SYRIA: Soldater fra kurdiske YPG inspiserer eiendelene til IS-terrorister i landsbyen Aliya sør i Syria, den 13. mai 2015. Styrken hevder å ha gjenerobret området fra terrorgruppen. Foto:Stringer,Reuters

Sentral IS-leder drept i Syria

IS' «oljeminister» er drept i amerikansk spesialoperasjon.

  • Cathrine Ekehaug
  • Andreas Arnseth
  • Brynjar Skjærli
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den sentrale IS-toppen tunisieren Abu Sayyaf ble drept natt til søndag lokal tid.

«Amerikansk personell med base i Irak utførte en operasjon i al-Amr øst i Syria. Målet for operasjonen var å ta til fange en sentral IS-leder og hans kone Umm Sayyaf. I løpet av operasjonen ble Abu Sayyaf drept da han angrep amerikanske styrker,» heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

«Operasjonen førte også til at en ung Yezidi-kvinne som tilsynelatende er blitt holdt som slave av paret ble sluppet fri,» står det videre i uttalelsen.

USA driver for tiden intens jakt på ledere for den islamske stat (IS), som også går under akronymene ISIL, ISIS og Daesh. Landet tilbyr nå 20 millioner dollar (drøyt 150 millioner kroner) for informasjon som kan bidra i jakten.

Ansvar for olje og gass

– Abu Sayyaf var involvert i militæroperasjonene til IS og hjalp til med å drive organisasjonens ulovlige virksomhet innen olje og gass, i tillegg til finansielle operasjoner, sier USAs forsvarsminister Ash Carter.

Carter opplyser at han iverksatte operasjonen på direkte ordre fra USAs president Barack Obama.

Det nasjonale sikkerhetsrådets talskvinne Bernadette Meehan uttaler at at Obama hadde autorisert raidet etter en enstemmig anmodning fra hans nasjonale sikkerhetsteam og da USA var sikre på at alle bitene var på plass for at operasjonen skulle bli en suksess.

Hun sier at aksjonen ikke var koordinert med eller varslet til syriske myndigheter.

CNN skriver at lederen i økende grad var direkte involvert i terrorgruppens kommando og kontroll, selv om han ikke er et kjent navn i IS-sammenheng.

Konen tatt

Hans irakiske kone ble tatt til fange i operasjonen, og skal være i forvaring på en militærbase i Irak.

Umm Sayyaf skal ifølge Carter ha spilt en viktig rolle i terrorgruppens aktiviteter.

– Hun kan ha vært medskyldig i det som tilsynelatende er slavehold av en ung Yezidi-kvinne som ble reddet i natt, sier Carter.

Bernadette Meehan uttaler at Umm Sayyaf «spilte en viktig rolle i ISILs terroraktiviteter».

Les også: IS skal ha drept 300 yezidi-fanger

Flere drept

Operasjonen var luftbåren. Spesialsoldater ble flydd inn med helikopter, forteller kilder til CNN. Rundt et dusin IS-terrorister ble drept i skuddvekslingen som fant sted i et boligområde i Deir Ezzor.

Operasjonen var trolig en koordinert aksjon som involverte flere elementer, etter som det London-baserte Syriske observatoriet for menneskerettigheter melder at 19 IS-ledere ble drept i koalisjonsbombing i al-Omar.

Målet var å ta lederen i live, men soldatene hadde klarsignal til å drepe hvis det var nødvendig, men de amerikanske styrkene skal ha fått med seg noe av hans kommunikasjonsutstyr, hevder kilder overfor CNN.

Ifølge Fox News var det det den amerikanske hærens eliteavdeling Delta, tidligere kjent som CAG, som utførte operasjonen.

Etterretningsoppdrag

The Daily Beast siterer amerikanske forsvarskilder som sier at spesialstyrken møtte noe motstand både fra vakter og fra Abu Sayyaf selv.

- Det var risikofullt, men ikke høy risko, sier en av de ikke navngitte kildene og legger til.

- Det er dette disse gutta gjør.

Noen av IS-medlemmene skal ha gjemt seg bak kvinner under kampene, for å bruke dem som menneskelige skjold, hevder en av kildene som sier at soldatene nærmest måtte skyte rundt kvinnene.

The New York Times siterer også militær- og regjeringskilder på de samme opplysningene.

Ifølge avisen fant soldatene Abu Sayyaf og kona sammen inne på et rom.

Ifølge en av kildene til The Daily Beast håper amerikanerne, gjennom datamaterialet de fikk med seg fra aksjonen, å finne ut om IS nestkommanderende Al-Afri virkelig ble drept nylig, slik den irakiske regjeringen hevder.

- Dette oppdraget handlet kun om å innhente etterretning, sier en av de amerikanske forsvarskildene til The Daily Beast.

Hva de finner vil avgjøre om det kommer flere spesialoperasjoner mot IS.

En annen amerikansk embetsmann sier til nettstedet at amerikanerne trodde det skulle være flere høytstående medlemmer av IS der de slo til, og at man hadde et håp om å ta ut folk som var høyere på IS' rangstige.

IS avanserer

The New York Times skriver at dette var den første suksessfulle operasjonen av amerikanske bakketropper siden den militære kampanjen mot IS startet i fjor. Avisen hevder omlag to dusin spesialsoldater deltok.

Raidet kom etter uker med overvåking av Abu Sayyaf, som skal komme fra et lite, men økende nettverk av CIA-informanter, hevder den amerikanske avisen som også påpeker at satelittbilder, avlytting og droner bidro til å skaffe etterretningsinformasjonen som skulle til for å utføre operasjonen.

Aksjonen kommer samtidig som IS avanserer i Syria og Irak. I dag tok de over nordlige deler av Palmyra, hvor en av Midtøstens viktigste romerske arkeologiske skatter er å finne. Gruppen har også avansert i den irakiske byen Ramadi.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder