Svensk politiker trekker seg etter rasismeavsløringer

En sentral politiker i Sverigedemokraterna trekker seg fra alle verv etter at hun ble avslørt som anonym debattant på et nettsted fullt av hatretorikk mot muslimer og innvandrere. Nå varsler partiet full gransking.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

«Jeg håper de sulter i hjel», skrev politikeren Marie Stensby på nettstedet Avpixlat i forbindelse med en sultestreik blant mindreårige asylsøkere.

Hun har også sammenlignet innvandrere med «gresshoppesvermer» og skrevet at «det beste for verden ville vært om sjiaer og sunnimuslimer slo hverandre i hjel». I tillegg mener hun at en tredje verdenskrig er i emning.

Nå trekker hun seg fra alle politiske verv, ifølge Expressen. Stensby var fram til tirsdag leder for SD nordvest i Jämtland, og nylig ble hun valgt inn som vararepresentant i partistyret.

Flere kan bli utestengt

Flere SD-politikere risikerer å bli utestengt fra partiet for rasistiske kommentarer på internett.

- Handlingene deres får selvfølgelig konsekvenser, sier partisekretær Björn Söder til TT.

Expressen gir ti eksempler på lokale SD-politikere som har skrevet grove rasistiske innlegg. Partiet skal nå granske det som er blitt skrevet.

- Ut fra det jeg har sett så er det noe som virkelig strider mot partiets grunnleggende syn og bryter med våre etiske retningslinjer. Det vil si at man aldri er anonym, og det man skriver, skal man kunne stå for. Og står man for disse sakene, så har man ikke noe i Sverigedemokraterne å gjøre, sier Söder.

Mange avslørt

Tidligere tirsdag avslørte Expressen at Stensby har vært aktiv på det fremmedfiendtlige nettstedet bak navnet «folkkultur».

Hun er en av flere tusen anonyme brukere som avisen har avslørt identiteten til, ikke bare på Avpixlat, men også på andre fremmedfiendtlige nettsteder som Fria Tider og Exponerat.

Selv har Stensby forsvart sine kommentarer ved å si at folk ikke tenker så nøye gjennom hva de skriver når de legger ut sine meninger på nettet. Overfor Expressen har også framholdt at mindreårige asylsøkere lyver om sin alder, og at de koster samfunnet mange milliarder.

- Sunt nettsted

Avpixlat er blant annet blitt finansiert av SD-parlamentarikeren Kent Ekeroth. Partileder Jimmie Åkesson har dessuten omtalt nettstedet som «den sunne delen» av partiets aktivitet på nettet.

I kommentarfeltene har politikere fra Sverigedemokraterna blant annet oppfordret «etniske svensker» til å bevæpne seg og kalt afrikanere for «aper».

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder