Dansk rabbiner synes ingen bør flykte fra Danmark til Israel

KØBENHAVN (VG) Israels statsminister Benjamin Netanyahu ønsker europeiske jøder velkommen til Israel. Den danske rabbiner Jair Melchior synes ingen bør flytte fordi de frykter terror.

Øyvind Gustavsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mange danske jøder er redde, etter at Dan Uzan natt til søndag ble skutt og drept, mens han var frivillig vakt utenfor en jødisk konfirmasjonsfeiring i København.

Den antatte gjerningsmannen, Omar Abdel Hamid El-Hussein (22), har overfor klassekamerater vært åpen om sitt hat mot jøder.

Gjerningsmannen som sto bak helgens terrorangrep i København, avfyrte 40 skudd, opplyser dansk politi.

Mannen skjøt 28 skudd mot kafeen Krudttønnen, elleve av skuddene ble avfyrt ved synagogen på Krystalgade og tre mot politiet i Svanevej, der den antatte gjerningsmannen Omar Abdel Hamid El-Hussein ble drept, opplyser politiet tirsdag kveld.

Politiet fastslår også at filmregissøren Finn Nørgaatd ble drept med ett skudd.

Tekniske undersøkelser viser at skytevåpnene som disse kulene ble avfyrt fra, er identiske med de to våpnene som ble funnet på El-Hussein etter at han var blitt drept.

– Da vinner terroren

Hendelsen gjør at Israels statsminister Benjamin Netanyahu nå ønsker alle europeiske jøder er «velkommen hjem» til Israel.

Københavns rabbiner, Jair Melchior, synes derimot at ingen danske jøder bør flykte til Israel nå.

– Folk fra Danmark kan godt flytte til Israel, men ikke nå og ikke på grunn av terror. Terroren skal ikke endre vår måte å leve på, for da vinner terroren. Og det får den ikke lov til, sier han til VG.

Melchior har vokst opp delvis i Norge og delvis i Israel. Hans far, Michael Melchior, var rabbiner i synagogen i Bergstien i Oslo, før han flyttet til Israel, hvor han engasjerte seg i politikken, blant annet som medlem det israelske parlamentet Knesset.

DIALOG: Rabbiner Jair Melchior samtalte med utenriksminister Børge Brende før minnehøytiden mandag. Foto:Sophia Juliane Lydolph,NTB scanpix

– Mine foreldre flyttet til Israel, men de gjorde det ikke på grunn av terror, men fordi de ville bo i det jødiske land.

Syv generasjoner med rabbier

Selv flyttet rabbi Jair Melchior til Danmark for 18 måneder siden. Hans slekt har dype røtter i landet. Hele syv generasjoner fra Melchior-familien har gjennom historien vært rabbi for menigheten i Krystalgade i København.

Nå er forsamlingen der dypt rystet av søndagens terrorangrep.

BLOMSTER OG FLAGG: Mange har lagt ned tulipaner, flagg og minneord utenfor synagogen de siste dagene. Foto:Thomas Sjørup,

– Vi har opplevd en meget vanskelig periode de siste dager. Det er hardt, men vi står også sterkt sammen. Jødene har gjennom hele historien opplevd forferdelige ting, men når noen rammer oss kommer vi alltid styrket ut av det, sier han til VG.

– Er du redd for at terror vil ramme dere igjen?

– Jeg vet godt at det finnes mennesker som vil gjøre oss vondt, men jeg er ikke redd. Ting kan skje. Men jeg lever mitt liv som jeg alltid har gjort, det gjør alle danske jøder og alle mennesker. Vi må fokusere på å leve og ikke være utrygg, sier han.

Blomster fra Norges regjering

Bak han er et hav av blomster som har vokst frem siden København ble rammet av terror på lørdag.

Statsledere, diplomater og tusenvis av dansker har lagt ned tulipaner, roser, kort, minneord og tent lys foran synagogen de siste dagene.

Mandag la utenriksminister Børge Brende (H) ned en krans på vegne av den norske regjeringen, og samtalte med Melchior om situasjonen til jødene i Skandinavia.

– Relasjonen mellom jødene i de skandinaviske landene er sterk, særlig i situasjoner som dette. Vi har fått mange telefoner og flere på besøk som vil støtte og hjelpe oss, sier Melchior.

HILSEN FRA NORGE: Utenriksminister Børge Brende (H) la ned blomster uten synagogen mandag. Foto:Thomas Sjørup,

Den danske jødiske befolkning teller rundt 8000 mennesker. VG har snakket med danske jøder som nå ikke våger å stå frem med sin jødiske identitet. De vil kun omtales som dansker, i stedet for danske-jøder.

Skolen gjenåpnet

Etter angrepet i København har den jødiske forsamling i Stockholm avlyst alle aktiviteter inntil videre av sikkerhetsmessige årsaker.

Det gjør ikke de danske jødene. De gjenåpnet sin skole, Carolineskolen, tirsdag, etter at den var stengt av sikkerhetshensyn mandag.

– Jeg har barn på Caroline-skolen og føler meg helt trygg på å ha barna mine der. Politiet skal selvfølgelig gjøre det de kan for å beskytte oss, og livet går videre, sier Melchior.

I Norge bor det rundt 1500 jøder. Statsminister Erna Solberg har understreket at regjeringen gjør alt den kan for å beskytte norske jøder.

Utenfor synagogen i Norge har vaktholdet økt og det er nå sperret av for trafikk.

Ble radikalisert i fengsel

Danske medier skriver tirsdag at Omar Abdel Hamid El-Hussein ble radikalisert i fengsel. Blant annet skal han ha snakket om å reise til Syria for å kjempe med IS, etter at han hadde sonet dommen sin ferdig.

Melchior ser imidlertid ikke på angrepet mot synagogen som en krig mellom religioner.

– Det er ingen religionskrig. Det er noen mennesker som stjeler religionen for å gjøre forferdelige ting. Under minnemarkeringen mandag gikk jeg sammen med Københavns biskop og imam fordi det er viktig for oss å stå sammen, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder