SALER OPP: Nicola Sturgeon rir på en medgangsbølge – og en karusellhest. Foto:Fredrik Solstad,VG

Nasjonalisten Sturgeons valgkamp: Sukkerspinn og selfies

MOTHERWELL (VG) Jernkvinnen Nicola Sturgeon (44) har rystet britisk politikk i valgkampen, men fremstår gjerne søt som sukker.

  • Atle Jørstad Wergeland
  • Fredrik Solstad

Artikkelen er over fem år gammel

Sturgeon er kvinnen som har ledet den beste valgkampen av alle de britiske partiene, skal vi tro meningsmålingene.

Hun har vært på helikopterturer rundt omkring i Skottland for å besøke selv avsidesliggende steder. Hun har nedkjempet Ed Miliband og David Cameron i debatter. Og, kanskje først og fremst, hun har tatt Det skotske nasjonalistpartiet SNP til nye høyder:

Siden folkeavstemningsnederlaget i høst er medlemstallet firedoblet, partiet ligger ifølge flere meningsmålinger an til å vinne 50 av 59 seter i Skottland og Sturgeon blir stadig kåret til Storbritannias best likte politiker.

– Dette er jo også en måte å tilbringe en søndag formiddag på, sier den populære partilederen til VG i forbifarten, akkompagnert av sitt bredeste smil, som egentlig ikke er så bredt.

Les om Nicola Sturgeon på VG+: «Storbritannias farligste kvinne»

Sukkerspinn

SELFIEDRONNINGEN: Nicola Sturgeon strekker seg langt for å ta bilder med fansen. Her tar hun selfie med Lindsey Meechan og barna Rian og Fria. Foto:Fredrik Solstad,VG

Om ikke det er nok liv på fornøyelsesparken M&Ds i Motherwell til vanlig, er det i hvert fall et salig liv når Skottlands førsteminister kommer på besøk. Kobbelet med pressefotografer følger hvert minste skritt og hver minste mimikkforandring. Babyer strykes over kinnet, og Sturgeon passer nøye på å vise den moderlige omsorgen barnløse politikere trenger å understreke for å vinne velgere.

Etter kort tid kommer høydepunktet for det halvtimeslange besøket. Sturgeons spinndoktorer har kommet på den geniale idéen om at førsteministeren skal lage sukkerspinn. Etter ti sekunders opplæring tar Sturgeon papirkremmerhuset fatt og lager et sukkerspinn ingen femåring ville sett to ganger på, til smil og latter fra førsteministeren selv og andre nysgjerrige som har fått med seg oppstyret.

Men om sukkerspinn ikke er SNP-dronningens sterkeste side, har hun desto større suksess med politikken.

DRONNINGENS SELFIE: Slik ble Sturgeons bilde. Lindsey Meechan med sønnen Rian og datteren Fria - med førsteministeren i forgrunnen. Foto:Nicola Sturgeon,PRIVAT

Enormt viktig

Neil Gray er SNPs kandidat i Aidrie & Shotts, og legger ikke skjul på hvor viktig partilederen er for hans valgkamp.

– Hun er enormt viktig. Alex Salmond var en fantastisk partileder. Nicola er annerledes. Hun har oppildnet folk ytterligere. Mange har meldt seg inn i partiet, og for første gang ligger vi an til å få flest stemmer fra skotske kvinner av alle partiene, sier han til VG.

Han mener to ting forklarer SNPs økning i popularitet:

– Folk skjønner at vi representerer hele Skottland, samtidig som vi utvikler politikk for folket. Vi fryser kommuneskatt og øker lønningene for de vanskeligstilte. Og så tror jeg avstemningen har påvirket folks engasjement. Folk engasjerer seg i den politiske prosessen på en kritisk måte, og ser at SNP er løsningen for dem, sier han.

– Handler det også om at folk misliker London-politikerne?

– Ikke misliker, men det er ikke noen tilknytning der, lenger. Skottene har blitt tatt for gitt, og vil at deres stemme skal høres, sier Gray.

HEI, SJEF: Neil Gray møter Nicola Sturgeon med en klem og et kyss på kinnet. Foto:Fredrik Solstad,VG

Gray ligger godt an til å få et sete i House of Commons, men vil ikke ta noe for gitt og skulle ønske de neste døgnene hadde 48 timer på grunn av alt som skal gjøres.

Også lokalt får han hjelp av Sturgeon.

– Vi har hatt møter og lagt planer med henne og kampanjeleder Angus Robertson. Og som ansikt utad er hun veldig salgbar. Folk setter pris på det hun gjør, sier Gray.

Sturgfie

Men det er flere enn partifellene som hyller Nicola Sturgeon. I løpet av den lille stunden i fornøyelsesparken tar førsteministeren flere selfie-bilder med velgere enn det er valgkretser i Skottland. Selv barn roper «Nicola, Nicola», og vil bli avbildet med den profilerte politikeren. Hennes presseansvarlig anslår at hun har tatt tusenvis av slike selfies i løpet av valgkampen. Sturgeons effektivitet vitner om at det neppe er noen overdrivelse.

SUKKERSPINNDOKTOR: Nicola Sturgeon inntok disken og forsøkte seg på å lage sukkerspinn. VG kan avsløre at dette spinnet lagde ikke førsteministeren selv. Foto:Fredrik Solstad,VG

– Vi var bare her, men er glade for at hun var her, sier Lindsay Meechan, som fikk med barna Fria og Rian på en selfie med førsteministeren.

Flink og smart

– Vi liker det hun står for. Vi har sett hva denne Tory-regjeringen har gjort, og jeg tror ikke de er på vårt lag. Sturgeon har vært veldig smart og flink, og får med folk som ikke støttet SNP tidligere, sier Meechan.

Sirkus Sturgeon runder ikke av før førsteministeren har tatt et par runder på karusell, vinkende til folkemengden som har samlet seg rundt.

Deretter får de store, britiske TV-kanalene noen utvalgte ord med partilederen. Andre må ta til takke med høflighetsfrasene fra tidligere.

Avslutningsvis poseres det utenfor lokalene med de lokale kandidatene, som trolig alle ender opp med et sete i House of Commons syvende mai.

Det har Nicola Sturgeon sørget for.

SIRKUSDIREKTØREN: Nicola Sturgeon leder partiet med størst flyt, og flest patrioter på M&Ds fornøyelsespark i Motherwell. Men istedenfor pisk lokker hun med økte investeringer til folket. Foto:Fredrik Solstad,VG

Mer om

  1. Storbritannia

Flere artikler

  1. Hun styrer Skottland mot uavhengighet: – Skottene liker ikke Boris Johnson

  2. Skottene ber Boris Johnson ikke stå i veien for løsrivelse

  3. Det forventede sjokket: SNPs brakvalg

  4. Sturgeon på frierferd i Brussel - nekter å gi opp EU-håpet

  5. Så splittet er Storbritannia etter valget

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder