Uerstattelige gjenstander borte for alltid  **IS selger historiske gjenstander på svartebørs

IS raserte oldtidsbyen Nimrud med slegger og gravemaskiner

IS har publisert en video av at de legger oldtidsbyen Nimrud i grus. Men mange av gjenstandene kan ha blitt reddet ut, for å selges på svartebørsen til inntekt for terrororganisasjonen.

  • Silje Løvstad Thjømøe

Artikkelen er over fire år gammel

– Vi vet at de selger en del på svartebørsen, da det dukker opp mange historiske gjenstander i etterkant av IS sine ødeleggelser, sier Midtøsten-ekspert og professor Knut S. Vikør ved Universitetet i Bergen.

I begynnelsen av mars ble det kjent at IS hadde ødelagt oldtidsbyen Nimrud ved Mosul i Irak, og i dag ble videoen av herpingen publisert.

LES OGSÅ:Derfor ble vi IS-krigere

Vikør har tidligere denne uken uttalt at han tror Mosul blir den neste slagmarken i Irak.

– De gjør dette delvis for propaganda, og delvis for å tjene penger. Man regner med at salg av historiske gjenstander er en av de viktigste inntektskildene til IS, men dette er naturligvis noe de ikke snakker så høyt om, sier Vikør.

LES OGSÅ:Torleif var en av jentene – nå er han IS-terrorist

Vil utrydde den ikke-islamske fortiden

EKSPERT: Midtøsten-ekspert og professor Knut S. Vikør ved Universitetet i Bergen forteller at IS henter ut verdier før de gjennomfører sine herjinger av oldtidsbyer. Foto:Uib,UIB

Nimrud ble grunnlagt på 1200-tallet f. Kr. og var en stor og viktig by ved bredden av Tigris i oldtidens Assyria. Den ligger 40 kilometer sør for Iraks nest største by Mosul, der IS har sitt hovedkvarter i Irak.

Det er ikke første gang IS går løs på oldtidsskatter. I februar ble en video av IS-terrorister som ødelegger gjenstander inne på et museum i Mosul i Irak publisert.

– De ønsker å utrydde den ikke-islamske fortiden i området. Det er snakk om avgudsbilder, og spesielt de avbildningene av det de mener er falske guder, må ødelegges.

Vikør sier at ødeleggelsene er en maktdemonstrasjon fra IS sin side.

– De vil vise sin makt og fortelle verdenssamfunnet at de bestemmer. Når de da oppfatter at verden er opptatt av herjingene deres, så styrker det handlingene til IS. De mener at verden ikke kan stoppe dem.

LES OGSÅ:Slik er IS' brutale avstraffelser

Unike gjenstander borte for alltid

– Jeg synes dette er alvorlig og trist. For IS er dette en måte å få oppmerksomhet på, fordi vi utenfor Irak ser på dette som en del av vår felles historie og opprinnelsen til vår kultur, sier historie- og religionsforsker Eivind Heldaas Seland ved Universitetet i Bergen.

Forskeren sier Nimrud var en viktig by.

– I det nyassyriske riket, som styrte mye av Midtøsten med utgangspunkt i Nord-Irak i perioden rundt 900- 600 før vår tidsregning, var Nimrud en viktig by. Eldste delene av ruinene i Nimrud gikk tilbake til 1200-tallet før vår tidsregning

Heldaas Seland mener at vandalismen til IS er trist på minst tre plan:

– For det første er det ødelagt gjenstander som er uerstattelige i ordets egentlige forstand. Disse er nesten 3000 år gamle. De har overlevd omtrent 1400 år med muslimsk styre i Irak. Nå er de borte for alltid.

– For det andre er dette et forsøk på å fjerne nasjonale symboler som har vært brukt for å skape en samlende identitet i det moderne Irak.

– For det tredje har den førislamske arven vært viktig for minoritetsgrupper i Irak, ikke minst de såkalte assyriske kristne, som har knyttet seg direkte til denne delen av historien. Også på dette planet er det et forsøk på å fjerne andre former for identitet enn den IS står for.

– Kan sammenlignes med å ødelegge vikingskipene

– Det som har skjedd i Nimrud kan i norsk sammenheng sammenlignes med om noen hadde ødelagt stavkirker eller vikingskipene.

Forskeren presiserer at flere gjenstandene fra oldtidsbyen er på museer i utlandet.

– Men enkelte store monumenter sto på stedet. De er nå ødelagt for alltid. Det er også restenen av arkitektur og bosetning, som kunne vært studert av arkeologer i fremtiden med nye metoder og spørsmål.

Heldaas Seland mener det er viktig at mediene skriver om IS sine herjinger av oldtidsbyer og kulturskatter, men han er skeptisk til å publisere deres propaganda-videoer.

– Jeg synes det er vanskelig. Jeg tror det er viktig å skrive om dette, men jeg tror det er viktig å gjøre det uten å vise videoen. Da er man jo med og sprer propagandaen.

VG har valgt å vise videoen av ødeleggelsene i Nimrud fordi vi mener den har en viktig dokumentarisk verdi. Vi mener samtidig det er relevant å sette kritisk søkelys på hvordan media behandler propaganda fra IS.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder