MANGE DØDE: To bomber eksploderte utenfor en moské i byen Baquba rett etter fredagsbønnen. Over 40 mennesker ble drept. Noen timer senere ble om lag 20 mennesker drept av en bombe i Bagdad. Begge angrepene var rettet mot sunnimuslimer. Foto: REUTERS

Bomber drepte over 60 i Bagdad og Baquba

Minst 19 personer ble fredag kveld drept da en bombe gikk av i et forretningsstrøk vest i Bagdad. Noen timer tidligere ble minst 43 drept utenfor en moské i byen Baquba.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Bomben i Bagdad gikk av i bydelen Amiriya, der flertallet av innbyggerne er sunnimuslimer. Også i Baquba, som ligger fem mil nordøst for hovedstaden, var mange av ofrene sunnimuslimer. De hadde nettopp deltatt på fredagsbønnen.

Angrepene gjør fredag til en av de blodigste dagene i Irak de siste ukene. De fant sted etter at flere titalls sjiamuslimer ble drept i lignende angrep onsdag og torsdag. Angrepene rammet sjiamuslimer i både Bagdad, Kirkuk i nord og flere andre byer.

Slengt bortover

I fredagens angrep i Baquba eksploderte to bomber i rask rekkefølge. Etter at den første bomben gikk av, løp mennesker til for å hjelpe de sårede. De ble rammet av den neste bomben. Øyenvitner forteller at folk ble slengt bortover, og at mange ble truffet av splinter.

Borgerkrigen i Syria har bidratt til å forverre den sekteriske konflikten mellom sunnier og sjiaer i Irak, og landet er i dag på sitt uroligste siden USA trakk ut sine styrker i 2011. Angrep rettes ofte mot moskeer.

Volden i Irak er trappet kraftig opp etter at regjeringsstyrkene stormet en sunnimuslimsk protestleir nord i landet for en måned siden. Sunnimuslimene hadde i flere måneder protestert mot den sjiadominerte regjeringen i Bagdad.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder