Miliband: – Veldig lei meg for det som har skjedd

Liberaldemokratene nær utradert

Cameron kan trolig styre alene

LONDON/EDINBURGH/OSLO (VG) David Cameron får etter alt å dømme fem nye år som statsminister, etter en overraskende god valgnatt. For Labour og Ed Miliband er skuffelsen enorm.

 • Audun Jahren
 • Monica Bring Estensen
 • Nilas Johnsen
 • Atle Jørstad Wergeland
 • Siri Eggen

Artikkelen er over fem år gammel

– Det er helt klart en veldig bra natt for de konservative, men det er for tidlig å fastslå resultatet, sier David Cameron fredag morgen, ifølge BBC.

Etter et brakvalg for De konservative ble det rundt klokken 13.45 fredag klart at partiet med statsminister David Cameron i spissen har rent flertall med minst 326 av de 650 setene i det britiske parlamentet. Her er statsministeren på vei ut døren med kona Samantha for å besøke dronning Elizabeth på Buckingham Palace, hvor dronningen vil be ham om å danne ny regjering.

– Overraskende

Hans Olav Lahlum mener valgresultatet er et av de mest overraskende i Vest-Europa på 20 år. Han tror det går mot en ettpartiregjering:

Storbritannia-kjenner Per Edgar Kokkvold sier at han ble forvirret av meningsmålingene som viste at det lå an til dødt løp mellom De konservative og Labour. Han er imidlertid ikke overrasket over resultatet.
– Labour har hatt en ekstremt dårlig leder, som aldri burde ha ledet partiet – som aldri har hatt støtte i Parlamentet eller i partiet. Han er dyktig, men mangler karisma, sier Kokkvold.

– Skuffenede natt

Det betyr samtidig at De konservatives hovedmotstandere Labour og Liberaldemokratene, har gjort svært dårlige valg.

Labour-leder Ed Miliband legger ikke skjul på at han er skuffet over de foreløpige resultatene.

FORNØYD: Statsminister David Cameron legger ikke skjul på at han er fornøyd med de foreløpige resultatene. Foto:Toby Melville,Reuters

– Jeg er veldig lei meg for det som har skjedd, sier han fredag morgen.

– Dette er en veldig skuffende og vanskelig kveld for Labour.

Miliband takket også velgerne i Doncaster North, som sørget for at han beholdt sitt sete i Parlamentet.

Labours tone var altså en ganske annen fredag morgen, enn torsdag kveld og natt:

– Jeg tror meningsmålingene har vært feil og valgdagsmålingen er riktig. Dette er en veldig, veldig dårlig kveld for oss, sier tidligere Labour-parlamentsmedlem David Blunkett til Sky News.

Valgdagsmålingen, som ble offentliggjort klokken 23 torsdag kveld, ga De konservative hele 316 av 650 seter i Underhundet, og Blunkett sier han frykter at det kan bli enda flere.

VANSKELIG: Labour-leder Ed Miliband sier det har vært en veldig vanskelig og tung natt for partiet. Her snakker han om de foreløpige valgresultatene fredag morgen. Foto:Oli Scarff,Afp

– Min største frykt er nå faktisk at De konservative kan få rent flertall, sier Blunkett.

Blunkett var britisk innenriksminister under Tony Blair fra 2001 til 2004 og var arbeidsminister fra mai til november 2005.

Mer tiltro til målingen

I timene etter at valgdagsmålingen kom, understreket en rekke partimedlemmer fra alle fløyer at målingen kunne være feil. Men ettersom stemmene blir opptalt, virker det som om flere og flere begynner å feste lit til målingen.

Et avgjørende resultat som gjorde at troen på De konservative-seier ble styrket, var at deres kandidat Marcus Jones klarte å slå Labours Vicky Fowler klart i valgdistriktet Nuneaton. Her hadde Labour ventet å stjele et sete fra De konservative, men isteden styrket sistnevnte parti flertallet sitt i valgdistriktet.

Samtidig taper Labour en rekke seter i Skottland til SNP.

– Det vi ser, er at valgdagsmålingen ikke kommer til å ta mye feil. Jeg tror vi allerede vet at Labour kommer til å være veldig skuffet, mens De konservative vil juble, sier BBC-journalist Andrew Marr til egen kanal.

SKUFFET: David Blunkett trekker seg uansett fra Parlamentet etter dette valget, og erkjenner at Labour har gjort et dårlig valg. Bildet er tatt da Blunkett offentliggjorde at han ville gå av som arbeidsminister i 2005. Foto:Jane Mingay,AP

Ifølge kilder i Liberaldemokratene BBC har snakket med, erkjenner partiet at den elendige valgdagsmålingen som gir Liberaldemokratene kun ti seter mot 57 i 2010, kan være riktige.
En talsmann for partiet sier til kanalen at partileder Nick Clegg er "skuffet" over resultatet.

