I OSLO: Emad Shahin under foredraget på Blindern i april, sammen med Bjørn Olav Utvik ved Universitetet i Oslo.

I OSLO: Emad Shahin under foredraget på Blindern i april, sammen med Bjørn Olav Utvik ved Universitetet i Oslo. Foto: Amund Bakke Foss/VG,

I april snakket professoren på Universitetet i Oslo. Nå er han dømt til døden i Egypt

Foredraget Emad Shahin holdt i Oslo i vår het: «Hvorfor demokratisering feilet i Egypt etter 2011». Lørdag ble professoren dømt til døden.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Fredag 17. april, i en forelesningssal på Samfunnsvitenskapelig fakultet på Universitetet i Oslo, sto professor Emad Shahin foran en full sal. Egypteren tegnet et mørkt bilde av den politiske situasjonen i Egypt, fire år etter pro-demokratiske opprøret i 2011.

Under foredraget var den egyptiske professoren svært kritisk til tidligere general Abdel Fatah al-Sisi, som tok makten fra Muhammed Morsi under et militærkupp sommeren 2013.

DØMT TIL DØDEN: Professor Emad Shahin Foto:,

Lørdag ble den demokratisk valgte Morsi dømt til døden sammen med 105 andre av en egyptisk domstol. Morsi ble dømt for sin rolle i en masserømning fra egyptiske fengsler i 2011.

Shahin, som har undervist på anerkjente universiteter som Columbia, Harvard og Oxford, ble dømt for det domstolen omtalte som «omfattende spionasje».

– Kjennemerket til militærregimet

sin egen hjemmeside skriver Shahin etter dommen:

– Anklagene mot meg er komplett feilaktige, og jeg må påpeke at jeg det er svært mange ofre for urettmessige dommer, med meg. Jeg fordømmer de hyklerske dommene, som har funnet sted i Egypt siden juli 2013. Massedødsdommer, uten gode begrunnelser eller bevis, har vært et kjennemerke for militærregimet, skriver han

– Dommene er nok en manifestasjon på den dypt problematiske måten det egyptiske rettssystemet blir brukt som et verktøy for politisk uenighet, på den mest undertrykkende måten.

«Vår høyt verdsatte kollega professor Emad Shahin er et av ofrene for den nyeste urettferdigheten de ondskapsfulle domstolene i Sisi-regime har produsert,» skriver professor Bjørn Olav Utvik ved Universitetet i Oslo på Facebook 17. mai.

LES OGSÅ: Marsjerte for fred: Skutt og drept av sikkerhetsstyrkene i Kairo

Kontrarevolusjon

Shahin påpeker at det militærstøttede regimet har angrepet fredelige opposisjonelle, unge demonstranter, studenter, journalister og akademikere.

- I over to år har militæret og sikkerhetsmyndighetene gjennomført en kontra-revolusjon mot alle de som deltok i revolusjonen i 2011. På den måten kjemper de imot egypterne som ønsker å bygge et fritt og demokratisk Egypt.

ANTI-DEMOKRATISK: Mange egyptere mener at landet deres er mindre fritt og demokratisk under Abdel Fattah el-Sisi, enn under Hosni Mubarak i tiden før den såkalte arabiske våren. Foto:Zacharias Abubeker,Afp

Frustrert ungdom

Før det høyst kontroversielle presidentvalget fjor vår, der al-Sisi vant med 96, 2 prosent, snakket VG med noen av ungdommene som deltok i revolusjonen. De nektet å delta i valget.

– Abdel Fattah al-Sisi er en morder og en fascistisk kuppleder, og er bare en forlengelse av det gamle regimet og militæret, sa en 22-åring den gangen.

Den fremtredende aktivisten Sally Toma sa:

- Det er et forsøk på å overbevise folk om at Egypt er demokratisk, men vi har egentlig å gjøre med et fascistisk styre som røver alle folk fra deres rettigheter.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder