ebola-smittet lege på bedringens vei

 4. Brite død i Makedonia - hotell stengt grunnet ebola-frykt

 5. Spansk sykepleier (40) ebolasmittet på jobb: Sykehusansatte mener eboladraktene ikke var sikre nok

Fra andre aviser

 1. Ebola-tilfelle i USA er trolig det første utenfor Afrika

  Bergens Tidende
 2. Frykter flere ebolasmittede i Dallas

  Bergens Tidende
 3. Kritisk for ebolapasient i USA

  Bergens Tidende
 4. Frykter at skolebarn er smittet av ebola i Texas

  Aftenposten
 5. Feil på feil før ebolasmitte i Texas

  Aftenposten
 6. Helsearbeider i Texas smittet av ebola

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no