De konservative største i valgdagsmåling

Da valgdagsmålingen ble offentliggjort klokken 23 torsdag kveld, viste den en solid seier for sittende statsminister David Cameron. Målingen ga De konservative 316 av de 650 setene i Underhuset, noe som kun er noen få seter unna rent flertall. Samtidig fikk hovedmotstander Labour bare 239 seter, mens Liberaldemokratene kun fikk 10 seter.

En av Storbritannias mest kjente politiske kommentatorer, Tony Travers ved LSE, ble overrasket over resultatet av valgdagsmålingen.

– Dersom dette stemmer er det skuffende for Labour, og bedre enn forventet for De konservative. Dette er overraskende, sa Travers til VG i det resultatene kommer opp.

– Min første reaksjon er at det ser ut som om De konservative har tatt mange stemmer fra Liberaldemokratene, mens Labour har gjort det dårligere enn meningsmålingene tydet på. Så godt valg for Cameron, dårlig for Miliband, og veldig bra for SNP, utdyper han.

Bakgrunn: Slik er Camerons valgkamp

Meningsmålingene har i flere uker vist at det er svært jevnt mellom Labour og De konsvervative , og dermed har det på forhånd vært umulig å spå hvem av David Cameron og Ed Miliband som blir statsminister.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Fem ting du må vite

Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad, gir deg her en enkel guide til hva som vil avgjøre:

** Slik fungerer det britiske valgsystemet:

– Dette er et enkelt flertallsvalg, det betyr at det er 650 valgkretser i Storbritannia, som er såkalte enkeltmannskretser. Det betyr at hver krets har én vinner, og at det er 650 seter i det britiske underhuset. For å ha flertall må man altså vinne 326 seter.

** Disse partiene tjener mest på valgsystemet:

– De to store, Labour og De konservative, er de som alltid har tjent på dette. Valgsystemet marginaliserer de små partiene og betyr at et parti som for eksempel UKIP, som ligger an til å få opp mot 15–16 prosent i oppslutning, ligger an til å få to eller tre seter. Så her er det ikke noe forhold mellom antall prosent og antall seter i underhuset.

Les også:Denne bacon-tabben angrer Miliband på

** Slik er EU blitt et nøkkelspørsmål i valgkampen:

– De konservative er presset fra høyrepopulistiske UKIP til å holde en folkeavstemning om EU-medlemskap. Så hvis David Cameron igjen blir statsminister så blir det en ren inn/ut folkeavstemning om EU i 2017, og blir det flertall for det, så kan Storbritannia melde seg ut Den europeiske union.

** Så viktige blir de skotske stemmene:

– Her snakkes det om to unioner: Den europeiske og den britiske unionen. Mange skotter vil ut av den britiske unionen. De hadde en folkeavstemning i september i fjor, og da tapte det skotske nasjonalistpartiet (SNP). Men SNP ønsker en ny folkeavstemning om unionen så fort som mulig. Spesielt hvis Storbritannia skulle melde seg ut av EU, da vil skottene kreve en ny folkeavstemning om sin egen uavhengighet.

** Dette skjer dersom ingen får flertall:

– Da blir det et kaos, og det er ikke de britiske partiene, eller den britiske konstitusjonen, vant til. Her legges det opp til at britene vinker statsministeren inn i Downing Street dagen etter valget, men det kommer ikke til å skje nå, for alt ligger an til et såkalt «hung parliament», der ingen har flertall. Da må de to store finne alliansepartnere å samarbeide med for å se om de klarer å danne enten en flertalls- eller en mindretallsregjering.

Les også

 1. Unge briter gidder ikke stemme

  STRATFORD (VG) Unge briter føler seg sviktet av politikerne, og svarer med å svikte valget.
 2. Britene til valgurnene: Fem ting du må vite om dagens valg

  LONDON (VG) EU, Skottland og kampen om økonomien gjør dagens britiske valg til et av de mest spennende i nyere historie.

Mer om

 1. Storbritannia

Flere artikler

 1. Valgdagsmålingen: De konservative størst

 2. Cameron har stemt - nå skal hans framtid avgjøres

 3. Slik er det britiske valgsystemet urettferdig

 4. Hun er det yngste parlamentsmedlemmet siden 1667

 5. Britisk valg uten vinnere?

Fra andre aviser

 1. De konservative tror på gjenvalg

  Bergens Tidende
 2. Ligger an til seier

  Fædrelandsvennen
 3. Seier for De konservative gir folkeavstemning om EU

  Fædrelandsvennen
 4. Cameron spilte strategisk i partilederdebatt

  Bergens Tidende
 5. Britisk valg overrasket alle

  Bergens Tidende
 6. Sprikende målinger i Storbritannia

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no